Cu dragoste, de Bobotează

În fiecare an, la data de 6 ianuarie, Biserica noastră Ortodoxă Română, prăznuieşte botezul Domnului nostru Iisus Hristos, în râul Iordanului, de către Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul.

În această zi, în toate bisericile, se săvârşeşte sfinţirea aghiasmei mari, care este cea mai de seamă ierurgie, dintre ierurgiile privitoare la lucruri.

Dar, o dată cu bucuria, am şi un fel de mâhnire în suflet, pentru că mă aştept ca în seara aceasta şi în zilele următoare să văd şi să aud, devenind aproape obsedant, acelaşi gen de ştiri ca în fiecare an, pe toate canalele media…

De ce mai veniţi, oameni buni, la biserică, dacă vă împingeţi, ţipaţi, trageţi de ceilalţi, călcaţi în picioare pe cel de lângă voi?? Unde este folosul pe care îl doriţi? Maica Siluana spune că „Aceea nu mai e aghiasmă, ci devine foc dacă tu l-ai împins pe fratele tău ca să apuci aghiasmă, ai luat foc şi nu apă sfinţită. Trebuie să o luăm de la capăt ca să ne vindecăm”.

Am observat că acestea se întâmplă cel mai mult în oraşe, iar la sate mai puţin. Oare de ce? Poate oamenii de acolo încă mai au răbdare? De ce n-am avea şi noi?

Întrucât aceste îmbulzeli sunt provocate sau întreţinute şi de către cei vârstnici, este de datoria noastră, ca tineri, să îi ajutăm. Să îi ajutăm în toate sensurile, adică inclusiv să-i lăsăm în faţă, mai ales dacă vedem că e suferind, sau să-i ajutăm prin cuvânt. Să le vorbim calm, dar pe înţeles. Am aşteptat toţi până acum pentru acelaşi lucru: pentru o sticlă de aghiasmă. Pentru ce să amplificăm şi noi haosul, de ce să contribuim la el?

Spun toate acestea pentru că am observat că sunt tineri care, uneori pe bună dreptate, sunt „incomodaţi” de persoane mai în vârstă care încep să împingă de cum aud că „a început să se dea Apă”. În loc să fie calmi şi să privească cu respect, totuşi, spre aceia, îi privesc cu dispreţ, îi împing la rândul lor şi le spun cuvinte urâte, demonstrând cât de bună creştere au şi că nici ei nu sunt mai presus. Ba chiar din contră – dacă o bătrânică se împinge, poate o face pentru că îi e rău şi ar vrea şi ea să ajungă la căldură mai repede; ei nu mai rezistă la frig la fel ca noi (e drept, dacă vii cu geaca de carton şi cu buricul gol, te înţeleg că ţie îţi e mult mai frig…). Plus că o dată cu trecerea timpului, ei nu mai sunt atât de „fresh”, cum ar trebui să fim noi. Noi, ca tineri, nu prea avem scuze…

Şi mai sunt alţi tineri care ei înşişi provoacă îmbulzeala, fie luaţi de val (dacă toată lumea împinge, eu de ce să n-o fac?), fie pentru că aşa au văzut făcând pe părinţii sau bunicii lor.

Există, însă, între sutele de mii de credincioşi din toată ţara care sunt prezenţi la biserică în această zi mare foarte mulţi din cei obidiţi şi necăjiţi. Aceştia nu se gândesc o clipă că, până să ajungă să ia agheasmă mare, din cauza frigului îndurat se pot îmbolnăvi mai rău. Aceştia nu se grăbesc, ba chiar dau prioritate… Ei nu au decât speranţă, adică gândul la Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Cel care S-a născut pentru noi şi acum, botezându-se, atingând apa Iordanului în care S-a botezat, a sfinţit nu numai apa râului Iordan, ci însăşi firea apelor în general („Astăzi firea apelor se sfinţeşte…” – troparul din rânduiala slujbei), spre ajutorul credincioşilor.

Căci preotul se roagă astfel: „Şi-i dă ei harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe dânsa izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toţi cei ce se vor stropi şi vor gusta dintr-însa să o aibă spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă…” (din textul ecteniei mari şi al rugăciunii de sfinţire).

Dumnezeu să ne ajute să trecem ispitele fiecărei zile cu bine, iar noi să facem tot posibilul să fim folositori într-ale mântuirii noastre şi a aproapelui, cu dragoste!Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s