Al cui chip să purtăm? (5) – LUXUL LA BĂRBAŢI (p.1)

metrosexual2

Cred că există pe „piaţă” (vreau sa spun netul ortodox) destule articole adresate femeilor şi mai puţine adresate direct bărbaţilor, drept pentru care se dă ocazia unora să considere ca dezavantajate femeile, din punctul acesta de vedere. Şi că nu este aşa, o ştim majoritatea. Dar pentru ceilalţi, cât şi pentru „majoritate” am un articol adresat bărbaţilor, bărbaţi care mult mai mult decât pe vremea Pr. Nicodim Măndiţă, se aranjează şi se ferchezuiesc mai ceva decât femeile, încât acum câţiva ani a apărut o nouă „specie” – metrosexualul. O dedicaţie cu dragoste, un citat din cartea „Al cui chip să purtăm?” de Protos. Nicodim Măndiţă.

Iată ce ne spune Sf. Clement Alexandrinul în cartea sa Pedagogul: „Atât de mult a crescut luxul, încât nu numai femeile sunt bolnave de această râvnă după deşertăciuni, ci şi bărbaţii caută să se îmbolnăvească de aceeaşi boală.Şi nu sunt sănătoşi, pentru că nu îndepărtează de la ei gătelile; mai mult, îndreptându-se spre o viaţă molatică, se feminizează; îşi tund părul ca derbedeii şi desfrânatele. „Sunt îmbrăcaţi cu mantale strălucitoare, lungi şi foarte scumpe. Mestecă gumă de mestecat şi miros a parfum” (Poet comic necunoscut, CAF, III, p. 470 nr. 338).

Ce-ai putea spune când îi vezi pe aceştia? Gândind ca un fizionomist, ai putea spune: Din înfăţişare se cunosc desfrânaţii şi afemeiaţii; vânează dragostea sub cele două forme, şi ca bărbaţi şi ca femei; urăsc părul, sunt fără de păr, au oroare de frumuseţea bărbătească, se împodobesc cu peruci ca şi femeile. Înşelătorii spune Sibila: „Trăind din îndrăzneli lipsite de evlavie, săvârşesc faptele rele, nebuneşti” (Oracolele Sibiline, IV, 154-155).

Din pricina acestora sunt pline oraşele de cei care ung cu smoală ca să extirpeze părul, de frizeri şi de cei care smulg părul bărbaţilor care vor s-o facă pe femeile. Pentru bărbaţii aceştia se construiesc şi se deschid pretutindeni în oraşe ateliere, iar lucrătorii , care sunt în slujba acestei desfrânări de curtezane, câştigă pe faţă bani frumoşi. Aceşti desfrânaţi se lasă cu totul pe mâna lucrătorilor care-i ung cu smoală, ca să le smulgă părul; nu se ruşinează de cei care îi văd şi de cei ce trec şi nici de ei înşişi, gândindu-se că sunt bărbaţi. Aşa fel de oameni sunt cei robiţi de cele mai ticăloase patimi. Au tot trupul neted, că li se smulge cu smoală în chip forţat părul.

Nici nu mă gândesc să nu vorbesc mai departe de neruşinarea aceasta. Dacă aceşti bărbaţi nu se ruşinează să facă, apoi nici eu n-am să mă ruşinez a vorbi. Diogene, pe când era vândut ca sclav, a mustrat în chip pedagogic pe unul din aceşti ticăloşi, spunându-i bărbăteşte: „Tinere, vino de-ţi cumpără un bărbat!”. Diogene a vrut să potolească desfrânarea aceluia cu un cuvânt cu două înţelesuri.

Nu-i oare o ticăloşie ca bărbaţii să-şi radă şi să-şi smulgă părul, ca să-şi facă trupul neted? Bărbaţii care o fac pe femeile, ar trebui să părăsească vopselele de păr, unsorile de păr, tincturile galbene, îndeletnicirile ticăloase femeieşti şi pieptănăturile măiestre.

