De la personajele lui Grigore Alexandrescu la eroii de fabulă contemporani

taxes

Una din ultimele găselniţe ale lui Gheorghe Pogea, ministrul finanţelor în guvernul Boc, este taxa forfetară pe activitatea firmelor. Domnia sa doreşte ca firmele să plătească minim 6500 lei/an impozit pe profit, indiferent dacă înregistrează sau nu profit. Chit că prin asta se face o discriminare, în sensul că desfiinţează concurenţa pentru firmele mari, constituită din micii întreprinzători care mai puteau practica preţuri rezonabile, obţinând venituri care le asigurau traiul de zi cu zi. Mai ales in aceasta perioada de criza, cand veniturile se obtin mult mai greu, sumele cheltuite pentru gasirea unui client, sau pentru punerea produsului la dispoziţia sa fiind mult mai mari decat înainte. În plus, în loc de stimulente la nivelul „de jos” al economiei, se împovarează şi mai mult.

Conform acordului cu FMI, „statul” trebuie să caute venituri în plus de 325 milioane de euro la buget din cauza scăderii PIB. Astfel, numai din pragul minim de impozit pe activitatea celor aprox. 400000 de microîntreprinderi, de 540 lei lunar (sau 1625 lei pe trimestru), guvernanţii speră să aducă, în total pe anul 2009, la bugetul de stat 1500€/an x 400000 = 600Mil €. Dacă se scad cei 170Mil € estimaţi în bugetul iniţial, rămâne un plus de cel puţin 3-400Mil €. Una dintre motivaţiile invocate pentru introducerea noului impozit forfetar este aceea că mai mult de 30% din numărul societăţilor înregistrate declară pierderi, în condiţiile unei cifre de afaceri ridicată.

Ce uită guvernanţii noştri sau ce omit intenţionat este că din cele 400000 de microîntreprinderi, un număr de 100000-150000 (tot cam 30%) au profituri care se situează sub salariul mediu pe economie. Cu alte cuvinte, 1500 € pe an ar putea reprezenta chiar suma de care aceste mici firme au nevoie pentru a supravieţui. „Aplicarea impozitului forfetar în cuantumul şi forma propuse de Ministerul de Finanţe ar putea duce la falimentul a câtorva zeci de mii de astfel de întreprinderi”, a precizat preşedintele Consiliului National al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Pentru o companie mare, un impozit de 6500 de lei/an nu e mare lucru, dar pentru o firmă care are 2-3 angajaţi, noua taxă poate însemna falimentul. Acea firmă poate că nu plătea prea mult impozit pe profit/venit, dar plătea pentru cei 2-3 angajaţi impozitele pe salariu şi contribuţiile la pensii, asigurări de sănătate şi şomaj; plus alte taxe, locale… Dacă se va închide firma aceasta, statul, în loc să încaseze măcar contribuţii pentru cei 2-3 angajaţi, va avea de plătit ajutor de şomaj pentru aceştia. Asta în condiţii de criză, de puternică recesiune economică şi în condiţiile în care, atât la fondul de pensii, dar şi la cel de şomaj sunt din ce în ce mai puţini cotizanţi raportat la numărul de beneficiari.

Firmele mici nu obţin neapărat profit, dar sînt o modalitate de cîştigare a existenţei pentru persoane cărora nu le place să fie salariaţi la cheremul altora, ci vor să fie proprii lor stăpîni. În ciuda ideilor preconcepute că patron înseamnă om foarte bogat, un patron de chioşc de multe ori nu cîştigă mai mult decît un salariat obişnuit, are doar avantajul că nu trebuie să suporte toanele unor şefi ci poate să-şi organizeze singur munca.

Libertatea economică nu înseamnă doar dreptul de a alege dacă te angajezi la firma X sau Y. O componentă esenţială a libertăţii economice este posibilitatea de a-ţi deschide propria afacere. Dacă nu găseşti un patron de la o firmă mare care să te aprecieze la justa valoare, să-ţi poţi dovedi valoarea prin forţe proprii.

