Un exemplu de cum pentru neatenţia şi nepregătirea unora devenim ţinta ironiilor

sintezaz

Am urmărit în seara asta, la emisiunea Sinteza zilei, de pe Antena 3,  nişte domni care „încercau” să discute despre problema paşapoartelor biometrice… Am scris „încercau” pentru că de fapt încercau să găsească nişte puncte slabe pe care să le penalizeze.

Şi precum mă aşteptam, au reuşit! Mai ales când domnul reprezentant al Asociaţiilor Laicatului Ortodox care a intrat în direct a început să aducă nişte argumente care m-au făcut şi pe mine să îmi astup urechile. Dânsul a atins penibilul în finalul convorbirii sale cu cei din studio, când a spus că prin cipurile RFID cei „de sus” vor putea şti ce haine purtăm, ce haine avem în şifonier, sau că în felul ăsta se va instaura dictatura…

Dar acestea sunt lucruri generale, oricine poate face astfel de afirmaţii, la orice oră, nu e nevoie să fii reprezentant al nici unei asociaţii, mai ales al unor asociatii ortodoxe care în mod normal ar avea şi pretenţia că se pronunţă în numele tuturor!

Invitaţii emisiunii au fost părintele Eftime – de la Schitul Huta din jud. Bihor, inspectorul Viorel Popa- inspector de poliţie, ofiţer specializat la Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice, Titus Corlăţean – senator, preşedintele Comisiei de Politică Externă din Senat, Mugur Ciuvică – preşedintele Grupului de Investigaţii Publice, Victor Ciutacu.

Fraţilor, eu nu înţeleg un lucru. Am observat că există nişte şabloane, nişte idei generale cu care se vine de fiecare dată, în mod repetitiv, obsedant şi/sau enervant pentru unii. Sunt de părere că lucrurile trebuiesc spuse, într-adevăr, în întregime, pentru a fi cunoscute de toată lumea, pentru că cei mai mulţi sunt dezinformaţi. Dar trebuie să ţinem cont de lumea în care trăim, de secularizarea care a cuprins lumea, care a pătruns adânc chiar şi printre oamenii mai apropiaţi de biserică, darămite printre ceilalţi.

Astfel, aduc în atenţia voastră tocmai această lipsă de atenţie a unora dintre cei care se pronunţă împotriva documentelor biometrice, o lipsă de atenţie care ne costă pe toţi, o lipsă de atenţie pentru pregătirea corespunzătoare atunci când vii în faţa unei ţări întregi şi vorbeşti în numele bisericii, în numele credincioşilor, în numele Adevărului.

Nu judec pe nimeni, nu acuz pe nimeni, doar atrag atenţia că această lipsă de atenţie ne costă pe toţi.

Când te lupţi cu lumea secularizată, nu te foloseşti 90% de argumente teologice, sau de afirmaţii generale – „afirmaţii” care denotă de fapt lipsa de argumente, ci vii cu 90% argumente pe înţelesul celor mulţi, în primul rând argumente care să convingă pe cei din studio, pentru că astfel, aducându-i pe aceştia pe aceeaşi lungime de undă cu tine i-ai câştigat şi pe cei din faţa televizorului. Restul de 10% pot fi argumente teologice, care să vină în completarea celorlalte, desăvârşindu-le. Ca şi mierea, acestea nu pot fi date toate odată, pentru că pot să „pice” greu, ci e mai bine câte o linguriţă-două… Cum spunea şi Cuviosul Paisie Aghioritul trebuie să vorbim „cu durere şi dragoste, pentru omul contemporan”.

Altfel – când faci afirmaţii de genul: ne îndreptăm spre dictatură trebuie să vii cu argumente. Dar nu are rost să vii cu argumente, pentru că o ştie toată lumea, deci e o afirmaţie de prisos. Atunci de ce le mai faci?

Ştiu că din punct de vedere al individului, alături de ştiinţă, am nevoie şi de (mai multă) credinţă, dar când vorbesc cu unul care abia aşteaptă să mă facă de râs în faţa întregii ţări, sunt mai atent la cuvintele mele, mult mai atent. Mai degrabă aş prefera să tac decât să nu fiu sigur că ceea ce spun este pe înţeles şi are o noimă, are o logică.

