Al cui chip să purtăm? (2)

moda femeilor ortodoxe

Referindu-se la îmbrăcămintea femeilor, la machiaj, dar şi la cei care sunt vinovaţi pentru purtarea  femeii, părintele Filothei Zervakos ne spune cele de mai jos. Poate că vor fi persoane care vor judeca aceste cuvinte ale părintelui drept „prejudecăţi”; pe aceştia îi îndemn sa citească mai atent textul.

“Despre femei ce să mai spun? Nu au în minte altceva decât cum să se împodobească. Se întrec una pe alta în veşminte. Ce să spun şi despre îmbrăcămintea necuviincioasă pe care le îndeamnă să o poarte născocitorul răutăţii, diavolul. Vai şi amar! Cum de nu le e ruşine femeilor creştine? Ţigăncile şi musulmanele se îmbracă decent, pentru a nu-i sminti pe bărbaţi, pe când femeile creştine, care au tradiţie de la Hristos, de la apostoli, de la Sfinţii Părinţi să se îmbrace decent, au ajuns la nebunie desăvârşită prin felul în care se îmbracă! Taţii şi mamele să fie pilde bune şi să nu-şi lase copiii – povăţuindu-i cu iubire de Dumnezeu – să se îmbrace necuvios. Iar bărbaţii să le ferească pe femeile lor de îmbrăcămintea indecentă, căci vor da socoteală în ziua Judecăţii. Femeile care intră în biserica lui Dumnezeu îmbrăcate necuviincios şi fără de ruşine, fac voia diavolului. Mai bine să nu calce pe la biserică, fiindcă în afară de faptul că nu au nici un folos din asta, îi vatămă şi îi smintesc şi pe ceilalţi credincioşi din biserică.

Îmi pare rău că sunt nevoit să cercetez şi să mustru. Nu vreau acest lucru, şi poate că-i întristez pe cei răspunzători de asta. Dacă nu v-aş iubi, nu v-aş cerceta. Îndreptaţi-vă şi atunci voi înceta şi eu să cercetez. Vai mie dacă voi tăcea, văzând asemenea fărădelegi!

Într-o carte veche pe care am găsit-o cu mulţi ani în urmă, am citit printre altele că, atunci când ucenicii L-au întrebat pe Domnul nostru Iisus Hristos când se vor întâmpla în lume semnele înfricoşătoare ale celei de-a Doua Veniri, când dragostea multora se va răci şi credinţa va pieri, Domnul le-a spus, printre altele: “atunci când femeile vor deveni bărbaţi şi bărbaţii femei“.

Şi Sfântul Ioan Gură de Aur, atunci când nişte creştini l-au întrebat când va fi a Doua Venire, le-a răspuns: “Când ruşinea femeilor va dispărea, atunci ziua Judecăţii va fi aproape“. Aceste profeţii ale Domnului nostru Iisus Hristos şi ale Sfântului Ioan Gură de Aur şi ale altor prooroci, apostoli, Sfinţi Părinţi, despre care am vorbit mai devreme, se împlinesc astăzi cu precizie.

Ca părinte duhovnicesc, am îndatorirea şi responsabilitatea să-i povăţuiesc pe fiii mei. Te povăţuiesc deci ca de aici încolo să încetezi a-ţi mai vopsi buzele, unghiile şi faţa şi să rămâi cum te-a zidit Dumnezeu. Nu-ţi dori să devii mai presus de Dumnezeu; fiindcă, atunci când te vopseşti cu culori roşii, Îl huleşti pe Dumnezeu. E ca şi cum ai spune: “Dumnezeu n-a ştiut sau n-a putut să mă facă cu buze sau unghii roşii; şi ceea ce n-a putut să facă Dumnezeu, o voi face eu, ca să par mai frumoasă să mă admire şi preţuiască bărbaţii şi femeile fără minte şi să-mi spună că sunt <>, modernă, nu înapoiată“. Însă în felul acesta îl întristezi pe Dumnezeu şi pe mine, părintele tău duhovnicesc, şi pe toţi oamenii cuminţi şi cu frică de Dumnezeu, şi-l bucuri pe diavol şi pe oamenii neînţelepţi, bărbaţi şi femei.

Aşadar, dacă Îl iubeşti pe Dumnezeu şi ţi-e frică de Dânsul, dacă mă respecţi şi pe mine, părintele tău duhovnicesc, din clipa aceasta în care primeşti scrisoarea mea, să încetezi a te mai vopsi. Şi să-ţi împodobeşti de aici încolo sufletul cu smerenie, cuvioşenie şi virtuţi. Atunci se va bucura şi Dumnezeu, şi îngerii, şi Maica Domnului, şi sfinţii, şi te vor ocroti şi învrednici să intri în Împărăţia Cerurilor.

Însă dacă vei urma moda şi te vei lua după femeile moderne, ca acuma, când le imiţi vopsindu-te, le vei imita şi la fumat, şi la jucat cărţi şi la altele, care sunt scârboase chiar şi când le aminteşte cineva”

“Nu vreau sa mai vad uratenia lumii, necinstea, indecenta, nerusinarea, nesimtirea femeilor lipsite de minte, care sfideaza orice buna-cuviinta, orice curatie, orice fapta de omenie; fiind ca niste diavoli intrupati, cutreiera cu nerusinare pietele, drumurile, intrand pana si in biserici si manastiri, desantate, fardate, cu tigara in gura sau in mana, spre a strica sufletele curate si nevinovate, spre a le tara in mlastina depravarii si pierzaniei, aratandu-si goliciunea sufletului lor, lipsit de orice fapta buna sau virtute.