Bărbaţii socot că-şi leapădă bătrâneţea capului, cum îşi leapădă şarpele pielea cea veche, dacă-şi vopsesc părul şi-l întineresc. Chiar dacă-şi ascund cu viclenie părul, nu vor putea scăpa de zbârcituri; şi nici nu vor scăpa de moarte, ascunzându-şi cu viclenie anii. Nu-i cumplit să fii bătrân, când nu uiţi că eşti bătrân. Omul cu cât se apropie de sfârşit, cu atât pune mai mult preţ pe pe credinţa cea adevărată, că are numai pe Dumnezeu mai bătrân ca el; că Dumnezeu, cel mai bătrân din toate existenţele, este bătrân veşnic. Profeţia L-a numit pe Dumnezeu „vechi în zile; iar părul capului Lui ca lâna curată” (Dan. 7,9), spune profetul. Domnul a spus: „Nimeni altul nu poate face un fir de păr alb sau negru” (Mt. 5,36).

Cum îndrăznesc aceşti necredincioşi să se ia la întrecere cu Dumnezeu, făcându-se creatori, dar, mai bine spus, cum se silesc să se egaleze cu Dumnezeu, falsificând părul pe care Dumnezeu l-a îmbătrânit? Scriptura spune: „Cununa bătrânilor este experienţa lor cea mare” (Îs. Sirah 25,8), iar părul lor cel alb, este floarea acestei mari experienţe. Bărbaţii care-şi vopsesc părul, însă fac de ruşine ceea ce onorează vârsta, părul cel alb. Nu este cu putinţă să aibă suflet bun cel care are părul capului falsificat. Voi însă n-aţi învăţat aşa de la Hristos, spune Apostolul; dacă l-aţi ascultat şi v-aţi învăţat întru El, precum este adevărul în Iisus, ca să lepădaţi faţă de vieţuirea de mai înainte pe omul cel vechi„, nu pe cel cu părul alb, ci pe omul care se strică după poftele înşelăciunii şi să vă înnoiţinu cu vopsele şi găteli, ci cu duhul minţii voastre şi să vă îmbrăcaţi în omul cel nou, cel zidit după Dumnezeu în dreptate şi în sfinţenia adevărului(Efs. 4, 20-24).


Citiţi şi:


6 comentarii on “Al cui chip să purtăm? (5) – LUXUL LA BĂRBAŢI (p.1)”

 1. […] N-am cuvinte: Al cui chip să purtăm? (5.1) – LUXUL LA BĂRBAŢI […]

 2. MONICA spune:

  Nu pot sa am tonul acesta aspru ,insa mi se pare penibil ptr un barbat sa -si vopseasca parul ,sa-si epileze sparancenele ,sa se dea cu lac pe unghii ,cu crema pe fata ori sa poarte cercei.
  Ori e barbat ,ori nu e.
  Cum sa te casatoresti cu un barbat ce are indeletniciri de femeie?
  As avea senzatia ca traiesc cu o femeie in casa si nu cu un barbat .
  Anul trecut am fost la teatru si am dat de un coleg din liceu -venise cu iubita.
  Avea sprancenele epilate si erau foarte subtiri ,ii faceau o frunte mare si un chip (Sa ma ierte Dumnezeu ) cam hidos.Unghiile erau date cu lac.
  M-a salutat ,insa eu fiind o fire destul de directa -i-am spus din prima in loc de salut -„Ai sparncenele epilate si lac pe unghii.„
  A recunoscut zambind si m-am oprit aici.
  Nu puteam sa -i spun adevarul – Arati ca n..a!(scuze ptr expresie )

 3. MONICA spune:

  Bine ca vad un articol si despre barbati ptr ca pe multe site-uri „se moare de grija „ femeilor -a tinutelor si a machiajului la ele ,fara a se uita in propria gradina.Multi barbati scriind despre femei ,dar niciodata despre ei.
  No offence!

 4. cris spune:

  In America au aparut strampii pentru barbati, in diferite modele, culori atragatoare, pentru diferite ocazii, etc… Nu mai e mult pana ce nu vor ajunge si in Europa sa poarte.
  Si feminizarea barbatilor va merge mult mai departe de atat. Ma intreb oare pana unde…nu-mi pot imagina…

 5. […] Cuvânt … on Al cui chip să purtăm? (4) Des…Război întru Cuvânt … on Al cui chip să purtăm? (5) …Război întru Cuvânt … on Al cui chip să purtăm? (3) Des…Război întru Cuvânt […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s