Lupi la vânătoare, de Crăciun…

Am primit un mesaj cu ocazia Sărbătorii Naşterii Domnului pe Gmail, de la un prieten şi am observat în dreapta mesajului său, în spaţiul destinat linkurilor sponsorizate, textul următor: „O scurtă analiză a vieţii lui Iisus Hristos şi vom vedea de ce credinţa în El nu este nicidecum credinţă oarbă…” şi apoi adresa site-ului şi linkul respectiv.

Bineînţeles că am fost încântat, ca de altfel de apologetică în general – la asta m-am gândit în prima secundă. În următoarea, mi-a sunat un clopoţel: „dar dacă…?” şi am intrat pe site având „ochii în patru”. La început am remarcat că numele Domnului era scris cu doi „i”, nu cu unul – şi ăsta a fost un lucru îmbucurător, dătător de speranţe. Dar acesta a fost singurul lucru care m-a bucurat pe site-ul acela.

Imediat după această observaţie, legată de felul de scriere a numelui Domnului, am vazut că textul era scris în stil Discovery, foarte rece ca ton şi apropiere de cititor, dar destul de documentat, în sensul că erau date pasaje din Sf. Scriptură ca sprijin al afirmaţiilor despre viaţa Lui Hristos. Puţin mai departe, într-un titlu, era scris „Isus” – am zis că poate e o greşeală… şi am mers, tiptil, mai departe. Se marşa pe „cunoaşterea personală a Lui Dumnezeu”, pe citirea Bibliei, pe căinţa pentru păcate… Şi se continua prin a afirma că iertarea păcatelor vine de la Hristos, dar direct, prin simpla parere de rău (?!). Bineînţeles că îmi dădusem seama că e vorba de un site al unei „credinţe” neoprotestante, dar nicăieri nu era o menţiune de genul: „acest site exprimă punctul de vedere al bisericii baptiste”, ba chiar din contră – deşi baptiştii scriu „Isus” (sau scriau, până cu o vreme în urmă, iar acum s-au „deşteptat” brusc), aici era scris mai mult „Iisus” şi sunt sigur că faptul că le-a scăpat în unele locuri câte un „Isus” e o greşeală. Ei au vrut să păcălească, să pară un site creştin normal, ba chiar ortodox.

N-am putut să nu remarc faptul că site-ul era bine structurat, avea secţiuni distincte, în care se „răspundea” la întrebări de genul:

– Există Dumnezeu? – Şase motive care te duc direct la concluzia că există Dumnezeu…
– Poţi dovedi existenţa lui Dumnezeu? – De ce adoră scepticii şi filozofii să pună această întrebare.
– Cine este Dumnezeu? – Cum este Dumnezeu cu adevărat? O descriere scurtă, de o pagină…
– Unde este Dumnezeu? – Unii ar putea spune „arată-mi-L pe Dumnezeu” – dar dacă Dumnezeu este Dumnezeul invizibil, Dumnezeul ascuns?
Si tot aşa, de la „explicaţii” la întrebări ca acestea de mai sus, până la subiecte legate de familie, dragoste, droguri, alcool, sex, alimentaţie, homosexuali etc.

Iată, mai jos, cuvintele Părintelui Ilie Cleopa, răspunsul său la întrebarea: ”Ce părere aveţi despre evoluţia mişcării sectare în lume şi în ţara noastră?” din vol. 14 al convorbirilor cu Părintele Cleopa.

Sectele creştine sunt un semn apocaliptic şi o dovadă a slăbirii credinţei în Dumnezeu. Atât în lume cât şi la noi se înmulţesc şi se vor înmulţi din cauza nebăgării noastre de seamă şi din cauza neştiinţei Sfintelor Scripturi a celor mulţi din poporul nostru. Pe un creştin bine orientat în Sfânta Scriptură şi în dumnezeieştile dogme ale credinţei ortodoxe, nici un fel de sectă nu-l poate converti şi amăgi. Cei mai mulţi care cad pradă sectelor sunt oameni nelămuriţi în credinţa ortodoxă şi care nu cunosc Sfânta Scriptură, Dogmele, Sfintele Canoane şi învăţăturile Sfintilor părinţi. De aceea, preoţii de la oraşe şi sate ar trebui să le facă cunoscute cele de mai sus, în predicile din biserici, spre a-i lumina în această privinţă şi spre a-i avea buni apărători ai credinţei creştine ortodoxe în Biserica lui Hristos cea dreptmăritoare. Dumnezeieştii părinţi zic că „viata minţii este lumina cunoştintei, iar neştiinta este orbirea sufletului” (Sfantul Maxim Marturisitorul, Filocalia, volumul II). Foarte usor se înşeală de sectanţi cei ce nu citesc Sfânta Scriptură şi nu cunosc învăţăturile Sfintilor Părinţi. Răspândirea sectelor din ţara noastră se datoreşte şi lipsei de preoţi devotaţi, nu numai slăbirii credinţei ortodoxe.

Sectele creează şi o mare primejdie pentru unitatea etnic-naţională a poporului român, deoarece toate sectele din ţara noastră au venit din alte ţări şi au mare simpatie cu ţările de unde s-au născut şi au venit la noi. Inima lor nu este în ţara noastră, nici nu ţin la fiinţa naţionala a poporului român, ci se silesc pe cât pot să slăbească unitatea de credinţă şi unitatea naţională a românilor pentru a ne domina. Numai acela este un adevărat creştin şi cetăţean român care ţine cu tărie la credinţa ortodoxă apostolică a neamului în care s-a născut, credinţa pe care o avem de aproape două mii de ani şi în care s-a format poporul român şi creştin din cele mai străvechi timpuri.

Ne trebuie mai multă catehizare ortodoxă, cărţi de popularizare a credinţei străbune şi slujbe misionare cu ierarhi şi preoţi mai mulţi în toate bisericile ortodoxe, dar mai ales în cele lovite de secte. Ne trebuie şi călugări misionari prin mănăstiri, ca să colaboreze cu preoţii de mir şi să facă împreună misiune în parohiile cu grupări sectare. Credincioşii ascultă cu multă încredere de duhovnicii şi preoţii călugări din mănăstiri. De ce să nu fie şi ei folosiţi în această activitate misionară? Iar Duminica ar trebui să se facă slujbe misionare, cu predici de catehizare în toate satele, cel mai bine după amiaza la Vecernie.

Să ne păzim pe noi de aceşti lupi, să îi păzim şi pe cei apropiaţi, pe toţi cunoscuţii noştri. Adresându-mă credincioşilor obişnuiţi, mireni: să nu lăsăm sufletele celor de mai sus să părăsească sfânta noastră credinţă, să-i deprindem în primul rând cu dragostea noastră, să ne purtăm cu ei cu dragoste, pentru că dacă atunci când sunt atacaţi de aceşti lupi, credinţa lor slabă nu-i poate ţine în Biserică, atunci dragostea noastră pentru ei s-o facă.

Şi pentru că mâine este Sărbătoarea Naşterii Domnului, să o petrecem la Biserică, să o serbăm cu gândul la Cel ce s-a născut în iesle, ca om, Dumnezeu fiind. Să ne gândim mai mult la dragostea Lui pentru fiecare dintre noi şi mai puţin la Moş Crăciun…

LA MULŢI ANI CU SĂNĂTATE, SĂ VĂ DEA DOMNUL TOT CE AVEŢI NEVOIE!Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s