Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Sporirea Minţii” – în atenţia părinţilor şi nu numai

icoana_Sporirea_mintii

Icoana a fost descoperita in Rusia, in catedrala Schimbarii la Fata (Spaso-Preobrajensk) din orasul Ribinsk, gubernia Iaroslavului.

Aparitia acestei icoane se datoreaza credintei ortodocsilor in darul Maicii Domnului de a fi mijlocitoare in fata Fiului ei si Dumnezeu pentru a darui oamenilor binefaceri duhovnicesti si trupesti, printre care luminarea mintii si a inimii cu adevarul dumnezeiesc. Oamenii obisnuiesc sa se roage la aceasta icoana pentru luminarea mintii la scoala, pentru reusita si spor la invatatura si la examene. Parintii care descopera la copiii lor o slabiciune a mintii in deprinderea stiintei de carte si a invataturii incepatoare a credintei alearga la aceasta icoana, pentru a se ruga Preasfintei Nascatoare si dumnezeiescul sau Fiu Iisus Hristos, pentru inteleptirea, dreapta socotinta si sporirea mintii copiilor lor.

DESCOPERIREA ICOANEI

Maica Domnului si Pruncul Iisus sunt zugraviti in picioare, avand trupurile in intregime infasurate sub aceeasi mantie, pe fundalul unui cer de noapte instelat. Capetele lor, acoperite cu coroane de aur, ies din partea de sus a unui trunchi de con, reprezentand mantia care-i infasoara laolalta. Aceasta este decorata cu diverse ornamente (sub forma de cruce, de floare); pe ea pot fi cusute broderii si aplicate pietre (semi)pretioase si perle. Pruncul Iisus face gestul binecuvantarii cu mana dreapta. Pe partile laterale sunt zugraviti cate doi ingeri stand in picioare sau ingenunchiati pe nori, care tin in maini cte o lumanare aprinsa. Deasupra capetelor Maicii Domnului si a Pruncului Iisus sunt zugraviti trei heruvimi, iar sub picioarele lor, adica sub partea de jos a mantiei, un heruvim cu aripile larg deschise.

Acatistul Maicii Domnului – La icoana „Sporirea Mintii”

(15/28 august)

Rugaciunile incepatoare:

In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Amin.
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!

Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le implinesti, Vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi, si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi!
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi!
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi!
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele noastre. Stapane, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru numele Tau.
Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Tatal nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-Se numele Tau, vie imparatia Ta, fie voia Ta, precum in cer si pe pamant. Painea noastra cea spre fiinta, da ne-o noua astazi, si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau.

Pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, ale Sfintilor Parintilor nostri si ale tuturor Sfintilor, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin.

Condacele si Icoasele:

Condacul 1:

Celei alese dintre toate neamurile, Maicii lui Dumnezeu, Imparatesei cerului si a pamantului, celei ce intregii lumi vindecarea duhovniceasca ii daruieste, cantare de multumire ii aducem pentru comoara dumnezeiascace ne-a daruit-o, facatoarea de minuni a ei icoana, numita „Sporirea mintii”, cu care ingraditi fiind, cu luminoasa bucurie slavim si cu dragoste glasuim: Bucura-Te, Craiasa preamilostiva, ceea ce minte si intelepciune credinciosilor tai le daruiesti!

Icosul 1:

Ingerul vestitor in cetatea Nazaret a fost trimis catre Preacurata Prunca Maria, ca sa-i graiasca: Bucura-Te! Iar Preacurata, auzind a arhanghelului buna vestire, in smerenia inimii ei, asa i-a raspuns: Iata roaba Domnului, fie mie dupa cuvantul tau. Atunci Dumnezeu-Cuvantul in pantecele ei S-a intrupat. Iar noi, pacatosii, pe Maica lui Hristos Dumnezeul nostru cu evlavie cinstind-o, asa cum ingerul ne-a invatat, cu smereniesa-i cantam Celei pline de har:

Bucura-Te, ceea ce esti binecuvantata intre femei;
Bucura-Te, ceea ce de la Domnul har ai aflat;
Bucura-Te, ea adumbrita de puterea Celui Preainalt ;
Bucura-Te, ceea ce de Duhul Sfant ai fost sfintita;
Bucura-Te, roaba credincioasa a Domnului;
Bucura-Te, Prunca de Dumnezeu aleasa;
Bucura-Te, ceea ce pe Mantuitorul lumii ai nascut;
Bucura-Te, Maica Luminii, ceea ce pe toti ii luminezi;
Bucura-Te, ceea ce intreci mintea celor intelepti;
Bucura-Te, ceea ce rosturile credinciosilor le deslusesti;
Bucura-Te, Imparateasa cerului si a pamantului;
Bucura-Te, ca pe tine te fericesc toate neamurile;
Bucura-Te, Craiasa preamilostiva, ceea ce minte si intelepciune credinciosilor tai le daruiesti!

Condacul 2:

Vazand, Preaneprihanita, dorirea poporului celui nou, pe binevestitorul evanghelicelor taine, Apostolul Luca, l-ai blagoslovit, preacurat chipul tau sa-l zugraveasca si, privind la acesta, cu putere cu putere ai grait: Cu acest chip zugravit vor fi harul meu si puterea. De aceea, in fata sfintelor tale icoane, cu care intreaga lume crestina ai impodobit, cu evlavie ne inchinam si, multumindu-I lui Dumnezeu pentru tine Ii cantam Aliluia!

Icosul 2:

Ceea ce cereasca intelepciune o deslusesti, Fecioara Preacurata, tuturor credinciosilor ai binevoit a le descoperi ca in lume lucreaza voia lui Dumnezeu, buna, bineplacuta si desavarsita, care depasaste orice minte. Cauta spre noi, Nascatoare de Dumnezeu atotlaudata si cu lumina adevarului lumineaza-ne, mangaie-ne ca o Maica, pe calea cea dreapta ne calauzeste, ca astfel sa-ti strigam, cei ce ne rugam tie:

Bucura-Te, ceea ce pe Hristos, puterea lui Dumnezeu si intelepciunea lui Dumnezeuo ai nascut;
Bucura-Te, ceea ce pe Dumnezeucu cu omul L-ai unit;
Bucura-Te, ceea ce sufletele noastre cu lumina mintii le luminezi;
Bucura-Te, vas negrait al slavei lui Dumnezeu;
Bucura-Te, incepatoare a cinstirii sfintelor icoane;
Bucura-Te, datatoarea comorilor duhovnicesti;
Bucura-Te, ceea ce sfintelor tale icoane har le daruiesti;
Bucura-Te, caci privind la icoanele tale, tie ne inchinam;
Bucura-Te, ceea ce prin sfintele tale icoane intregii lumi vindecari daruiesti;
Bucura-Te, ceea ce mintile si inimile noastre la cer le ridici;
Bucura-Te, ceea ce intreaga zidire cu raza harului tau ai luminat;
Bucura-Te, ceea ce impreuna cu Fiul tau Dumnezeu de-a pururi imparatesti;
Bucura-Te, Craiasa preamilostiva, ceea ce minte si intelepciune credinciosilor tai le daruiesti!

