Şi să vrei, credit nu mai iei!

Am gasit astazi un articol foarte bun in Curierul National. Ce concluzii se pot trage in urma acestui articol? In afara de faptul ca ne asteapta vremuri grele, ni se certifica faptul ca exista o mare criza de lichiditati si ca trebuie sa facem tot ce putem pentru a avea lichiditati, sau active cu grad de lichiditate crescut.

Fragment din articol:

S-au închis porţile băncilor la acordarea de credite .
Condiţiile sunt aşa de dure, iar veniturile salariale ale clientului trebuie să fie aşa de mari, încât nu se mai încadrează oricine.
Multe bănci acordă credite doar în limita a 35% din venituri.
Băncile ascund comisioane?

Din analiza noastră la faţa locului, ca şi cum am fi fost un potenţial client bancar, a reieşit că băncile pot să le ascundă clienţilor comisioane. Nici una dintre cele şase bănci nu a putut explica de unde vine DAE (dobânda anuală efectivă) de 24-33%, dacă dobânda este de 14-18%, iar toate comisioanele enumerate de ofiţerii de credite ai băncii totalizează 2-3%. Dacă se adaugă comisioanele la dobânda anuală, rezultă un procent mult mai mic decât DAE. Pe când acest DAE, reglementat de lege, înseamnă costul total al creditului (dobândă plus comisioane) şi în mod obligatoriu trebuie comunicat clientului. Tot obligatoriu este ca şi banca să-şi informeze potenţialul client despre toate comisioanele pe care le practică.

BRD cere „pe mama şi pe tata“
Intrăm în BRD. Consultantul de credit ne recomandă să luăm creditul pe şapte ani, cu rată fixă, pentru că dobânda „este bună“: 14,5% pe an şi DAE 22%. Scade din veniturile lunare (3.700 de lei) cheltuielile cu traiul zilnic (781 de lei), rata la creditul anterior (370 lei) şi spune că ne încadrăm. Am avea o rată de 460 de lei pe lună, în descreştere. Aflăm că la suma aceasta trebuie să ne facem asigurare de viaţă la ei, deja inclusă în rata de 460 de lei pe lună. Iar dacă nu vrem să ne asigurăm, atunci musai să aducem un girant. Întrebăm ce comisioane practică banca şi ni se răspunde: 0,3% la sold – comision de gestiune, 0,085% din sold – asigurarea de viaţă. Mai există un comision care se aplică doar la acordare (2,5% din valoarea creditului) şi comisionul de rambursare anticipată (3%), care, de asemenea, se aplică dacă omul înapoiază banii înainte de scadenţă. Chiar dacă adunăm toate aceste comisioane (cu toate că ultimele două nu au treabă cu aşa ceva) la dobânda de 14,5% tot nu ajungem la DAE de 22%.

La Banca Românească, marjă de dobândă
Intrăm şi la Banca Românească. La veniturile declarate ne ia în calcul şi 40 de bonuri de masă şi ne oferă şi 55.000 de lei, dar când aflăm dobânda… şi marja… „Este 12,77% pe an – dobândă variabilă -, plus o marjă de 4,33%. Aceasta este marja băncii. Nu putem să vă spunem cât va fi dobânda la anul. DAE este de 24,96%. Pe zece ani, aveţi o rată de 398 de lei pe lună şi este variabilă. Nu mai avem cu dobândă fixă“, ne spune funcţionara. Întrebăm şi de comisioane: 0,2% comision de neutilizare, 3,5% – comision anual de administrare, 4% – comision de rambursare anticipată. Nu ne-am lămurit cum e cu marja, cât despre DAE, faceţi dumneavoastră calculele.

Credit Europe Bank refuză clientul
Funcţionarul bancar de la Credit Europe Bank se vede pus în situaţia de a refuza un client care are 1.000 de euro pe lună şi vrea să ia un credit de 5.500. Incredibil, dar adevărat! Am vrut să ştim de ce nu suntem „eligibili“. „Banca nu mai acordă credite mai mari de 3.000 de euro, echivalent în lei (11.000 de lei) şi nu se poate decât pe maximum trei ani, oricât de mare ar fi venitul clientului.
Aşa sunt regulile de două zile“, ne spune angajatul băncii. Totuşi, ne face calculul că la veniturile noastre am putea să luăm maximum 10.300 de lei, cu o rată de 430 de lei pe lună fixă doar în primul an, la o dobândă DAE de 27,9% pe an. „La atâta vă încadraţi!“, repetă uşor jenat de situaţie ofiţerul de credite.

Citeste tot articolul aici

Publicitate


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s