Credinţa noastră, ortodoxă, are şi logică, are foarte multă logică, doar că trebuie privită foarte atent. În fond, de ce nu vrem noi paşapoarte biometrice? În primul rând pentru că ni se încalcă libertatea, se înlocuieşte prezumţia de nevinovăţie cu aceea de vinovăţie, toţi suntem suspecţi atunci când ieşim din ţară. Nu că mi-ar fi teamă că aş fi prins cu mâţa-n sac, pentru că nu de-asta aş merge eu în altă ţară, dar m-ar face să mă simt inferior faţă de cum sunt acum, ar fi ca şi când la serviciu cineva ar pune în spatele biroului meu o cameră de luat vederi şi chiar dacă nu ar urmări nimeni ceea ce fac, tot m-aş simţi supravegheat. Apoi, după cum spunea şi părintele, totul începe cu uşurelul, prin paşi mărunţi, pentru mine, ca tânăr, a început după revoluţie când la intrarea într-un club se punea ştampilă pe mână ca să se evite intrarea abuzivă, fără bilet, apoi montarea interfoanelor la scările blocurilor, contra vagabonzilor, cerşetorilor şi a hoţilor. Tot aşa au apărut cartelele de telefon public, apoi sim-ul de telefon mobil, ne-am obişnuit cu ele, cardul bancar, cardul de intrare în diferite locuri (badge-ul de la serviciu), toate acestea prevăzute cu cip-uri, ajungând acum la abonamentele RATB, carduri de cumpărături, paşaport biometric (de exemplu în Marea Britanie doar pentru cetăţenii străini…) şi altele. În afară de acestea enumerate de mine mai sunt sigur multe alte „dispozitive” prevăzute cu câte un cip, astfel încât varietatea lor este foarte mare. Şi probabil că vor fi şi mai multe ca număr şi ca tip, astfel încât la un moment dat, în mod sigur se va spune: STOP! De anul următor toate acestea vor fi unite într-un singur document, un singur card (de pildă) cu care să cumperi, cu care să deschizi uşa, cu care să circuli, pe care să ai stocate toate datele personale etc.

Că toate acele „documente” vor fi unite într-unul singur nu este o fabulaţie, este ceva perfect normal, aşa va trebui să fie, acesta este cursul firesc al lucrurilor, este logic! Pentru că logica ne conduce şi pe unii şi pe alţii (mă refer la cei din afara bisericii) este imposibil să nu înţeleagă şi ceilalţi lucrul ăsta şi după părerea mea de aici trebuie plecat.

De asemenea, toate aceste exemple de tip Big Brother (ascultarea telefoanelor, citirea sms-urilor, a emailurilor, stocarea traficului, a paginilor vizitate pe internet, interceptarea convorbirilor pe Skype etc.) sunt cunoscute de toţi.

Apoi, în Apocalipsă se vorbeşte despre semnul fiarei pe frunte sau pe mână, dar cum se poate ajunge acolo? Numai prin falsificarea şi/sau furtul acelor dispozitive unice, fapt care va conduce spre „transformarea” acelor documente unice într-un microcip care va fi implantat sub piele. În plus, în afara acestor motive sunt celelalte: securitatea persoanelor, apărarea împotriva terorismului, infractorilor, detecţia de la distanţă în cazul accidentelor, răpirilor (şi nu numai!) etc.

Părintele a încercat, dar a fost cam singur, nu a câştigat pe nimeni dintre ceilalţi de partea sa şi s-a cam „pierdut”. Dar intervenţia din finalul emisiunii, a D-lui Călin Alexe, reprezentant al Asociaţiilor Laicatului Ortodox, a  adus în penibil tot ce s-a discutat până atunci. Mie, această emisiune, mai ales prin finalul ei, mi-a lăsat un gust amar şi mă întreb ce efect a avut asupra altora, care şi aşa nu simpatizau prea mult ortodoxia şi preoţimea. Pentru neatenţia şi dorinţa cuiva de afirmare, de a spune ceva în plus, pot cădea în penibil şi altele. Şi e păcat de munca altora…

Emisiunea poate fi vizionata aici (emisiunea din 25 februarie):

http://85.9.12.243/a3/watch.php?year=2009&day=25&show=sinteza_zilei


Publicitate

8 comentarii on “Un exemplu de cum pentru neatenţia şi nepregătirea unora devenim ţinta ironiilor”