De aceasta stare deplorabila in care se afla multime de femei sunt vinovati si responsabili majoritatea parintilor si sotilor, care in loc sa le faca sa se schimbe sau sa-si struneasca in vreun fel fiicele, sotiile, surorile, le indeamna tocmai ei la aceste necuratii, privindu-le cu mandrie si bucurandu-se sa le vada astfel impopotonate, boite, rujate.Vinovat este si regele si ceilalti responsabili, ministri, puterea, toti care sunt randuiti dupa voia lui Dumnezeu spre grija si pazirea societatii de toate relele, care dauneaza atat tarii cat si Bisericii. Si cea mai vinovata este Biserica care le ingaduie sa vina la sfintele slujbe si nu le interzice sa intre intr-o astfel de imbracaminte scandaloasa, sau rujate sa sarute icoanele sau sa se impartaseasca.”

“Ne vorbeşte Părintele Filothei Zervakos”, Ed. Cartea Ortodoxa-Egumenita, 2007, cap. “Îmbrăcăminte”

Sursa: Ortodoxia Tinerilor


Publicitate

14 comentarii on “Al cui chip să purtăm? (2)”

 1. diana spune:

  al cui chip sa purtam?sa purtam chipul lasat de Dumnezeu, pentru ca mai frumosi decit ne-a facut Tatal, nu putem fi…dar nu pot sa judec femeia de azi, pentru ca traim intr-o societate bolnava si respectiv avem o minte infectata…

 2. Florin M. spune:

  Nu judeca nimeni FEMEIA, judecam, in schimb, pacatul.
  Pe el nu-l putem lasa nejudecat!

 3. diana spune:

  nu stiu daca, judecind putem ajuta femeia contemporana sa inteleaga ca nu haina face pe om…astazi, felul in care arati este mai mult decit o moda….este un mod de a te manifesta, de a arata cine esti…poate din acest motiv, genul feminin exagereaza cu vestimentatia…eu nu stiu ce este mai bine: mustrarea sau indiferenta, pt ca oricum cred ca mentalitatea femeii de azi nu poate fi schimbata…ideea unei vestimentatii modeste si decente trebuie insuflata fetitelor, inca din frageda copilarie, adica trebuie sa se acorde mai multa atentie si instruire, in acest sens, generatiei ce vine, pt ca acesta generatie nu intelege pacatul….. (sper ca ai inteles ce vreau sa spun, chiar daca mi-au expus intr-un mod incilcit, gindul)

 4. Florin M. spune:

  Inteleg si ai dreptate.
  Si eu sunt de parere ca este nevoie de parinti buni pentru a avea copii buni.
  Hai sa fim noi parintii aceia buni, ce zici? Domnul ne ajuta.

 5. diana spune:

  Domnul intotdeauna ne ajuta, chiar si atunci cind noi nu vedem asta…stii parabola ceea cu urma pasilor pe nisip?…cit despre parinti buni, am sa ma strdui sa fiu cel putin la fel de buna ca parintii mei…

 6. Florin M. spune:

  Pe de alta parte, nu poti sa nu recunosti faptul ca ceea ce e pacat, pacat ramane. Repet: nu trebuie sa judecam femeia, dar trebuie sa recunoastem si sa judecam pacatul.

  Daca, de exemplu, vezi pe unul ca-si injura copilul nu te gandesti: „treaba lui” ci „nu e bine ce face”. Unuia ca acesta e bine sa-i zici (depinde pe ce ton…) ca greseste procedand astfel, ca dand raului pe copilul sau nu il ajuta, ba din contra.

  Tot asa si cu femeile care exagereaza – le vedem, recunoastem pacatul, il dezaprobam, ne ferim sa facem la fel etc.

 7. diana spune:

  de faptul ca ne ferim sa facem la fel, nu depinde si decizia lor de a face acelasi lucru…Dumnezeu ne-a inzestrat cu dreptul de a alege, de a fi liberi in alegere…eu, constientizind un adevar, pot fie sa-l aprob si sa-l accept si pt mine sau pot sa-l aprob, dar sa nu-l urmez….sunt sigura ca in subconstient, fiecare femeie stie masura pacatului ei, dar traim in asa vremuri, cind singuri incercam sa na ucidem constiinta….

  astfel, nu pot ocoli vecina sau prietena sau….doar din cauza ca nu se imbraca corect, ca pacatuieste si ca face sa pacatuiasca si pe cei care o privesc…

 8. Florin M. spune:

  Corect.
  Nu o poti ocoli, dar n-ai vrea ca si ea sa inteleaga, la un moment dat, ca greseste? Aici vine exemplul personal. Si nu trebuie sa te mandresti gandindu-te ca poti fi un exemplu, pentru ca nu asta e scopul nostru, sa fim exemple. Trebuie, totusi, sa Il marturisim pe Hristos si prin purtarea, vorba, aspectul nostru. Bineinteles, fiecare dupa masura sa, dupa sfatul duhovnicului sau.

 9. diana spune:

  incercarea vina n-are…incerci sa dai sfat omului, dar nu te impui…pt ca am observat, ca daca insisti mai mult cu aspecte religioase, cei din jur te vad fanat ori sectant…si isi justifica neputinta lor prin fanatismul tau…

 10. […] Al cui chip să purtăm? (2) – câteva cuvinte ale Pr. Filothei Zervakos adresate femeilor, în legătură cu ţinuta […]

 11. […] Al cui chip să purtăm? (2) – câteva cuvinte ale Pr. Filothei Zervakos adresate femeilor, în legătură cu ţinuta […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s