O firmă nou deschisă, de multe ori la început iese în pierdere. Până ajungi să fii cunoscut, să-ţi creezi o clientelă, durează. Or, această taxă care trebuie plătită chiar dacă firma este în pierdere descurajează tocmai deschiderea unor afaceri noi.

Legislaţia se face în aşa fel încît numai marii bogătaşi să-şi poată permite să înceapă o nouă afacere. Dacă n-ai minim 50000 de euro capital de pornire ia-ţi adio de la ideea de a face o afacere pe cont propriu. Libertate economică, spune Constituţia României, dar nu pentru căţei.

Câinele şi căţelul

(Grigore Alexandrescu)

„Cât îmi sunt de urâte unele dobitoace,
Cum lupii, urşii, leii şi alte câteva,
Care cred despre sine că preţuiesc ceva!
De se trag din neam mare,
Asta e o-ntâmplare:
Şi eu poate sunt nobil, dar s-o arăt nu-mi place.
Oamenii spun adesea că-n ţări civilizate
Este egalitate.
Toate iau o schimbare şi lumea se ciopleşte,
Numai pe noi mândria nu ne mai părăseşte.
Cât pentru mine unul, fieştecine ştie
C-o am de bucurie
Când toată lighioana, măcar şi cea mai proastă,
Câine sadea îmi zice, iar nu domnia-voastră.”
Aşa vorbea deunăzi cu un bou oarecare
Samson, dulău de curte, ce lătra foarte tare.
Căţelul Samurache, ce şedea la o parte
Ca simplu privitor,
Auzind vorba lor,
Şi că nu au mândrie, nici capricii deşarte,
S-apropie îndată
Să-şi arate iubirea ce are pentru ei:
„Gândirea voastră, zise, îmi pare minunată,
Şi sentimentul vostru îl cinstesc, fraţii mei.”
– „Noi, fraţii tăi? răspunse Samson plin de mânie,
Noi, fraţii tăi, potaie!
O să-ţi dăm o bătaie
Care s-o pomeneşti.
Cunoşti tu cine suntem, şi ţi se cade ţie,
Lichea neruşinată, astfel să ne vorbeşti?”
– „Dar ziceaţi…” – „Şi ce-ţi pasă? Te-ntreb eu ce ziceam?
Adevărat vorbeam,
Că nu iubesc mândria şi că urăsc pe lei,
Că voi egalitate, dar nu pentru căţei.”
Aceasta între noi adesea o vedem,
Şi numai cu cei mari egalitate vrem.

Bibliografie:

– Impozitul forfetar, arma cu doua taisuri a Finantelor

– Ministrul pentru IMM considera impozitul forfetar o masura eficienta, dar oportuna de anul viitor

– Taxa forfetară pentru IMM: Libertate economică, dar nu pentru căţei

Miza impozitului forfetar pe microintreprinderi: 400 milioane de euro

Microintreprinderile vor plati acelasi impozit forfetar ca si hotelurile

Guvernul introduce trei impozite forfetare

Impozitul forfetar de 1.300 de euro, ar falimenta cateva zeci de mii de microintreprinderi

Câinele şi căţelul (Grigore Alexandrescu)


4 comentarii on “De la personajele lui Grigore Alexandrescu la eroii de fabulă contemporani”

  1. […] M.: De la personajele lui Grigore Alexandrescu la eroii de fabulă contemporani – Un articol pe tema impozitului […]

  2. […] Ministrul Finantelor catre firme: Daca nu poti plati nici macar 500 de euro la stat, inchide!  (a se revedea si articolul pe aceasta tema al fratelui Florin M.: De la personajele lui Grigore Alexandrescu la eroii de fabulă contemporani) […]

  3. […] De la personajele lui Grigore Alexandrescu la eroii de fabulă contemporani […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s