 1. Un roman ortodox spune:

  Domnule Florin, mai penibil e faptul ca nu esti un om informat si scrii totusi in ziare. Esti ziarist cumva? Nu stii ca in asa zisa ,,uniune”( a se citi dictatura) au inceput sa sa puna cip-uri in haine? . Te-ai intrebat de ce in 1992 ,, uniunea” se numea crestina si ulterior si-a retras titulatura. Nu cumva au cam mintit? Esti la curent cu toate miscarile din lume care s-au facut impotriva cip- ului? Esti la curent cu existenta grupului Bilderberg care declara ca vor sa conduca intrega lume cu orice cost? Ai incredere in ei? Crezi ca e necesar ca Americanii sa intre in Iran? In numel carei paci fac ei razboi? Nu te-ai saturat de minciunile politicianiste ca sa mai ai incredere in ei? Dovada stau declaratiile date de autoritati cu privire la cip-ul de pe permis sau de pe pasaport, care nu seamana una cu alta. Unii spun ca are cip, altii ca nu are. Astia vrei sa ne cip- uiasca? Nici Ceausescu n-a mers atat de departe. Ai vazut ca ,, uniunea” ne impune legi care sunt impotriva credintei crestine si a normalitatii? Ceea ce psihologii numesc boala, ei o fac lege ( homosexualitatea). Nu ti se pare ca isi bat loc de noi? Ei vor sa ne puna cip. Si te-ai mai intrebat- daca au dreptate cei anti- cip, chiar daca nu au expus prea ,, stiintific” punctul lor de vedere. Mai este o tara libera? De ce nu se da o lege prin care sa se puna cruci evreilor si musulmanilor? Cauta si te informeaza asupra faptului ca exista tehnica electronica- si chiar de multi ani – prin care un om poate fi manipulat prin satelit daca i se cunosc frecventele creierului. Multi militari americani au dat statul in judecata pentru aceasta. Prin cip asta se doreste. Chiar daca nu esti un om credincios, aici nu e vorba de a castiga simpatizanti – Biserica sau ceilalti – ci e vorba de chiar libertaea noastra. Eu nu doresc cip si nici toti oamenii pe care ii cunosc. Pe noi nu ne intreba nimeni? Asta nu-i democratie. Aici nu-i puterea poporului ( demos) ci a necredinciosilor asupra celor credinciosi. Daca parintii care au facut multi ani de puscarie comunista pentru ca nu au cedat compromisului spun ca e un pericol, au mare credibilitate fiindca au demonstrat cu viata lor.

 2. sfaturi nunta spune:

  Eu sunt preocupat si de:
  – dezastrul din sistemul sanitar, unde se intampla atatea nenorociri;
  – reducerea cu 40% a veniturilor medicilor de familie si decizia multora din ei de a pleca in franta pe 5000 de euro;
  – coruptia din justitie, ca a ajuns sa fie taiere de vene daca ajungi pe mana judecatorilor romani;
  – isteria din traficul din Bucuresti, unde parca toata lumea a inebunit de tot;
  – jalea din invatamantul romanesc, unde fara meditatii (bani negri la profesori) nu faci nimic, iar cand absolvi iti gasesti foarte greu de lucru pentru ca ai invatat multe porcarii inutile si nefolositoare in lumea reala;
  – inexistenta unor drumuri calumea;
  – lipsa de blocuri pentru tineri, unde sa isi intemeieze familii;
  – poluarea;
  – taierea de copaci in dementa si distrugerea spatiilor verzi;
  – birocratia infernala de la stat, unde iti ia luni intregi sa obtii un document si esti tratat ca un prost;
  – imposibilitatea de a lucra la stat daca nu ai pile sau bani de spaga;
  – mica coruptie generalizata, inclusiv in randul bisericii.

  Lucrurile astea nu intereseaza pe nimeni? Nu se preocupa nimeni de ele? Daca reusim sa scapam de pasapoarte cu cip, se rezolva de la sine toate punctele de mai sus? Mai avem pe cine si pe ce sa dam vina pentru ele?

 3. Florin M. spune:

  Domnule Roman, care te declari ortodox, am pretentia ca asa cum imi atrageti mie atentia asupra (dez)informarii mele si Dvs. macar sa cititi textul pe care l-am scris. In afara de asteptarile mele referitoare la CITIT, mai este una, si mai importanta: INTELEGEREA celor citite.
  Pentru ca nici eu nu sunt de acord cu cipurile, dar cadem in jenibil aducand ca argumente sau exemple cipurile din haine!
  Sunt constient ca sunt foarte multe lucruri de care nu stiu, dar nu imi e frica de ceea ce nu stiu, ci de ceea ce stiu si accept de bunavoie.
  De asemenea, imi e frica sa vorbesc niste lucruri adevarate dar al caror efect este unul contrar asteptarilor mele de moment.
  Nu imi permit sa va recomand nimic, pentru ca smerenia se invata, nu se recomanda. Tot asa si cu atentia fata de ceilalti, fata de noi, de cuvantul spus/scris.
  Si sa stiti ca nu scriu in ziare, doar pe acest blog, personal. Si nici nu am pretentii de ziarist. Sunt doar sincer si stiu ca s-ar putea sa mai si gresesc. Dar in ceea ce va priveste pe Dvs. nici nu astept, nici nu-mi cer scuze.
  Doamne, ajuta!

