Suntem în plină criză economică, socială, politică, morală globală. CE URMEAZĂ?

LM

Astăzi se „împlineşte” un an de la falimentul Lehman-Brothers, 15 septembrie este un important punct de cotitură în istoria modernă, fiind considerat ca fiind începutul practic al crizei economice actuale. Criză ale cărei principale puncte sunt sintetizate calendaristic, pe luni, în articolul „DOSAR CAPITAL.RO Falimentul Lehman Brothers: ce a urmat după 15 septembrie 2008?” din ziarul Capital.

Imediat după falimentul Lehman Brothers, Federal Reserve şi câteva bănci centrale din Europa au început să anunţe reduceri ale dobânzii de politică monetară. Avertizate de ceea ce s-a întâmplat în America, mai multe guverne occidentale au decis să sprijine consistent băncile cu bani publici. Cu fiecare lună scursă, prognozele legate de recesiune au devenit tot mai pesimiste.

Octombrie 2008

În Marea Bitanie, guvernul începe să sprijine băncile cu bani publici, în Japonia, Nikkei atinge cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani, iar economia din Singapore intră în recesiune. Tot în octombrie, Fondul Monetar Internaţional (FMI) emite primele avertizări privind „stagnarea ritmului de creştere economică”, avertizări care, treptat, ajung la cifre care indică o recesiune mondială profundă.

Noiembrie 2008

Luna noiembrie e marcată de câştigarea alegerilor prezidenţiale din SUA de către Barack Obama, moment marcat de o nouă scădere pe burse. Bursa de la Moscova înregistrează o scădere de 22% în doar 2 zile, iar acţiunile General Motors cunosc cea mai mică valoare din ultimii 62 de ani. Germania, cea mai mare economie europeană, intră în recesiune economică, iar preţul petrolului ajunge sub pragul de 50 de dolari.

Tot în luna noiembrie are loc summit-ul G20 de la Washington, rămas fără vreun rezultat concret. Banca Mondială avertizează că economia Chinei va avea de suferit destul de mult şi prezice o creştere pentru 2009 de doar 7,5%.

Decembrie 2008

Ultima lună a anului e marcată de intrarea oficială a Statelor Unite în recesiune, fapt ce îi aduce indicelui Dow Jones Industrial Average o scădere de 8%. Industria auto americană începe să bată la uşile guvernului american. În Londra, indicele FTSE 100 suferă pierderi de 54 de miliarde de lire într-o singură zi!

Dobânda de politica monetară din Statele Unite ajunge la cel mai mic nivel din toate timpurile, între 0 şi 0,25%, iar vânzările de Crăciun din America şi Europa cunosc scăderi semnificative. Pentru prima dată, un oficial spune că această criză are şi părţile ei bune. Este vorba despre ministrul german de finanţe, care afirmă că „criza este bună pentru Germania”.

Anul se termină cu speranţa că venirea lui Obama în funcţia de preşedinte al Statelor Unite va însemna debutul revenirii din criză.

Ianuarie 2009

Instalarea noului preşedinte la Casa Albă a adus cu sine o scădere pe bursa americană de 322 de puncte. Pentru prima dată în istoria sa, compania Microsoft anunţă disponibilizări, iar banca RBS anunţă pierderi de 28 de miliarde de lire sterline, cea mai mare pierdere înregistrată de o corporaţie britanică.

Datele publicate în ianuarie arată că Japonia se confruntă cu cea mai mare recesiune din ultimii 50 de ani, iar un raport arată că mediul de afaceri britanic cunoaşte o deterioare de 30%. Grupul financiar ING anunţă că va disponibiliza 7.000 de angajaţi, iar în America, Ford anunţă pierderi de 15 miliarde de dolari. Tot în Statele Unite, Obama încearcă să pună în aplicare un plan de relansare economică de peste 800 de miliarde de dolari, plan care nu este privit cu ochi buni de republicanii care fac tot posibilul ca acesta să nu treacă de Congres.

Februarie 2009

Cifrele arată că 26 de milioane de chinezi nu au un loc de muncă. Planul lui Obama este, într-un final,  aprobat. Cea mai mare bancă elveţiană, UBS, raportează pierderi de peste 10 miliarde de euro. Dow Jones atinge cel mai mic nivel din ultimii 12 ani.

Martie 2009

Bernard Madoff, fostul şef al Nasdaq, este închis pentru o fraudă de peste 50 de miliarde de dolari, executată printr-o schemă de tip ponzi. 2 milioane de britanici sunt şomeri, iar Banca Mondială emite o estimare potrivit căreia economia Chinei va creşte cu doar 6,5% în 2009. Şomajul din Japonia atinge cel mai mare nivel din ultimii 3 ani.

Aprilie 2009

Cifrele arată că miliardarii ruşi au pierdut aproximativ 70% din valoarea averilor. Pe data de 2 aprilie are loc summitul G20 de la Londra, unde se discută, în special, problema secretului bancar. Problema luase amploare odată cu scandalul dintre UBS şi fiscul american, care acuzase instituţia financiară de fraudă. Pe 30 aprilie, compania americană Chrsysler intră în faliment.

Mai 2009

Bursa de la Londra înregistrează cel mai mare nivel din ultimele 4 luni, iar cea de la Tokyo cel mai mare din ultimele 6 luni.

Iunie 2009

Atenţia se îndreaptă din ce în ce mai mult către recesiunea din Europa Centrală şi de Est, unde ţări precum Letonia sau Estonia înregistrează scăderi ale PIB-ului de peste 10%. În Asia, prognozele încep să se îmbunătăţească: Banca Mondială este de părere că economia Chinei va creşte cu 7,2%, iar Banca Japoniei spune că ce a fost greu a trecut.

