De ce mor tinerii?

Un articol pe un blogul unui jurnalist GSP, Justin Gafiuc. Acesta aduce la cunostinta opiniei publice drama unui rugbyst, sportiv de performanta de 25 de ani care moare in Spania. Povestea mortii sale, dupa cum scrie si jurnalistul, este socanta: maladie galopantă, septicemie, identitate falsificată…

Autorul incepe prin a specifica faptul ca in ziarele de asta vara, aceasta ar fi trecut ca o ştire oarecare: un rugbyst de la CSM Baia Mare, Tiberiu Apostol, originar din Paşcani, a murit la 25 de ani într-un spital din Spania în iulie, urmare a unei septicemii.

Începuse sportul cu balonul oval la 16 ani, în oraşul natal. După trei sezoane, pleca la Focşani, unde a devenit campion naţional de juniori. În 2001, transferul la Baia Mare: trei medalii de bronz, una de argint în liga întîi, prezenţe constante la trialurile pentru nationala.

Însă povestea decesului său e o dramă consumată galopant, în numai şase zile!

Pe 13 mai, sportivul pleacă în Spania, la prietena sa. Se terminase campionatul de rugby din România şi el căuta un job ocazional, să mai strîngă bani de nuntă, programată în iarnă. Avea şi promisiunea unui contract la o formaţie de rugby din Barcelona.

Cu o zi înainte de a împlini 25 de ani, pe 21 iulie, a început drama. Simptome: dureri la şold şi la inghinali, insa nu le-a dat importanţă. Brusc, a început însă să se simtă obosit, să respire tot mai greu. Pe 23 iulie, prietena observă că Tiberiu e vînăt de la brîu în jos si ca în zona burţii e umflat! Verdict la spitalul din Palamos: infecţii severe la rinichi, plămîni, inimă şi ficat! Cauza: şoc septic urmare a unei pneumonii declanşate de stafilococul auriu, un virus destul de comun, dar imprevizibil şi care poate afecta sever sistemul imunitar. “Stafilococul auriu e o bacterie prezentă la 30 la sută din persoanele sănătoase. Este foarte rezistent la tratamentele convenţionale cu antibiotice”.

A fost transferat de urgenta la Spitalul Clinic din Barcelona, direct la terapie intensivă. Se sufoca chiar şi cînd avea pe faţă masca de oxigen… În două zile, s-a instalat septicemia. “Au făcut un consiliu al medicilor special pentru Tiberiu şi au convenit să-i ataşeze încă un plămîn, artificial, spre a-l ajuta la respiraţie. Era ultima şansă”. Dar a fost inutil, deznodămîntul tragic venind pe 26 iulie, aproape de miezul nopţii.

Pînă la urmă, trupul neînsufleţit a ajuns la Paşcani, unde părinţii se întreabă şi acum de ce destinul i-a copleşit cu cea mai mare durere: aceea de a-şi îngropa copilul.

Articolul poate fi gasit aici.

Anunțuri

One Comment on “De ce mor tinerii?”


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s