 4. […] Florin M.: Un exemplu de cum pentru neatenţia şi nepregătirea unora devenim ţinta ironiilor […]

 5. Florin M. spune:

  @sfaturi nunta,
  sa fii sigura ca pe toti ne preocupa lucrurile enumerate de tine.
  Dar stiai ca noi, in Romania, suntem mult mai liberi decat cetatenii din vestul Europei?
  Stii cat de greu se publica acolo o carte sau un articol „incomod” in ziare/reviste? Ai vazut reactia celor de la UE fata de criticii lor?
  Pasaportul cu cip aduce prezumtia de vinovatie, este un atentat la libertate, eu nu ma simt si nu vreau sa fiu tratat ca un potential infractor. Sfintii bisericii ne recomanda sa vedem la ceilalti oameni partile bune, sa-i vedem sfinti chiar. Astfel, in loc sa ma uit la tine si sa sufar pentru supararea ta, sa ma bucur impreuna cu tine, devin suspicios si te vad ca pe o potentiala criminala, tu pe mine ca pe un potential violator etc. Acesta este doar un aspect.
  Acelea enumerate de tine sunt probleme strict lumesti, ma intereseaza si pe mine si pe toti locuitorii acestei tari, insa aceasta reactie a fost si este de amploarea asta pentru ca atenteaza la credinta.

 6. Alexandra spune:

  D-le Florin, aveti dreptate in ceea ce spuneti. Asemenea argumentari, de tipul „cei de sus vor putea sti ce haine purtam” sunt foarte puerile si nu pot avea nici o credibilitate. Cel mai trist este ca aceste cuvinte vin din partea unui reprezentant al Asociatiei Laicatului Ortodox. Am mai vazut aseara la Antena 1 o stire despre intrunirea Sf. Sinod si au dat imagini de la Patriarhie, unde se stransesera mai multi credinciosi, care cereau anularea HG privind introducerea actelor cu cip. Unul din ei a fost intrebat de catre reporter despre actele biometrice si raspunsul pe care l-au difuzat ei (sunt convinsa ca a fost „taiat”) a fost unul lacunar si neconvingator „vor sa ne controleze ca pe vite”. Normal ca omul de rand nu pricepe mare lucru din asa o explicatie. Cred ca cei de la Antena1, dupa felul cum au prezentat si apelul pr Iustin din ianuarie, iau in ras acest subiect si ar face orice ca oamenii care ofera o explicatie publica pentru care n-ar fi bine sa acceptam actele cu cip sa para ridicoli. Eu una am avut un gust foarte amar dupa ce am vazut cum abordeaza ei asa un subiect important, care priveste toata tara… Nici la ProTV lucrurile nu stau altfel, deci pot spune ca din start se face o discriminare acestui subiect, e prezentat ca fiind din sfera ridicolului. E foarte important sa se ofere argumente solide si pe care sa le inteleaga tot omul, mai ales la stiri si emisiuni televizate.

 7. Sorin S spune:

  Stimati prieteni,

  As vrea sa amintesc cateva intrebuintari actuale ale acestui cip RFID si variantele lui uzuale.
  Cipul eate folosit la banala cheie de contact/pornire de la autoturismul dvs, la usile de la hoteluri (http://www.assaabloy.ro/Local/RO/Solutions/ABLOY-PROTEC-CLIQ_RO.pdf), care sunt prevazute sa EMITA pe diferite frecvente datele stocate, se folosec sub o alta forma avansata din punct de vedere tehnic in dispozitivele Bluetooth pe care majoritatea il avem incorporat in telefonul mobil! Orice utilizator de telefon mobil poate afla ca raza de actiune a acestui bluetooth este de cca 100m, deci datele pot fi citite de la distanta, iar dupa o investigare sumara se poate evidentia posibilitatea ca aceste dispozitive (bluetooth) chiar de sunt inactive pot fi activate de la distanta cu ajutorul unor programe si dispozitive speciale FARA ACORDUL detinatorui acestui cip integrat.

 8. Mateescu spune:

  @sfaturi nunta: Si hai sa vb. pe langa subiect c-asa am citit noi in tehnicile de manipulare. Si apropos, daca mai cheltuim cel putin 0,5 mld EUR pe pasapoartele electronice sigur rezolvam tot ce-ai scris.
  Felicitari pt. articol, a facut si ala de la politie o supergafa, aia cu „citirea RFID care se face cu ajutorul unor dispozitive optice” (ceva cu sensul asta) dar nefiind nimeni p-acolo care sa aiba habar de chestii tehnice nu l-a luat nimeni in bascalie. In general emisiunea cre ca avea tema „aproape nimic despre pasapoartele biometrice si aberatii despre orice altceva”.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s