Problema şomajului rămâne îngrijorătoare. Rata şomajului din SUA atinge cel mai mare nivel din ultimii 26 de ani, iar în Japonia cel mai mare nivel din ultimii 6 ani. Tot în iunie, Madoff este condamnat la 150 de ani de detenţie.

Luna iunie este marcată şi de falimentul uneia dintre cele mai mari companii americane. Este vorba despre General Motors.

Iulie şi august 2009

Cifrele arată că 30% din populaţia Rusiei este săracă. Goldman Sachs raportează un profit-record şi anunţă că va acorda bonusuri la sfârşitul anului. Japonia, Germania şi Franţa ies din recesiune, deşi majoritatea analiştilor sunt de părere că este prematur să se vorbească despre o revenire economică.

*

Niels-SchneckerTot pe site-ul capital.ro, Prof. Dr. Niels Schnecker (Managing Senior Partner, Schnecker van Vyk & Pearson, un domn pe care, faţă de alţii, îl apreciez ca şi profesionist, neîmpărtăşindu-i, în acelaşi timp, toate părerile), face o similitudine pe scurt, între  principalele crize economice din ultimii 200 de ani, în articolul „Orice şut în criză e un pas înainte!”. Interesant este orizontul pe care ni-l oferă domnia sa – din câte înţeleg eu, viitorul nu sună deloc bine, aşa cum încearcă să ne convingă în final.

De la sfârşitul secolului 18, în­ceputul secolului 19, marile crize economice globale au produs mereu aceleaşi trei schimbări: o revoluţie energetică, o revoluţie so­cială, o revoluţie de reglementare financiară.

Astfel, după criza din anul 1819, am schimbat energia morilor de vânt cu energia produsă de aburi, am  schimbat feudalismul cu capitalismul de familie şi am introdus sistemul de bănci centrale. După crizele din 1873 şi 1893, am schimbat energia produsă de aburi cu energia produsă de motorul cu gaz, am schimbat capitalismul de familie cu cel de piaţă şi am extins sistemul de bănci centrale în toată Europa.

După marea criză din 1929-1933, am schimbat energia produsă de motorul cu gaz cu cea produsă de motorul cu benzină/motorină, am consolidat capitalismul de piaţă şi am pus bazele socialismului, şi am creat comisiile de valori mobiliare. Şi, ­uite-aşa, ajungem în zilele noastre, la criza economică globală din 2008-2010. La ce putem să ne aşteptăm acum? Suntem într-un stadiu în care energia produsă din combustibili fosili este scumpă, nesustenabilă, poluantă, ­într-un cuvânt, compromisă.

În acelaşi timp, de vreo patru decenii se perfecţionează o serie întreagă de energii alternative, care încep acum ­­să-şi dovedească potenţialul economic. Asta înseamnă că, în următorii 20-50 de ani, vom vedea o schimbare profundă a modului de producere a energiei. În al doilea rând, suntem în plină globalizare.

Ba mai mult, de 50 de ani suntem în stadiul de probe a unui mod de guvernare multi-naţional – Uniunea Europeană. Aceasta urmează să prezinte şi o constituţie, care va fi prototipul guvernului global. UE este dublată din punct de vedere militar de NATO.

Iar, în sfârşit, de la criză încoace se vorbeşte din ce în ce mai mult de crearea de instituţii care să reglementeze mai strict (şi mai altfel) industria bancară şi cea bursieră în condiţiile globalizării. Copiii noştri intră şi se vor dezvolta într-o nouă eră industrială, socială şi financiară.

Asta înseamnă PROGRES.

Dl. Schnecker ne spune, la sfârşit, că finalitatea acestei crize este, de fapt, o nouă ordine mondială, noul guvern mondial, cu măsurile aferente de control şi supraveghere, abil împletite cu măsurile sociale, cu intervenţia masivă a „statului” în economie (pe care Dl. Schnecker chiar o aprobă, în alte articole), un (neo)comunism neimaginat, cred, nici de V.I.Lenin, cu măsuri gen „pandemie”, „criză”, cu legi care să oblige sau care să conducă, efectiv, la lepădarea de Hristos, de Biserică, de normalitate: noua constitutie europeană va fi peste legile statelor membre şi cunoaştem „grija” specialiştilor UE pentru naţiune şi suveranitate, pentru educaţie, pentru drepturile „minorităţilor sexuale”, călcând în picioare drepturile la normalitate, la moralitate ale majorităţii, se calcă în picioare chiar propriile principii ale UE – mobilitatea tertorială, mobilitatea forţei de muncă, egalitatea şanselor pentru toţi cetăţenii UE etc.

Unitate în diversitate” devine, astfel, un slogan dictatorial, antihristic.


6 comentarii on “Suntem în plină criză economică, socială, politică, morală globală. CE URMEAZĂ?”

  1. […] Florin M.: Suntem în plină criză economică, socială, politică, morală globală. CE URMEAZĂ? Astăzi se “împlineşte” un an de la falimentul Lehman-Brothers, 15 septembrie este un […]

  2. Adrian spune:

    Dr. Niels Schnecker o fi conectat si el, mititelul, la vreun „pipe” informational de unde poate face atatea prevestiri(trepadus), asta poate sa nu se publice.

  3. […] făcătoare de minuni a Maicii Domnului "Sporirea Minţii" – în atenţia părinţilor şi nu numaiSuntem în plină criză economică, socială, politică, morală globală. CE URMEAZĂ?Ce spunem prin: "Şi a înviat a treia zi, după Scripturi"? (tâlcuire la Crez, partea VII)Eminescu […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s