Invitaţie la venerarea moaştelor Cuviosului Teodosie cel Mare

Cuviosul Teodosie Cel Mare

Cuviosul Teodosie Cel Mare

ANUNT IMPORTANT PENTRU PELERINI !
Articol-anunţ preluat de pe blogul Părintelui Gabriel, „Chipul nemuritor al Lui Dumnezeu”.

Duminica, 11 ianuarie 2009, Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe Sfantul Cuvios Teodosie cel Mare, Incepatorul vietii de obste. Este un moment de mare bucurie pentru singura biserica din Bucuresti care are hramul  “Sfantul Cuvios Teodosie cel Mare”. Este vorba despre Biserica “Spitalului  de bolnavi cronici si geriatrie Sfantul Luca” din Bucuresti ( fostul Spital Nr. 10 ), situata pe Soseaua Berceni nr. 12, sector 4, Bucuresti.

Ne face o deosebita placere sa va anuntam si sa va invitam, prin intermediul blogului nostru (blogul Pr. Gabriel), la venerarea moastelor Sfantului Teodosie cel Mare, mai exact a unei particele din osemintele  Sfantului Teodosie. Moastele Sfantului Teodosie cel Mare vor fi scoase spre venerare la Biserica Spitalului Sf. Luca sambata seara la orele 17.00, cand va avea loc slujba de Priveghere, urmand ca duminica dimineata sa se savarseasca Sfanta Liturghie, incepand cu orele 8.00.

In evlavia crestina din Rasarit, cinstirea sfintelor moaste are un loc deosebit de insemnat. Toti sfintii, adunati in jurul lui Dumnezeu, alcatuiesc impreuna desavirsirea vie a Bisericii, scara intre pamint si cer, intarita pentru totdeauna ca dovada de mintuire. Prezenta binecuvintata a sfintilor se manifesta in Biserica nu numai prin imaginile lor sacre, cunoscuta din icoane, ci si prin sfintele lor moaste, ramasitele pamintesti ale petrecerii lor duhovnicesti in aceasta lume. Dumnezeu acorda sfintilor, care au devenit hristosi in Hristos, dupa ce ei au trecut la cele vesnice, puterea de a transmite si a implini voia Sa, printr-un ajutor activ, vazut sau nevazut, pe care ei il incredinteaza tuturor drept credinciosilor crestini.

Cuviosul parintele nostru Teodosie era de fel din satul Mogarisos din Capadocia; tatal sau se numea Proeresie si mama sa Evloghia, si erau amândoi credinciosi si cucernici. Teodosie a intrat în viata calugareasca, si luând haina aceasta, a pornit spre Ierusalim, când se adunase la Calcedon Sinodul al patrulea Ecumenic, la anii 451; si trecând prin Antiohia s-a dus la marele Simeon Stâlpnicul, de la care a deprins înclinarea spre viata cea îmbunatatita si care i-a proorocit ca va fi pastor peste multe oi cuvântatoare. Apoi a sihastrit lânga un oarecare Longhin, în jurul Ierusalimului. În urma s-a dus într-un munte, unde era o pestera si acolo a petrecut viata aleasa, ajungând la atâta înfrânare, încât timp de 50 de ani n-a gustat pâine, ci numai ierburi si roade de finic. Rugaciunea lui era neîncetata si lacrimile de pe obraz nu i se uscau niciodata. În jurul lui s-au strâns ucenici multi, care îi ascultau povetele si-i urmau viata. A facut si minuni. Si facându-se dascal al multor ucenici, a adormit întru Domnul.

Mai multe amanunte despre viata si faptele Sfantului Teodosie cel Mare putem gasi accesand link-ul urmator:

http://paginiortodoxe.tripod.com/vsian/01-11-cv_teodosie_cel_mare.html

ICOANE ALE SFANTULUI TEODOSIE CEL MARE DIN BISERICA SPITALULUI SFANTUL LUCA

teodosie1

teodosie2

teodosie3

teodosie4

IMAGINI CU SFINTELE MOASTE ALE SFANTULUI TEODOSIE CEL MARE DE LA BISERICA SPITALULUI SFANTUL LUCA

teodmoaste1

teodmoaste2

teodmoaste3

teodmoaste4

teodmoaste5

Doamne ajută!


3 comentarii on “Invitaţie la venerarea moaştelor Cuviosului Teodosie cel Mare”

 1. prgabriel spune:

  Multumim frumos pentru preluarea articolului! Domnul sa ne ajute pe toti!
  Cu dragoste in Hristos Domnul,
  Pr. Gabriel

 2. Florin M. spune:

  Eu vă mulţumesc, părinte!
  Aş vrea să ajung şi eu sâmbătă sau duminică la sfintele moaşte ale Cuviosului Teodosie.
  Doamne ajută!

 3. Florin M. spune:

  Azi, userul „PA” a postat aici un comentariu, dovedind o clara de lipsa de cultura, cel putin.
  Fara cea mai mica idee despre ce inseamna, de fapt, moastele in ortodoxie, s-a lansat in acuzatii si „catehizare”, exact dupa tiparul sectarilor aparuti dupa Revolutie ca ciupercile dupa ploaie, sectari cu Biblia in manutza care doreau sa ne invete pe noi cum e cu credinta in Dumnezeu!
  I-am sters, bineinteles, comentariul. Pentru ca desi e un „spatiu” public, e blogul meu.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s