Nesimţirea „care este”… faţă cu reacţiunea (O criză economică, financiară, politică, morală globală p.2)

miorita

Ţara arde, lumea fierbe, criza e în toi, problemele curg şi tocmai acum, când ar trebui să fim mai treji şi mai atenţi, mai mult decât oricând, parcă suntem luaţi de valuri şi purtaţi de colo-colo, ca nişte bărcuţe din hârtie. Emisiuni de divertisment ne fac sa uităm de probleme, muzica ne menţine buna dispoziţie şi atitudinea pozitivă în faţa vieţii, de fapt în faţa problemelor iminente care ne aşteaptă, emisiunile de bârfă şi de scandal ne ţin ocupat până şi ultimul neuron. Şi întocmai ca şi în viaţă, când majoritatea populaţiei dintr-o zonă este în şomaj sau este fără ocupaţie, zona respectivă este la pământ sau este uşor de stăpânit tocmai prin sărăcie, iar voturile lor pot fi obţinute printr-o şapcă sau o găleată cadou, tot aşa şi cu neuronii – când sunt fără ocupaţie, când sunt şomeri, sau când suferă de singurătate, sunt foarte uşor de „convins” de către michiduţă, prin anumite „avantaje” temporare, pentru că el vede punctele slabe ale fiecăruia, intră pe acolo şi poate distruge totul în jur…

Un exemplu de nesimţire sau unde se poate ajunge atunci când în viaţă ai ca ancoră faima personală şi banul, am citit o mărturie astăzi pe blogul lui Cristian Geambaşu, editorialist GSP, un articol scris după meciul naţionalei de fotbal a Romăniei cu Serbia, de sâmbăta trecută. „Se făcuse tîrziu. N-o să vă vină să credeţi, dar o parte dintre ziariştii prezenţi la meciul cu Serbia au vrut şi ei să mănînce la un moment dat. […] Şi pentru că nu prea se mai găseau restaurante deschise, au intrat într-un stabiliment cu un nume de verdeaţă, “La mărar”. Sau “La pătrunjel”. Înăuntru, mare chiloman. O petrecere, cineva îşi sărbătorea ziua. Boxele duduiau, domnişoarele îmbrăcate cu mult sclipici se unduiau provocator. Mă rog, oamenii nu aveau obligaţia patriotică să participe la tristeţea înfrîngerii naţionalei. Am comandat ceva de mîncare strigînd în urechea chelnerului, apoi am participat pasiv la chef. După primii dumicaţi, am fost pe punctul să ne înecăm. S-a auzit ceva atunci care ne-a tăiat răsuflarea. “Veşnica pomenire” pe ritm de manea, dansată ritualic de gaşca strînsă la petrecere. Dedicaţie pentru sărbătorit. Nici o grimasă de nedumerire pe chipul invitaţilor. Doar nişte sclipiri ghiduşe în priviri. Blasfemie? Aiurea, nu vedeţi ce caterincoşi sîntem noi? Ce bine ne distrăm? Am înghiţit repede, am plătit şi am ieşit afară. Am tras aer în piept. Ne dureau timpanele, ne încerca o explicită senzaţie de rău. Alt meci pierdut? Ba nu, cîştigat! Naţionala nesimţiţilor se califică în trombă la toate turneele finale. Aici nu ne stă nimeni în faţă. Aria de selecţie e patria, selecţioneri ai meltenismului găseşti cu ghiotura.”

Mai demult am citit că românii sunt printre cei mai nepăsători dintre cetăţenii UE în ceea ce priveşte criza economică. Însă, această nepăsare, acest optimism, această atitudine a românilor în faţa morţii, în definitiv, este cu totul alta decât cea a ciobanului din Mioriţa. Dacă acolo era vorba de bărbăţie, calm, echilibru, frumuseţe şi puritate sufletească, de conştientizarea morţii ca trecere naturală în veşnicie, ca jertfă chiar, în vremurile noastre această detaşare vine din adormirea duhovnicească, din adormirea conştiinţelor, din obişnuinţa de a alerga numai după lucrurile exterioare, otevizarea României fiind doar o componentă a sărăciei sufleteşti care ne caracterizează astăzi.

O criză economică, financiară, politică, morală globală (1)

Despre criza mondială (Sfântul Nicolae VelimiroviciScrisoarea a 8-a. Preotului Karan, Despre criza mondială)

Alte articole despre criză


6 comentarii on “Nesimţirea „care este”… faţă cu reacţiunea (O criză economică, financiară, politică, morală globală p.2)”

  1. […] Nesimţirea “care este”… faţă cu reacţiunea (O criză economică, financiară, … […]

  2. […] Nesimţirea “care este”… faţă cu reacţiunea (O criză economică, financiară, politică, m… […]

  3. […] Nesimţirea “care este”… faţă cu reacţiunea (O criză economică, financiară, politică, m… […]

  4. […] Nesimţirea “care este”… faţă cu reacţiunea (O criză economică, financiară, politică, m… […]

  5. […] – Nesimţirea “care este”… faţă cu reacţiunea (O criză economică, financiară, politică,… […]

  6. […] Nesimţirea “care este”… faţă cu reacţiunea (O criză economică, financiară, politică, m… […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s