Condacul 3:

Adumbriti fiind de puterea harului, niste crestini evlaviosi in cetatea Nazaretului au ajuns si acolo casa Nascatoarei de Dumnezeu au aflat, unde Preacurata s-a nascut si binevestirea arhanghelului a primit, si au mutat Sfanta Casa in pamantul Italiei, in orasul Loreto. Pana in zilele noastre, in catul de sus al Sfintei case icoana Nascatoarei de Dumnezeu, din lemn faurita, se pastreaza, pe care cerestile puteri ingeresti nevazut o inconjoara si cu cucernicie o cinstesc, cu bucurie cantand lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 3:

Milostivire de maica avand spre tot neamul crestinesc, toate colturile lumii le chemi la mantuire, Preacurata Nascatoare de Dumnezeu, de aceea in casa ta felurite neamuri din multe tari sosesc si in fata icoanei tale isi marturisesc pacatele. De aceea, de la rasarit si pana la apus icoana ta se slaveste si credinciosii izbaviti de boli, de dureri si de necazuri multumire iti aduc, strigand catre tine:

Bucura-Te, casa pe care Intelepciunea lui Dumnezeu Siesi si-a zidit;
Bucura-Te, cetate dumnezeiasca, ce din mica cetate a Nazaretului ai venit;
Bucura-Te, ceea ce prin nasterea ta casa lui Dumnezeu ai luminat;
Bucura-Te, Prunca, mai inalta decat Sfanta Sfintelor;
Bucura-Te, ceea ce cu dumnezeiescul Prunc De-dinainte-de-veci in Nazaret ai sosit;
Bucura-Te, ceea ce tainei mantuirii neamului omenesc ai slujit;
Bucura-Te, scara, pe care de la pamnat la cer ne suim;
Bucura-Te, minunat acoperamantal intregii lumi;
Bucura-Te, caci cu credinta preacuratului tau chip zugravit ne inchinam;
Bucura-Te, caci de la el daruri pline de har pentru mantuirea sufletelor noastre luam;
Bucura-Te, ceea ce semne minunate prin icoanele tale savarsesti;
Bucura-Te, puternica aparatoare a neamului crestinesc;
Bucura-Te, Craiasa preamilostiva, ceea ce minte si intelepciune credinciosilor tai le daruiesti!

Condacul 4:

Un oare care zugrav de urgia unei boli cumplite fiind stapanit si la tulburarea mintii ajungand, de la doctorii pamantesti nici un folos nu a aflat. Atunci Preacurata Nascatoare bolnavului i s-a aratat si sa-i zugraveasca icoana, care sfinteste casa ei din orasul Loreto i-a poruncit. Acestea implinind, zugravul s-a vindecat si, din acea zi, icoana pictata „Sporirea mintii” o numit-o, cantand in fata ei cantare de lauda lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 4:

Crestinii din tara Rusiei auzind ca, spre bucuria si mangaierea lor, Preacurata Nascatoare sa le dea icoana sa numita „Sporirea mintii” a binevoit, cu multe chipuri ale ei bisericile si casele si-au impodobit, de la care multime de semne negraite si minuni din belsug se savarseau pentru toti cei ce cu credinta se apropiau si ii cantau Preabinecuvantatei Nascatoare asa:

Bucura-Te, ceea ce cinstita icoana a chipului tau spre mangaiere si sfintire ne-ai daruit;
Bucura-Te, ceea ce durerile sufletesti si trupesti cu icoana ta grabnic le tamaduiesti;
Bucura-Te, ceea ce pamantul Rusiei cu acoperamantul milostivirii tale l-ai adumbrit;
Bucura-Te, ceea ce pe iubitorii si cinstitorii icoanei tale de toate necazurile ii izbavesti;
Bucura-Te, ceea ce in chip nevazut, impreua cu sfintele tale icoane, in casele noastre patrunzi;
Bucura-Te, ceea ce binecuvantare si bucurie astfel ne daruiesti;
Bucura-Te, ceea ce pe cei parasiti de doctori in preaputernicile tale brate ii primesti;
Bucura-Te, vindecatoare a celor ce mintile, din pricina bolii, si-au ratacit;
Bucura-Te, nadejdea celor fara de nadejde;
Bucura-Te, luminarea cugetelor noastre;
Bucura-Te, oglinda curata a cunostintei adevarului;
Bucura-Te, caci de la rasarit pana la apus numele tau se fericeste;
Bucura-Te, Craiasa preamilostiva, ceea ce minte si intelepciune credinciosilor tai le daruiesti!

Condacul 5:

Asemeni unei stele calauzite de Dumnezeu s-a aratat icoana ta, Maica a Domnului: tara Rusie si orasele ei le sfinteste, pe cei aflati in intunericul nestintei cu lumina cunostintei dumnezeiesti ii lumineaza, mintea noastra cea intunecata de pacate o limpezesti, pe cei rataciti pe calea poruncilor Fiului tau si Dumnezeu ii indruma, Caruia spre multumire Ii cantam: Aliluia!

