Unei familii evlavioase, care întreabă cum a înviat Hristos?

04-InviereaDomnului

Oare nu este îndeajuns a şti că Hristos a înviat? La ce bun să se chinuie cineva cu întrebarea: „Cum a înviat?” Întrebarea voastră vine, însă, din dragoste şi entuziasm, iar nu, nicidecum, din îndoială; ca atare, îmi este dragă şi această întrebare a voastră, dragii mei.

Aşa cum soarele răsare în Asia dintr-o dată, şi ziua ia locul nopţii. Aşa cum apăsaţi întrerupătorul electric într-o cameră cufundată în întuneric, şi dintr-o dată s-a făcut lumină, într-un chip asemănător a fost şi învierea Domnului din moarte la viaţă. Pe tăcute şi într-o clipă.

Sau tot mai întrebaţi plini de curiozitate: „Cum?” Cred că aşa cum la începutul facerii lumii s-a arătat lumina în întunericul de obşte. Oamenii groşi la minte gândesc: „Cum o fi fost fabrica aceea grozavă care a făcut lumină în lume? Şi ce maşini or fi fost în fabrica aia? Şi câte milioane de cai-putere şi elefanţi-putere au trebuit pentru a pune în mişcare maşinile acelea?” Nici o fabrică, nici o maşină, nici un fel de puteri, nici milioane de ani; în general, nici o sforţare, ci numai un cuvânt puternic, şi lumina s-a arătat şi a umplut întreaga lume. Şi a zis Dumnezeu: „Să fie lumină”; şi a fost lumină. Nici nu a fost spus un cuvânt care să se audă, ci a fost doar gândit: fiindcă gândul lui Dumnezeu şi cuvântul Lui sunt totuna. Şi a gândit Dumnezeu: „Să fie lumină”; şi a fost lumina. Deci, pe tăcute şi într-o clipă.

Aşa a fost şi învierea lui Hristos. Aşa s-a arătat această nouă lumină, care a făcut să strălucească oamenilor cu judecată lumina duhovnicească. Aşa cum acea lumină cosmică universală a descoperit tuturor ochilor lumea aceasta, fizică, şi lumina învierii Domnului a descoperit oamenilor cu judecată lumea cealaltă, duhovnicească, sălaşul duhurilor nemuritoare. Ca atare, această lumină nu este câtuşi de puţin mai mică decât cea dintâi. Atât una, cât şi cealaltă s-au arătat pe tăcute şi într-o clipă, după atotputernica voie a Făcătorului, după atot-înţeleptul Lui plan, după negrăita Lui milă şi dragoste.

Aţi auzit că oamenii dăruiţi fac lucruri mari şi geniale cu o uşurinţă şi repeziciune minunată. Cu atât mai mult Dătătorul tuturor darurilor, Făcătorul tuturor geniilor! Oare nu aţi citit cu ce uşurinţă şi repeziciune a înviat Domnul pe fiica lui Iair şi pe fiul văduvei din Nain? Şi pe Lazăr în Betania? A zis un cuvânt – şi s-a făcut! Fiindcă la Dumnezeu are putere tot ce spune, chiar şi ce gândeşte. Aşa S-a înviat Hristos şi pe Sine. Ba încă mai uşor şi mai repede. Şi fără cuvinte.

Iar acum vă rog, dragi copii, de vreme ce ştiţi că Domnul a înviat, îndeletniciţi-vă mai mult cu întrebarea cum veţi face şi voi să meritaţi învierea. Ca El să vă învie şi pe voi.

Fiindcă El S-a înviat pe Sine pentru voi, ca să dea încredinţare că şi voi o să înviaţi prin El şi să fiţi asemenea Lui în slavă şi frumuseţe veşnică.

Închinaţi-vă, aşadar, Domnului înviat, şi cântaţi-I cântarea de dimineaţă:

Învierea Ta, Hristoase Mântuitorule,

Îngerii o laudă în ceruri,

Şi pe noi pe pământ ne învredniceşte

Cu inimă curată să Te slăvim!

Sf. Nicolae Velimirovici – „Răspunsuri la întrebări ale lumii de astăzi”

Reclame

8 comentarii on “Unei familii evlavioase, care întreabă cum a înviat Hristos?

 1. Florin M. spune:

  Buna ziua,

  Va rog, permiteti-mi o intrebare, caci am intrat pe site-urile Dvs. si am gasit un fel de amalgam, un amestec intre ortodoxie, catolicism, posibil si altele:
  CE TREBUIE SA FACA UN CRESTIN, PENTRU A FI APROAPE DE DUMNEZEU (INCLUSIV IERTAREA PACATELOR)?
  Am nevoie de un raspuns scurt, din practica Dvs. Si de unde reiese asta din site-urile Dvs.? Ma refer in special la site-ul credinta mea.

  Multumesc.

  P.S.: Parinte, am inteles ce era cu acel site (credinta-mea), prin mila Domnului. Ma iertati! Doamne ajuta!

 2. RB spune:

  Domnul cu toti.

 3. danny spune:

  atata vreme cat simti prezenta lui Dumnezeu in cotidian,crezi in
  existenta Lui este inutila aceasta intrebare.la aceste genuri de intrebari,omul nu va putea raspunde niciodata. de pilda,exista viata pe alte planete? dar extraterestri?

 4. Florin M. spune:

  @Danny, crezi ca este tot una a intreba cum a inviat Hristos si a intreba daca exista viata pe alte planete? Ce scrie la Facere? Crezi ca daca ar fi existat extraterestrii (adica fiinte vii, inteligente, pe alte planete) Duhul Sfant – Cel Care a inspirat scrierea Sfintei Scripturi, ar fi omis sa ne lase si pe noi sa stim asta?
  Doamne, ajuta!

 5. Adriana spune:

  Daca era spre binele nostru sa omita, atunci cu siguranta a omis 😉

 6. […] Unei familii evlavioase, care întreabă cum a înviat Hristos? […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s