Decizia Sfântului Sinod în privinţa paşapoartelor biometrice – o hotărâre adoptată în unanimitate. Dar IPS Bartolomeu?

sfantulsinod1

În şedinţa de lucru din ziua de miercuri, 25 februarie 2009, Sfântul Sinod a adoptat, în unanimitate, hotărârea nr. 638/2009 în legătură cu problema noilor paşapoarte electronice care includ date biometrice:

1. Ia act de scrisoarea nr. 638 din 28 ianuarie 2009 a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresată Ministerului Administraţiei şi Internelor prin care se solicită o serie de precizări în legătură cu noile paşapoarte electronice care includ date biometrice. (vezi anexa 1).

De asemenea, ia act de lămuririle aduse prin adresa nr.3622071 din 5 februarie 2009 a Ministerului Administraţiei şi Internelor – Direcţia Generală de Paşapoarte (vezi anexa 2) din care rezultă două asigurări importante:

a. A avea un paşaport este un drept şi nu o obligaţie, paşaportul fiind un document eliberat la cerere pentru cei ce doresc să călătorească în afara spaţiului Uniunii Europene. Astfel, se deduce că cei care invocă obiecţii de conştiinţă sau motive religioase au libertatea să nu solicite acest nou tip de paşaport;

b. Fiecare cetăţean are dreptul de a cunoaşte în mod direct conţinutul datelor personale incluse în noul paşaport electronic care include date biometrice.

2. Constată că însăşi opinia Comisiei Europene exprimată, la 16 martie 2005, prin Grupul European pentru etica în ştiinţă şi noile tehnologii este împotriva implantării în corpul uman a cip-ului electronic: „utilizarea pentru scopuri nemedicale a implanturilor de informare şi comunicare constituie o potenţială ameninţare la demnitatea umană şi societatea democratică” (pct. 6.4), iar „implanturile destinate supravegherii … ar putea fi folosite de către autorităţile statale, indivizi sau grupuri pentru a creşte puterea lor asupra altora” (pct. 6.4.4).

3. Întrucât unele persoane au reticenţe faţă de paşapoartele biometrice, se va interveni pe lângă instituţiile Statului Român (Preşedinţie, Parlament, Guvern) cu solicitarea de a se adopta măsurile necesare pentru modificarea şi completarea legislaţiei în vigoare prin extinderea prevederilor referitoare la cazuri de urgenţă (paşaport temporar) şi la cazuri când, din motive de conştiinţă sau religioase, persoana nu doreşte paşaport electronic care include date biometrice.

4. În viitor, orice iniţiativă de interes general bisericesc, care provine dintr-o eparhie, trebuie, mai întâi, analizată şi dezbătută la nivelul centrului eparhial şi al sinodului mitropolitan, iar apoi să fie înaintată Sfântului Sinod, spre dezbatere şi hotărâre.

5. Văzând tulburarea provocată de opiniile confuze şi contradictorii cu privire la noile paşapoarte biometrice, Sfântul Sinod îndeamnă clerul, monahii şi credincioşii să rămână statornici în credinţa în Mântuitorul Iisus Hristos, Biruitorul iadului şi al morţii, să sporească în rugăciune şi fapte bune, vieţuind creştineşte în familie, mânăstire şi societate, fără a răspândi panică şi îngrijorare prin preocupare excesivă pentru lucruri trecătoare. Astfel, Dumnezeu ne va lumina, ne va apăra de tot răul şi ne va ajuta să săvârşim binele.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române


4 comentarii on “Decizia Sfântului Sinod în privinţa paşapoartelor biometrice – o hotărâre adoptată în unanimitate. Dar IPS Bartolomeu?”