Icosul 5:

Vazand comoara dumnezeiasca, icoana minunata a Maicii Domnului, catre aceasta cu sarguinta sa alergam, pentru ca in neputinte vindecare, in mahniri mangaiere, innecazuri izbavire sa primim si cu bucuie sa-i cantam Aparatoarei noastre:

Bucura-Te, ceea ce cu ivirea icoanei tale pe credinciosi i-ai luminat;
Bucura-Te, caci prin tine Soarele Dreptatii, Dumnezeul nostru in intuneric a stralucit;
Bucura-Te, Maica a Luminii Mintii, care au harul intreaga lume ai luminat-o;
Bucura-Te, ceea ce cu zorile harului ne inteleptesti;
Bucura-Te, ceea ce cu lumina ta intunericul nestintei noastre il risipesti;
Bucura-Te, Fecioara, caci prin tine lumina cunostintei dumnezeiesti tuturor le-a stralucit;
Bucura-Te, candela nestinsa, ceea ce flacara credintei o aprinzi;
Bucura-Te, ceea ce calea virtutilor o deslusesti;
Bucura-Te, izvorul sfinteniei;
Bucura-Te, puternica noastra Aparatoare de necazuri si de urgii;
Bucura-Te, faclie neostoita a iubirii dumnezeiesti;
Bucura-Te, ceea ce prin stralucirea minunilor tale primavara mantuirii o binevestesti;
Bucura-Te, Craiasa preamilostiva, ceea ce minte si intelepciune credinciosilor tai le daruiesti!

Condacul 6:

Intreaga lume propovaduieste milostivirea ta, o, Maica a Domnului nostru, caci in toate orasele si satele de pe pamantul Rusiei icoana ta, cea numita „Sporirea mintii” cu raze de minuni straluceste, luminand sufletele noastre cu lumina harului dumnezeiesc si indemnandu-ne sa-I cantam lui Dumnezeu, Celui ce te-a proslavit: Aliluia!

Icosul 6:

Stralucit-a in cinstita ta icoana, Preacurata, lumina mantuirii celor rataciti in bezna pacatelor si a patimilor si toti cei ce cu credinta si evlavie se roaga in fata ei grabnic ajutor primesc. Intunecimea mintilor noastre cu lumina ta risipeste-o, Atotlaudata, si da-le sa vada lumina cea adevarata tuturor celor ce cu dragoste iti canta asa:

Bucura-Te, stea neapusa, ceea ce Soarele dreptatii in lume l-ai adus;
Bucura-Te, Maica Luminii celei adevarate, care lumineaza sufletele credinciosilor;
Bucura-Te, povatuitoarea invataturii celei pline de har;
Bucura-Te, ceea ce cu luminosul tau acoperamant mintea noastra tulbura o luminezi;
Bucura-Te, zare neinserata, ce risipesti picla pacatelor noastre;
Bucura-Te, ceea ce ne izbavesti de intuneric si de vesnicele cazne;
Bucura-Te, ceea ce de cursele vramasilor ne slobozesti;
Bucura-Te, ceea ce nebunia lumii acesteia o biruiesti;
Bucura-Te, doborarea invataturilor stricatoare de suflet;
Bucura-Te, daruitoarea invataturilor folositoare;
Bucura-Te, ceea ce mangaiere cu icoana ta ne daruiesti;
Bucura-Te, ceea ce cu lumina bucuriei sufletele ni le intaresti;
Bucura-Te, Craiasa preamilostiva, ceea ce minte si intelepciune credinciosilor tai le daruiesti!

Condacul 7:

Vrand ca toti oamenii sa se mantuiasca si la cunostinta adevarului sa vina, preamilostivul Dumnezeu si Ziditorul nostru i-a daruit Maicii Sale pentru noi icoana „Sporirea mintii”, pentru ca toti cei ce cu credinta se roaga in fata ei, sa primeasca puterea cuvantului, minte si intelepciune si in linistea cugetului lor sa-I cante Domnului sa Imparatului nostru: Aliluia!

Icosul 7:

Noi si preaslavite minuni credinciosilor le descoperi, Maica a lui Dumnezeu, prin sfanta ta icoana: cu puterea harului lui Hristos pe cei cu mintea tulburata ii luminezi, de nebunie ne feresti, slabiciunile le intremezi si tuturor ce alearga la tamaduitoarea ta icoana grabnica vindecare le daruiesti, indemnandu-i sati cante:

Bucura-Te, ceea ce ne scoti din adancul nestintei;
Bucura-Te, ceea ce mintea multora o luminezi;
Bucura-Te, ceea ce cuvantul intelepciunii celor ce il cer, il daruiesti;
Bucura-Te, ceea ce mintile celor fara de minte le intregesti;
Bucura-Te, izgonitoarea cugetelor pacatoase;
Bucura-Te, imblanzitoarea inimilor invartosate;
Bucura-Te, ceea ce mintea spre Dumnezeu ne-o inalti;
Bucura-Te, inteleptitoarea neinteleptilor;
Bucura-Te, povatuitoarea noastra spre evlavie;
Bucura-Te, ceea ce rugaciunile binecredinciosilor spre Fiul tau si Dumnezeu le aduci;
Bucura-Te, ceea ce insati neincetat pentru noi toti te rogi la Prestotul Atottiitorului;
Bucura-Te, ceea ce vesnica bucurie ne-o harazesti;
Bucura-Te, Craiasa preamilostiva, ceea ce minte si intelepciune credinciosilor tai le daruiesti!

Condacul 8:

Nespus este a privi la icoana ta pe lemn zugravita, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, care, cu dumnezeiasca ta putere, duhurile intunericului le risipesti si celor slabi la minte si cu greutate la invatatura minte le daruiesti. Si noi, cei ce pierim in pacate, cu lacrimi te rugam, izbaveste-ne de dusmanii vazuti si nevazuti, de intunericul nechibzuinte, pentru ca intodeauna sa-I cantam Domnului si Mantuitorului nostru: Aliluia!

Icosul 8:

Tot pamantul Rusiei este plin, ca de niste astri luminati de Dumnezeu, de facatoarele de minuniale tale icoane, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, printre care si icoana „Sporirea mintii”, care cu har straluceste si inimile noastre inghetate cu semnele milostivirii tale fata de noi, pacatosii, le incalzeste. Pentru aceasta in fata sfant chipului tau genunchii plecandu-ne, tie iti cantam, Preacurata, asa:

Bucura-Te, ceea ce necazurile noastre in bucurii le prefaci;
Bucura-Te, ceea ce de sagetile aprinse ale vicleanului ne ocrotesti;
Bucura-Te, invatatoarea pruncilor si pazitoarea lor cea plina de har;
Bucura-Te, Ocrotitorea si Calauzitoarea preainteleapta a tineretii;
Bucura-Te, ceea ce copiilor cu greutati la invatatura minte le daruiesti;
Bucura-Te, ceea ce strici cursele vradmasilor;
Bucura-Te, ceea ce luminezi cugetele credinciosilor;
Bucura-Te, ceea ce-i rusinezi pe necredinciosi;
Bucura-Te, vindecatoarea celor stapaniti de intunecarea mintii;
Bucura-Te, ca harul icoanei tale alunga pe demoni;
Bucura-Te, Maica milostivirii si a bunatatilor;
Bucura-Te, nadejdea mantuirii noastre;
Bucura-Te, Craiasa preamilostiva, ceea ce minte si intelepciune credinciosilor tai le daruiesti!

