Două dintre cele mai cunoscute companii britanice – beneficii din afacerile cu sclavi

Slave-Family

Am aflat zilele astea (din surse „oficiale”) că două dintre cele mai cunoscute companii britanice, banca Rothschild şi firma de avocatură Freshfields, au obţinut beneficii financiare, în trecut, din afacerile cu sclavi, potrivit Financial Times. Toate acestea în timp ce ambele companii sunt cunoscute ca oponenţi ai sclaviei (!!!).

În cazul Rothschild, documente din arhiva naţională a Marii Britanii arată că întemeietorul instituţiei de credit, Nathan Mayer Rothschild, a obţinut venituri folosind sclavi drept garanţii pentru împrumuturile acordate proprietarilor de sclavi. Creditul acordat de guvernul britanic proprietarilor de sclavi, în anii 1830, când sclavia a fost abolită, a reprezentat cea mai costisitoare acţiune de salvare a unei ramuri industriale, ca procent din cheltuielile guvernamentale anuale. Echivalentul de azi al sumei este mai mare, chiar, decât programul de salvare a sistemului bancar implementat anul trecut de guvern.

În privinţa fondatorului firmei de avocatură Freshfields, documentele arată că el şi fiul său aveau mai mulţi clienţi proprietari de sclavi, în marea lor majoritate din Caraibe. Avocaţii administrau proprietăţile deţinătorilor de sclavi şi, într-un caz, au încercat să pretindă onorarii prin intermediul programului prin care guvernul a compensat proprietarii după abolirea sclaviei.

Informaţiile subliniză „cât de generalizată era sclavia în structura economei britanice în anii 1830”, a afirmat Niall Ferguson, profesor de istorie la Universitatea Harvard.

Potrivit băncii Rothschild, Nathan Mayer Rothschild a fost un promotor al libertăţilor civile. Totodată, Freshfields susţine că James William Freshfield a fost un membru activ al unei societăţi religioase consacrată abolirii comerţului cu sclavi.

Companiile pentru care au fost dovedite legături cu sclavia au fost presate să facă restituiri. Astfel, banca americană de investiţii, JPMorgan, a înfiinţat un fond de şcolarizare de cinci milioane de dolari pentru studenţii negri, după ce în 2005 şi-a cerut scuze pentru legăturile instituţiei de credit cu sclavia.

Tot în 2005, Lehman Brothers şi-a cerut scuze pentru legăturile predecesorilor cu sclavia. Măsuri similare au luat şi Wachovia Bank sau Bank of America.

În 2006, premierul Marii Britanii, Tony Blair, şi-a exprimat „profundul regret” pentru rolul jucat de statul pe care îl reprezintă în comerţul cu sclavi. Săptămâna trecută, Senatul SUA a votat o rezoluţie prin care îşi cere scuze pentru sclavie şi segregare.

http://www.capital.ro/articol/rothschild-beneficii-in-urma-sclaviei-121557.htm


De fapt, Rothschild nu a promovat abolirea sclavagismului, precum susţin cei din PR-ul lor, ci de fapt a promovat schimbarea formei de sclavagism. Pentru că cine are sclavi este responsabil pentru hrana şi adăpostul sclavilor. Pe când acest nou tip de sclavagism vine prin controlul resurselor, financiare, minerale etc. ajungând (o ştim bine) să înglodeze familii în datorii de câte 30 de ani pentru o biată casă…

Oamenii se cred liberi, pe când de fapt sunt tot un fel de sclavi, sclavi care nu îşi cunosc stăpânul şi care trebuie să se hrănească singuri şi să muncească zeci de ani pentru o casă.. Oare nu este clar atunci când înţelegem că majoritatea oamenilor, majoritatea firmelor, majoritatea guvernelor – toţi sunt simultan, veşnic, în datorii?

Cum este posibil ca datoria globală să depaşească PIB-ul global?? Mă întreb ce model economic e acesta, în care la nivel mondial, datoria depăşeşte producţia… Paradoxul resurselor? Bineînţeles, nu mă pun cu aceia care îmi vor explica că motorul economiei este creditul – e treaba lor să-şi lase copiii datori, e treaba lor dar şi a mea, pentru că şi eu plătesc pentru erorile unora ca aceştia, care au luat de bun ce li s-a predat în şcoală, indiferent de logică!

De remarcat că populaţia, din ce în ce mai îmbătrânită, va ajunge să nu-şi mai poată susţine existenţa, să nu se mai poată susţine singură. Unul dintre pilonii grei care se anunţă că vor cădea în următorii ani este sistemul de pensii. Asigurările? Un fleac – o altă modalitate de a stoarce un ban în plus, bineînţeles, în numele ajutoarelor sociale.

De fapt, toate acestea au un numitor comun: băncile, care dirijează, de fapt, economiile ţărilor şi pe cea mondială. Băncile acestea, pentru cine „trag”? Au oare ele îşi au stăpânii pe altă planetă? Iar „sclav” este următorul termen ce urmează să ne caracterizeze, în raport cu aceştia.

Publicitate

2 comentarii on “Două dintre cele mai cunoscute companii britanice – beneficii din afacerile cu sclavi”

  1. […] Două dintre cele mai cunoscute companii britanice – beneficii din afacerile cu sclavi […]

  2. […] Două dintre cele mai cunoscute companii britanice – beneficii din afacerile cu sclavi […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s