 1. IPS Bartolomeu nu a participat la Sinod.

 2. Vă rog ajutaţi-mă să conştietizăm acest popor.
  Trăim evenimente zguduitoare pe care nu le putem ignora, sau cel puţin de dragul copiilor noştri. “Adevărul” vine de la Pronia Cerească, EL este cuprins în cartea care conţine mari taine, anume :
  1. Dumnezeu a coborât deasupra României noastre, a ales o familie, pe “cei doi”a întins mâna, făcând un legământ cu ei.
  2. Dumnezeu le dezvăluie un “plan al Său de viitor” asupra pământului :
  -“ASCULTĂ , PLANUL MEU… UITE CE AM DE GAND SĂ FAC… PĂMANT NOU ŞI LUME NOUĂ”… zice Domnul, şi arată o frumuseţe de alt pământ pe care o să ne ridice, având acolo viaţă veşnică…
  3. Iisus Domnul, dă înconjur globului pământesc, văzut într-un întuneric (spiritual), numai în Munţii României găseşte spaţiu curat (mânăstirile) şi zice, scrie o carte :
  4 . UŞA deschisă pe cerul României
  5. Iisus pune nişte condiţii “să nu-ţi vinzi sufletul” (pag. 237.)
  din cartea
  http://www.agonia.ro/index.php/author/0026738/Branoiu_Elisabeta:

  „IEŞIŢI DIN EA, POPORUL MEU !”

  Roman- Religios-Ortodox

  “Şi am auzit un glas din cer,
  zicând: Ieşiţi din ea, poporul Meu,
  ca să nu vă faceţi părtaşi la
  păcatele sortite ei şi să nu fiţi loviţi
  de pedepsele sortite ei ”.
  (Apoc. 18; 4, 5)

  de Branoiu Elisabeta
  Editura Printeuro
  Ploieşti

  Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României
  Ieşiţi din ea, poporul Meu!
  Elisabeta Brănoiu

  ISBN 973-8389-61-5

  Tiparit cu binecuvantarea
  PREA SFINTITULUI PARINTE
  +GALACTION
  EPISCOPUL
  ALEXANDRIEI SI TELEORMANULUI

 3. Delia spune:

  BOR-ul e un fel de nimica din pacate.
  un nimica, dar care din NEFERICIRE are un cuvant greu.
  ca de obicei romania e „pe aripile vantului” ca doar BOR a adoptat atitudinea de “lepadare cu gura” si ” este destul sa credeti launtric”; sau cum spunea odata Parintele Paisie Arghioritul de pe Sf. Munte Atos “Ce ne va spune Hristos? “Fatarnicilor, fata cerului stiti s-o judecati, dar semnele vremurilor nu” (Mt. 16, 3)”…intrebarea e, cum de BOR-ul nu are puterea de a adopta atitudinea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Elene? BOE care in 07.04.1997 a emis o circulara ( publicata mai apoi in 21.04.1997 si-n revista Sf. Sinod Elen “PROSTON LAO”- Catre popor) cu nr. 2626 adresata poporului grec, circulara care a fost citita in toate bisericile si manastirile din Grecia in Duminica Ortodoxiei. de asemenea in Grecia, numerosi credinciosi ortodocsi au demonstrat in frunte cu preotii de parohii si calugari, in repetate randuri impotriva acordului Schengen si a noilor buletine impuse de U.E.; in plus in sustinerea Sf Sinod Elen si a populatiei Greciei, calugarii din sf. Munte Atos au emis o a 2-a circulara (comuna) de acest fel in data de 21.08/03.09.1997… deci acolo preotii nu sunt considerati batrani si senili si nu sunt luati in ras. grecii SUSTIN si SUNT MANDRII ca INCA mai au oameni cu coloana vertebrala. romanii insa ca de obicei, iau ce sclipeste si cam atat…
  acolo credinta e credinta si Biserica este f respectata. si poporul grec stie ca Biserica si credinta este cea care-i tine, si nu puterea omeneasca…
  daca natia asta romana nu se trezeste din hipnotizarea in care e…risca sa se piarda cu desavarsire…in loc sa fim uniti vindem tot, tara, neam, pamant…tot! ar trebui dat un anunt in ziarele internationale, un anunt oficial gen…”vand tara, vand popor” ca de fapt cam asta se-ntampla…nu!? pacat…
  Doamne ajuta!

 4. Florin M. spune:

  @Delia, te rog, fara jigniri…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s