Condacul 9:

Toate fintele ingeresti tie cu evlavie iti slujesc, o, Craiasa a cerului si a pamantului, neamul omenesc lauda iti aduce si sfsanta ta icoana o cinsteste, pe care spre bucurie si mangaiere ne-ai daruit-o. Invata-ne, Preabuna, cu vrednicie sa te slavim si Mantuitorului lumii, Celui din tine nascut sa-I cantam: Aliluia!

Icosul 9:

Ritorii Omenesti nu se pricep a cunoste taina slujirii tale neamului crestinesc, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, nici nu pot intelege puterea minunata de la icoanele tale izvorata pentru toata trebuinta sufleteasca si trupeasca a oamenilor. Iar noi, crestinii drept slavitori, cu lacrimi de bucurie in ochi in fata sfintei tale icoane stand, te slavim, Fecioara plina dee har, si graim:

Bucura-Te, bucuria ingerilor;
Bucura-Te, cea careia arhanghelii i se inchina;
Bucura-Te, ceea ce heruvimi in vazduh esti intmpinata ;
Bucura-Te, cea careia lauda ii aduc serafimii;
Bucura-Te, podoaba stralucitoare a Bisericii ceresti si pamantesti;
Bucura-Te, ceea ce esti mai inalta decat toate puterile ceresti;
Bucura-Te, ceea ce esti cinstita de ostirile ceresti;
Bucura-Te, slava tuturor pamantenilor;
Bucura-Te, ceea ce mintile noatre cu icoana ta spre Cel Preainalt le ridici;
Bucura-Te, Calauzitoarea noastra spre Patria cereasca;
Bucura-Te, ceea ce cu lumina sufletului tau tot pamantul il imbratisezi;
Bucura-Te, ceea ce in fata Crucii Fiului Tau pe toti ne-ai infiat;
Bucura-Te, Craiasa preamilostiva, ceea ce minte si intelepciune credinciosilor tai le daruiesti!

Condacul 10:

Dorind sa mantuiasca lumea de nebunie si de amagirea vrajmasului, Domnul Cel iubitor e oameni ne-a daruit minunata ta icoana, Nascatoare de Dumnezeu. In fata ei cei tulburati la minte se tamaduiesc, cei chinuiti de demoni se izbavesc, suferinzii mangaiere si bucurie dobandesc. Pentru aceasta slavind pe Dumnezeu, Cel ce astfel de milostiviri ne daruieste, sa-I cantam cantare de multumire: Aliluia!

Icosul 10:

Zid nebiruit si Acoperamant fii noua, Preacurata, impotriva navalirii vrajmasilor vazuti si nevazuti, ocrotindu-ne de orice boala si napasta. Pentru aceasta, cu credinta cazand la icoana ta „Sporirea mintii”, pentru haric ajutor si tamaduirea tuturor neputintelor trupesti si sufletesti, cu bucurie iti cantam asa:

Bucura-Te, Pazitoare noastra de caile pierzarii;
Bucura-Te, indrumatoarea credinciosilor spre tot lucrul cel adevarat;
Bucura-Te, izgonitoarea duhului bolii si al leneviei ;
Bucura-Te, dobandirea duhului intelepciuni si al puterii;
Bucura-Te, ceea ce pe vrajmasii cu puterea lui Dumnezeu ii rusinezi;
Bucura-Te, ceea ce destrami sfaturile necinstitorului;
Bucura-Te, ceea ce sanatate demonizatilor le daruiesti;
Bucura-Te, tamaduitoara cumplitelor neputinte;
Bucura-Te, izbavitoarea noastra de moarte duhovniceasca;
Bucura-Te, ceea ce cu lacrimile tale pacatele noastre le curatesti;
Bucura-Te, ceea ce cu bucurie duhovniceasca in chip minunat ne indestulezi;
Bucura-Te, ceea ce in veacul viitor vesnic bucurii ne harazesti;
Bucura-Te, Craiasa preamilostiva, ceea ce minte si intelepciune credinciosilor tai le daruiesti!

Condacul 11:

Cantare de multumire iti aducem in fata preacinstitului tau chip, o, Preacurata, pentru negraita ta milostivire catre noi si ne rugam, Ceea ce esti plina de har: pazeste mintile si inimile noastre de invataturile stricatoare, de necredinta si de superstitii, apara tara Rusiei de toata neoranduiala iscata in patria noatra de potrivnicii credintei si invredniceste-ne cu inima curata sa-L slavim pe ziditorul nostru cantand-i cantarea: Aliluia!

Icosul 11:

Ca pe o faclie purtatoare de lumina vedem icoana ta, Maica a Domnului, cu stralucirea minunilor tale pamanul nostru luminandu-l, pe calea mantuirii indrumandu-ne si inimile noastra catre tine, Preacurata cu dragoste aprinzandu-le. Iar noi, cunoscand puterea harului tau, cu cantari de bucurie te proslavim asa:

Bucura-Te, ceea ce il intreci cu intelepciunea pe Solomon;
Bucura-Te, ceea ce ascunsele taine dumnezeiesti le descoperi credinciosilor;
Bucura-Te, ceea ce pe neintelepti preaintelepti ii arati;
Bucura-Te, fulger, ce luminezi sufletele;
Bucura-Te, ceea ce rusinezi intelepciunea desarta a veacului acestuia;
Bucura-Te, ceea ce in ceasul descumpanirii gandul cel bun in inima ni-l daruiesti;
Bucura-Te, descoperirea intelepciunii si bunatatii lui Dumnezeu;
Bucura-Te, frumusetea lumii de sus;
Bucura-Te, ceea ce minunata ta icoana ca pe un dar ceresc ne-ai descoperit;
Bucura-Te, izvorul bucuriei neincetate;
Bucura-Te, Craiasa preamilostiva, ceea ce minte si intelepciune credinciosilor tai le daruiesti!

Condacul 12:

O, Preabuna, cere pentru noi harul dumnezeiesc de la fiul tau si Dumnezeu, intinde-ne o mana de ajutor, ca sa nu murim nepocaiti; cu iubirea ta incalzeste-ne, curateste mintile npoatre de gandurile pacatoase, limpezeste ochii inimii noastre ca sa vada calea mantuirii si invredniceste-ne ca si in viata aceasta si in Imparatia cereasca sa-i cantam Ziditorului si facatorului nostrui: Aliluia!

Icosul 12:

Cantand minunile tale prin icoana ta savarsite , pe tine te laudam, Craiasa, te slavim , ceea ce cu adevarat esti mai cinstita decat heruvimii si mai slavita, fara de asemanare decat serafimii. Cauta din cer catre cei ce stau in fata sfintei tale icoane si harul tau trimite-ne noua, izbaveste de tot necazul si ispitele vrajmasilor pe cei ce te canta pe tine ca pe Aparatoare, si Ocrotitoarea noastra, asa:

Bucura-Te, ceea ce cu rugaciunile tale intreaga lume o mantuiesti;
Bucura-Te, mangaierea amarnicului veac de acum;
Bucura-Te, Maica Luminii, cea ce cu lumina curatiei tale pe toti ii luminezi;
Bucura-Te, ceea ce ne descoperi tainele voii lui Dumnezeu;
Bucura-Te, ceea ce pamantul Rusiei ca mostenire ti l-ai ales;
Bucura-Te, ceea ce cu icoanele tale facatoare de minuni pamantul Rusiei ai binecuvantat;
Bucura-Te, ceea ce in chip minunat prin icoana ta in chip nevazut ne acoperi

Bucura-Te, ceea ce bucurie harica versi in inimile iubitorilor de Dumnezeu;

Bucura-Te, ceea ce usile milostivirii dumnezeiesti cu mijlocirea ta le deschizi.
Bucura-Te, ceea ce darurile Sfantului Duh ne ajuti a le dobandi;
Bucura-Te, una curata si binecuvantata intre femei;
Bucura-Te, Craiasa preamilostiva, ceea ce minte si intelepciune credinciosilor tai le daruiesti!

Condacul 13: (acest condac se zice de trei ori)

Maica Atotlaudata a Luminii Peste-tot-fiitoare si a Parintelui Intelepciunii, Tu esti lumina mahnitilor, sporirea mintii si bucuria inimilor noastre; auzi-ne pe noi si primeste rugaciunea noastra, a pacatosilor, intelepteste-ne pe noi, neinteleptii si povatuieste-ne sa cantam si sa ne rugam in fata icoanei Tale, „Sporirea mintii” numita. Nu inceta a Te ruga pentru noi, nevrednicii robii Tai, cei ce Te slavim si Fiului Tau si Dumnezeu Ii cantam: Aliluia!

Apoi se zice iarasi Condacul 1:

Celei alese dintre toate neamurile, Maicii lui Dumnezeu, Imparatesei cerului si a pamantului, celei ce intregii lumi vindecarea duhovniceasca ii daruieste, cantare de multumire ii aducem pentru comoara dumnezeiasca ce ne-a daruit-o, facatoarea de minuni a ei icoana, numita „Sporirea mintii”, cu care ingraditi fiind, cu luminoasa bucurie slavim si cu dragoste glasuim: Bucura-te, Craiasa preamilostiva, ceea ce minte si intelepciune credinciosilor tai le daruiesti!

si Icosul 1:

Ingerul vestitor in cetatea Nazaret a fost trimis catre Preacurata Prunca Maria, ca sa-i graiasca: Bucura-Te! Iar Preacurata, auzind a arhanghelului buna vestire, in smerenia inimii ei, asa i-a raspuns: Iata roaba Domnului, fie mie dupa cuvantul tau. Atunci Dumnezeu-Cuvantul in pantecele ei S-a intrupat. Iar noi, pacatosii, pe Maica lui Hristos Dumnezeul nostru cu evlavie cinstind-o, asa cum ingerul ne-a invatat, cu smerenie sa-i cantam Celei pline de har:

Bucura-Te, ceea ce esti binecuvantata intre femei;
Bucura-Te, ceea ce de la Domnul har ai aflat;
Bucura-Te, cea adumbrita de puterea Celui Preainalt ;
Bucura-Te, ceea ce de Duhul Sfant ai fost sfintita;
Bucura-Te, roaba credincioasa a Domnului;
Bucura-Te, Prunca de Dumnezeu aleasa;
Bucura-Te, ceea ce pe Mantuitorul lumii ai nascut;
Bucura-Te, Maica Luminii, ceea ce pe toti ii luminezi;
Bucura-Te, ceea ce intreci mintea celor intelepti;
Bucura-Te, ceea ce rosturile credinciosilor le deslusesti;
Bucura-Te, Imparateasa cerului si a pamantului;
Bucura-Te, ca pe tine te fericesc toate neamurile;
Bucura-Te, Craiasa preamilostiva, ceea ce minte si intelepciune credinciosilor tai le daruiesti!

Dupa aceea zicem aceasta rugaciune:

Rugaciune

Preacurata Nascatoare de Dumnezeu, casa pe care Intelepciunea lui Dumnezeu Siesi Si-a zidit-o, datatoarea darurilor duhovnicesti, ceea ce de la cele lumesti la cele dinainte de lume mintea noastra o inalti si pe toti la cunostiinta intelepciunii ii ridici! Primeste aceasta cantare de rugaciune de la noi, nevrednicii robii Tai, care cu credinta si cu smerenie ne inchinam in fata Preacinstitei Tale icoane! Indupleca-L pe Fiul Tau si Dumnezeul nostru sa le de-a mai marilor nostri intelepciune si putere, judecatorilor dreptate si necautare la fata omului, pastorilor intelepciune duhovniceasca, ravna si buna paza a sufletelor noastre, invatatorilor smerita intelepciune, fiilor ascultare si noua tuturor Duhul chibzuintei si al evlaviei, duhul smereniei si al blandetii, duhul curatiei si al adevarului. Si acum, maica prealaudata, da-ne buna sporire a mintii, pe cei aflati in vrajba si in dezbinare impaca-i, uneste-i si pune intre ei o legatura de iubire nedespartita, pe cei rataciti din nesocotinta intoarce-i spre lumina adevarului lui Hristos, povatuieste-i frica de Dumnezeu, infranarea si harnicia, da-le cuvantul intelepciunii si cunostiinte folositoare de suflet celor ce le cer, lumineaza-ne cu bucuria cea nepieritoare, Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita decat Serafimii. Iar noi, vazand faptele minunate si preachibzuita intelepciune a lui Dumnezeu in lume si in viata noastra, sa ne instrainam de desertaciunea pamanteasca si de prisositoarele griji lumesti si sa ne ridicam mintile si inimile noastre spre cer, pentru ca, prin ocrotirea si ajutorul Tau, lauda, multumire si inchinare pentru toate sa-i aducem Intreit Slavitului Dumnezeu si Ziditorul tuturor, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!


Surse:


18 comentarii on “Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Sporirea Minţii” – în atenţia părinţilor şi nu numai”

 1. […] N-am cuvinte: Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului “Sporirea Minţii” – în atenţia părinţilor … […]

 2. Alex spune:

  …sunt eu credincios…dar sa cred in asa ceva..mai greu..

 3. Florin M. spune:

  Salut Alex,
  E bine ca afirmi ca esti credincios – inseamna ca ai o minte deschisa. Stii ca „a crede” implica o scanteie de „a vrea sa crezi” – asta inseamna libertate adevarata si ca poti alege singur. De aici incolo vine si ajutorul Domnului, care asteapta numai o scanteie la noi, pentru ca El sa faca restul. In pasi, bineinteles; si in functie de fiecare individ.

  Spune, ce nelamurire ai in legatura cu articolul acesta?

 4. MONICA spune:

  Florin de multe ori ti-am spus ca judeci dupa aparente .Uita-te pe blogul lui Alex si trage singur concluziile inainte sa feliciti pe cineva.

 5. MONICA spune:

  Nu cred ca un credincios -asa cum il feliciti tu ca e – vorbeste in halul ala absolut scarbos ,infect despre femei ,ptr el femeia se rezuma doar la organul de reproducere .Ce sa mai …Nu-ti scriu portiuni din blogul sau pe al tau ptr ca nu are nici o legatura cat de infima cu credinta si ar fi jignitor ptr toata lumea,inclusiv ptr tine ptr ca esti crestin.
  Acest „credincios„ nu cred ca stie cat a respectat Mantuitorul nostru Iisus Hristos femeile .Si Sfintii Sai la fel.
  In nici un caz Hristos si nici un Sfant de -al sau nu ar cuteza sa numeasca vreodata femeile cu astfel de apelative scarboase,execrabile .
  Citeste si te convinge singur si NUMAI JUDECA DUPA APARENTE .

 6. Florin M. spune:

  @Monica,
  nu l-am „felicitat” pe Alex pentru credinta lui, i-am spus doar ca „E bine ca AFIRMI ca esti credincios”. Am folosit cuvantul AFIRMI, care inseamna ca cel putin la nivel declarativ, el crede in Dumnezeu. Nu trebuie sa creada ca tine sau ca mine.

  Odata, acum mai multi ani, eram si eu ca el, cu toate ca nu faceam afirmatiile alea in mod public, in ziare, pe blogul personal, ci doar in cercul de prieteni. Cu timpul, insa, m-am „trezit” la viata cu ajutorul Lui Dumnezeu si a catorva persoane foarte apropiate, dar sunt constient de faptul ca n-am „inaintat” deloc daca nu vad scanteia buna din semenii mei.

  Ieri nu era articolul cu pricina postat pe blogul lui, ci azi a aparut (n-as fi aflat daca nu mi-ai fi spus tu…).

  Stiu ca tu, fata evlavioasa fiind, dar totusi la inceput de drum, ai fost foarte deranjata de cuvintele lui Alex. Insa foarte multi dintre baieti (nu stiu care-o fi procentul) au folosit la un moment dat cuvinte dintr-alea sau au gandit in felul ala despre fete. Si Alex are 16 ani. Si cine stie in ce mediu creste…
  De unde stii ca viitorul tau sot, care in mod sigur va fi un baiat foarte bun, n-a fost odata genul „baietzas”? Ce conteaza cum a fost odata, daca atunci isi va fi revenit la normal si te va iubi si aprecia asa cum trebuie? Ai citit despre convertirea lui Danion Vasile? Daca nu, uite-l aici: Jurnalul Convertirii.

  Nu-i dau circumstante atenuante lui Alex, dar pentru ca ai adus vorba de sfnti, iti spun ca orice sfant a fost OM inainte de toate si orice om e pacatos. Inainte de a aprinde Domnul flacara credintei in fiecare dintre ei, sfintii au fost pacatosi, fiecare in felul sau. Cate pacate n-au avut Sf. Apostol Pavel, Sf. Constantin cel Mare si multi altii… Si in ce fel s-au schimbat si cum sunt ei slaviti de DOMNUL acum!

  Asa cum spui si tu, in mod sigur el nu stie „cat a respectat Mantuitorul nostru Iisus Hristos femeile .Si Sfintii Sai la fel”. Nu stie, exact. Dar poate ca va sti mai tarziu. Nu vreau sa par mai „bun” decat tine, dar te rog, judeca-i pacatul (e normal sa faci asta), dar nu pe el ca persoana. Da-i o sansa, pentru ca Domnul ne da fiecaruia dintre noi o infinitate…

 7. MONICA spune:

  As vrea sa ai zelul asta in a lua apararea si atunci cand e vorba despre o fata ,cum sunt cele de pe Ortodoxia Tinerilor.
  Dar ma tem ca esti foarte subiectiv.
  Cat despre sansa -in primul rand ne-o ofera Dumnezeu atunci cand ne ridica din pacate ,iar in al doilea rand ne-o oferim noi cand regretam .In momentul in care noi insine persistam in greseli mari (cum a fost si este cazul meu inca) ,noi insine nu ne acordam acea sansa .
  Asa ca Florin ,cateodata as vrea sa judeci cu aceeasi masura tuturor si sa te vad bland si cu ceilalti de pe site .
  La tine e mai mult o solidaritate masculina ,de inteles poate ptr ca exista si intre femei.
  Sincera sa fiu mie imi pare rau ca exista astfel de indivizi ,nu am sa te mint.
  Ptr ca nici tie cred ca nu ti-ar conveni ca cineva sa-ti spuna astfel de lucruri despre mama copilului tau (indiferent de varsta celui care le afirma ).Sau sa -ti-o vezi pe sotia ta intr-una din acele categorii.
  Oricum principalii vinovati ptr o astfel de atitudine mi se par parintii ptr ca isi fac prea putin timp ptr copiii lor.Iar rezultatele se vad.
  Numai bine.
  PS-Dupa ce citesti comentariul poti sa-l scoti de pe blogul tau ptr ca nu are legatura cu tema ta -Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului.

 8. Florin M. spune:

  Intr-adevar, e posibil sa fie si un fel de solidaritate masculina, dar te asigur ca nu e nici pe departe doar atat! Ai citit comentariul pe care i l-am pus lui, pe site (nu stiu daca l-a aprobat…)? Am comentat intai acolo, apoi ti-am raspuns tie aici (raspunsul de mai sus).
  Sa stii ca incerc (depun eforturi chiar) sa judec cu aceeasi masura tuturor.
  Sunt lucruri foarte diferite, uite de ce:
  In cazul lui Alex – una este sa spui cuvinte urate despre femei, la 16 ani, cand incep sa-ti „urle” hormonii, si alta este (in cazul celor de pe OT) sa spui niste cuvinte urate despre sfintii Lui Dumnezeu la varsta de 30 de ani (ca sunt misogini – de exemplu, sau sa nu-ti convina si sa nu accepti ca preoti in biserica pot fi numai barbatii – un alt exemplu). Sau altceva este sa spui ca ai terminat teologia, dar sa te iei la harta cu cineva pentru ca ti-a spus franc intr-un comentariu ca se roaga pentru tine si ca iti doreste binele, sa nu intelegi „cum vine” asta…
  Acestea doua sunt SINGURELE cazuri (feminine) in care m-am contrat cu persoane de pe OT, in afara de tine, cu tine au fost chestii mult mai soft si esti un alt gen de fata – mai ascultatoare.
  Si eu sunt ascultator, nu de alta, dar sa nu te gandesti cumva ca te-am injosit cu ceva spunand ca esti ascultatoare – chiar a fost un compliment. Si sper sa-l iei asa. Si Maicuta Domnului a fost ascultatoare. Si acum ne ocroteste pe toti cu cinstitul Ei Acoperamant!

  P.S.: Daca vrei sa vb, o putem face pe YM…

 9. Alex spune:

  am vazut ca ai spus, florin, ca daca ai credinta inseamna ca am o minte deschisa(eu cred ca e cam contrariul, fiecare cu parerea lui)
  acum vazand tema blogului tau, inteleg de ce si tu, si monica, ati fost atat de inversunati la mine pe blog, si nu va condamn 🙂 …
  ai spus :”judeca-i pacatul (e normal sa faci asta), dar nu pe el ca persoana”… cred ca noi oamenii suntem mai deopotriva indreptati sa judecam oamenii ca persoana, decat sa judecam pacate( De asta se ocupa Tatal,Domnul Iisus, si restu celor care ne judeca apoi), eu cred cu mintea unui om care a fost invatat de mic de acasa cu credinta in „Doamne Doamne”…nu am nimic impotriva credintei.
  Eu cred in felul meu(incerc sa ma iau dupa mine si mai putin dupa toate doctrinele ortodoxe si crestine in general)
  Incerc sa merg cat mai des la biserica, sa postesc(repet asa am fost invatat) recunosc ca am lacune in ce priveste credinta…dar recunosc in scelasi timp ca nu gasesc iluminarea in toate propovaduirile facute de fel si fel de persoane, as dori sa citesc singur biblia, sa trag concluziile mele( sa nu o aud pe aia ca is prea tanar sa citesc biblia,stiu sa citesc asa ca altceva nu are ce sa imi stea in cale, pot sa trag concluzii ca Dumnezeu m’a inzestrat cu rationament.
  On topic, cred in puterea nemarginita a Domnului, doar ca uneori se vad minuni i orice si asta ma face sa fiu sceptic, am zis ca am lacune in ce priveste credinta.
  Salutare!

 10. Florin M. spune:

  Salutare Alex!

  Stii de ce am spus ca daca ai credinta ai o minte deschisa?
  Pai ia gandeste-te putin: credinta TINE DE VOINTA, deci crezand in Dumnezeu inseamna ca ALEGI sa crezi in El, deci esti un om liber si mai mult decat atat: care alege ce e bine pentru el. Deci ai o minte deschisa, mult mai deschisa decat aceia care refuzand totul sunt nemultumiti ca nu au nimic (nush daca intelegi…)

  In fine, pentru a crede in continuare, dupa ce iti manifesti VOINTA, trebuie sa iti intretii credinta prin cautarea raspunsurilor la intrebarile pe care ti le pui. Numai ca fii atent UNDE le cauti! Pentru ca de-a lungul istoriei (repet: ISTORIEI, nu fictiunii) Sfanta Scriptura a fost transmisa si explicata de oameni din cadrul bisericii, intre toti acestia stralucind sfintii = prietenii Lui Dumnezeu.

  Ce vreau sa spun este sa nu te limitezi doar la studiul Bibliei (care este cartea de capatai), pentru ca Biblie cuprinde tot, dar foarte „concentrat” (oare doar atata a spus Mantuitorul, cat se afla scris in cele 4 Evanghelii? iti dai seama ca era imposibil de cuprins tot ce a facut si a spus El in cei trei ani in numai cateva zeci de pagini…), o parte din Predanie (Cuvantul Lui Hristos) a fost dezvoltata, detaliata si explicata ulterior, in cei 2000 de ani care au trecut de atunci si pana azi.

  Problema cu cititul Bibliei singur…
  Dragule, chiar este o problema. Adica nu-ti contest tie capacitatea de gandire, dar au „cazut de sus” minti luminate, incercand sa desluseasca singuri (fara un duhovnic, fara invavaturile Sfintilor Parinti) tainele Scripturii si s-au rupt de biserica (unii), altii si-au pierdut mintile etc…

  Uite, daca imi permiti o recomandare: e o carte foarte frumoasa si foarte simplu de citit, se numeste CALAUZA IN CREDINTA ORTODOXA, de Pr. Cleopa. Poti incepe cu aceea, vei intelege mai bine multe lucruri.

  Doamne ajuta!

 11. Liana spune:

  @ Alex: noi oamenii nu suntem indreptatiti sa judecam nimic, si pe nimeni; dar daca poti sa-l intelegi pe celalalt este mare lucru.
  Are dreptate Florin, ca trebuie sa fii foarte deschis(sau cum a spus el, sa ai o minte deschisa)ca sa crezi, si ca sa ajungi daca nu fericit, cel putin impacat, ceea ce iarasi e mare lucru, deschide-te spre…Nemarginit, Necunoscut, si cu vremea vei cunoaste, vei margini in sufletul tau…Nemarginirea.
  E convenabil (oare?) sa crezi „in felul tau”, si stii ce inseamna asta? Ca, de fapt, crezi doar in tine; te raportezi la tine, cand ar trebui sa te raportezi la Absolut. Ti-ai construit un dumnezeu personal, dupa placul tau, si dupa cum iti convine tie, si aceluia te inchini; nu ti se pare idolatrie? Si mai mult, ca tu esti idolul tau?
  Sfintii parinti ne vorbesc despre smerenie; te-ai intrebat vreodata ce este aceea? Este desavarsire; si asta cautam toti, desavarsirea.
  Lupta cu patima mandriei, care te incearca, cu ingaduinta Domnului, tocmai ca sa te smeresti.
  In Ortodoxie nu e vorba doctrine oarecare, ci e vorba de dogme, care sunt Adevaruri de credinta,(cauta in dex la Dogma) si asta inseamna „batut in cuie”. Pentru ca sa fie stabilite odata pt totdeauna aceste dogme, s-a varsat mult sange, la propriu, de Sfintii Parinti; stii ca Sfantului Maxim Marturisitorul i s-a taiat limba ca sa nu mai poata sa vorbeasca, si mana, ca sa nu poata nici sa scrie; Sfantul Nicolae, i-a dat o palma lui Arie, in plin Sfant Sinod, si l-au pedepsit inchizandu-l intro incapere dezbracat, si in dimineata urmatoare l-au gasit imbracat. Cine crezi ca l-a imbracat? Dumnezeu. De ce? Pentru ca avea dreptate el, si nu Arie, care era eretic, adica s-a lepadat de Dumnezeu, si voia sa-i rataceasca si pe altii.
  Vrei sa devii mai credincios? Citeste din Sfintii Parinti( Patericul, Limonariul, Vietile Sfintilor)si vezi viata lor, si incet, incet, va creste credinta ta, si vei ajunge candva(dar cu rabdare)…Acasa, adica la Dumnezeu, cu D mare nu cu d mic !Domnul sa te calauzeasca !

 12. Liana spune:

  Tot pt Alex, am uitat sa-ti spun ca dogmele au fost descoperite numai sfintilor, de insusi Dumnezeu; si puterea de-a lupta ca sa fie primite, era tot de la Dumnezeu; sa stii ca fara Dumnezeu, nu putem sa facem nimic(bun), decat pacate; acelea le facem fara Dumnezeu; cauta la http://calindragan.wordpress.com, a postat material despre lupta cu pacatul mandriei. Doamne ajuta !

 13. […] ZIDITORSpovedania unui păcătos (un altfel de îndreptar de spovedanie)Păcatele unui poporIcoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului "Sporirea Minţii" – în atenţia părinţilor şi nu…Rugaciuni pentru o spovedanie adevarata si pentru dobandirea roadelor pocainteiAstăzi, 5 august – […]

 14. magda spune:

  Pt ca sant parinte si pt ca azi am descoperit acest site (am scris deja despre asta la ultimul articol-despre familia Sf Martiri Bracoveni)si mi-am propus sa recuperez din articolele mai vechi,am intrat sa-l citesc si pe acesta.Am avut parte de :
  -o confirmare:ca am descoperit,la autorul acestui articol acelasi duh curat si drept-atunci cand ii da primul raspuns cititorului Alex(si nu numai atunci)-de admirat blandetea ,finetea si tactul pedagogic cu care incearca sa-l aduca pe calea cea buna fara sa-l judece si sa-l sperie,pt a nu-l alunga(apropo,nu m-ar mira sa fie profesor…de religie? )
  -o mica surpriza:acelasi Alex se intampla(?)sa aiba cam aceeasi varsta si acelasi nume cu fiul meu.M-as hazarda sa spun-chiar acelasi tipar de gandire(privind retrospectiv,cu 2 ani in urma).Stiu ca „nu doar un caine-i scurt de coada”,dar totusi,daca se poate despre ce Site al lui vorbesti,Florin M in dialogul pe care il ai cu Monica?Sepoate sa imi spuneti si mie ca sa ma lamuresc daca se confirma sau nu banuiala mea…?
  Cu cele mai bune ganduri,
  o mama de baieti(2)

 15. Florin M. spune:

  @Magda, din cate-mi amintesc, era vorba de un articol in care se folosisera niste cuvinte urate. Nu foloseste nimanui amintirea lor acum. Pe blogul lui Alex poti ajunge dand un clic pe numele sau; ar trebui sa fii redirectionata catre el.
  P.S. Sa va bucurati de baieti! Doamne, ajuta!

 16. magda spune:

  @Florin M,multumesc pt „indicatii”.Eu sant mai „de la cratita” si nu ma prea pricep la multe in privinta calculatoarelor si a internetului.Am intrat pe blogul lui alex si m-am lamurit-Nu este Alex al meu!Era sa adaug „Slava Domnului!”.Noroc ca mi-am dat seama la timp cat as fi gresit!
  Doamne,ajuta!

 17. […] trupului Maicii Domnului la ceruri (Sf. Simeon Metafrastul si Sf. Maxim Mărturisitorul)Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului "Sporirea Minţii" – în atenţia părinţilor şi nu…Jos, sub crucea rasturnataCe mâncăm în post? Terapeutica desfrânării în Patericul […]

 18. […] Mai multe detalii despre icoana, plus Acatistul Maicii Domnului – La icoana “Sporirea Mintii“, pe blogul N-AM CUVINTE […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s