„va fi foamete şi ciumă şi cutremure pe alocuri” (O criză economică, financiară, politică, morală globală p.5)

disaster

Tot auzim in ultimii ani vesti despre razboaie, despre boli, despre tot felul de dezastre, vesti care ne demoralizeaza, care ne descurajeaza, care ne arunca in deznadejde. Mass-media a creat imaginea unei lumi in care totul e frica, moarte, boala si dezastru. De fiecare data dupa o succesiune de stiri negative, urmeaza… pauza de publicitate si este dovedit ca oamenii speriati si cu stima de sine scazuta cumpara usor, orice. Majoritatea dintre noi ne comportam ca niste victime eterne, nu actionam de frica pentru a ne crea viata ce o dorim, avem povesti pline de scuze, insa nu avem rezultate.

Criza care a cuprins toate domeniile vieţii este o criză a omului care trăieşte sub domnia inteligenţei şi a raţiunii. Se vorbeşte despre o criză a statului, a credinţei, a Bisericii şi a religiei, tocmai pentru că această criză este o criză a omului. Semnul timpului nostru este haosul. „Trăim ca în timpul unui cutremur, când stabilitatea pământului începe să fie nesigură şi oamenii fug într-o panică de nedescris, nemaiştiind nici unul unde să se salveze” (Heinemann, op. cit. p. 12.). Şi asta din cauză că omul modern a rupt legătura cu Dumnezeu, prin Care viaţa lui căpăta sens şi înţeles, şi acum stă deznădăjduit în faţa nimicului, în care viaţa lui este pe cale de a se prăvăli.

Sunt unii care, intr-un fel pe buna dreptate, se declara de-a dreptul scarbiti de aceste vesti, de aceste “mizerii” de stiri, fiind satui de atata saracie, suparare, certuri.

Dar trebuie sa discernem, sa alegem ce e cu adevarat de folos pentru noi. A aparut, acum, aceasta gripa noua – gripa porcina, ne-a fost declarata o pandemie suspect de rapid, inca de la inceputul aparitiei acestei gripe, cand numarul de bolnavi de pe tot globul era mult mai mic decat numarul decedatilor din cauza gripei obisnuite in SUA!

Intre timp, statisticile OMS arata ca noul virus se raspandeste rapid, unii afirma ca virusul va suferi cu siguranta mutatii, devenind mult mai agresiv inspre iarna. S-a creat cu viteza extraordinara si vaccinul impotriva acestei gripe, ca inca o dovada a eficacitatii cu care se munceste in “tarile dezvoltate”…

Catora dintre noi ne e frica de gripa asta porcina? Cati dintre noi n-am auzit de complicatiile ce au sa vina, cati ne temem de ele? Cunosc multe persoane de-a dreptul panicate de gripa porcina, asteptand vaccinul anti-gripal ca pe o minune. Nu conteaza ca acest vaccin nu e testat, nu conteaza ca de dragul cantitatii se va face rabat la calitate, si ce inseamna “calitate” cand e vorba, de exemplu, de putin mercur in plus in organism? Ne punem nadejdea atat de mult in vaccinuri si suntem atat de speriati, dar atat de putin ne incredintam Lui Dumnezeu!

“va fi foamete şi ciumă şi cutremure pe alocuri” – pai nu asta auzim si noi, astazi, de peste tot – ca ne asteapta vremuri grele si pe fondul acestei crize a mai venit si pandemia gripei porcine? Oare toate astea sunt intamplatoare?

Pana la urma, e clar ca unii dintre noi vom avea de-a face cu acest virus nou, dar ce e de facut, cum sa “primim” aceasta suferinta, aceasta boala?

Pr. Porfirie Kavsokalivitul spunea ca simte boala ca iubire a Lui Hristos, si a suferit de multe boli, grave. “Multumesc lui Dumnezeu ca mi-a dat multe boli!” spunea parintele, in timp ce trupul sau era macinat de: insuficienta renala cronica, ulcer cu nisa (cu repetate gastroragii), cataracta, herpes zosterial pe fata, dermatida stafilococica pe mana, hernie inghinala (cu dese strangulari), gusa endemica cronica, adenom la hipofiza, infarct miocardic. Parintele Porfirie traia cu gandul plecarii la Domnul si simtea o mare bucurie la gandul ca-L va intalni. Se gandea la iubirea Lui Hristos si se ruga astfel: “Pentru iubirea Ta, Dumnezeul meu, sa fiu si eu acolo. Insa, daca pentru pacatele mele trebuie sa merg in iad, atunci sa ma aseze iubirea Ta oriunde voieste, destul imi este sa nu pierd iubirea Ta”.

Sf. Teofan Zavoratul spune ca daca toate sunt de la Domnul, atunci si boala este de la Domnul. Si cum toate cele de la Domnul sunt spre binele nostru, inseamna ca si boala este spre indreptare. Nu trebuie sa nadajduim in a rezista bolii de unii singuri, sau sa ne incredem numai in vindecarile lumesti, caci adesea diavolul vine si ne spune „Nu vei rezista!”, iar acestuia trebuie sa-i raspundem astfel: „Nici nu ma gândesc sa rezist de unul singur, ci nadajduiesc ca Milostivul Domn nu ma va lasa singur, ci ma va ajuta sa tin piept bolii”. In timp de boala este nevoie sa ne pastram rabdarea si seninatatea, sa ne rugam Domnului sa ne ajute sa nu cartim, sa nu privim la neputinta noastra cu mohorare. Neputintele arata mai degraba mila si luarea-aminte a lui Dumnezeu fata de noi decât lipsa Lui de bunavointa. Tot ce este de la Dumnezeu spre bine este.

Tot Sf. Teofan spune ca sunt boli a caror vindecare este oprita de Domnul – atunci când El vede ca boala e mai de trebuinta ca sanatatea pentru mântuire. Trebuind sa ne pazim sanatatea, cu nadejde in Domnul, trebuie sa ne cercetam daca nu cumva suntem si noi vinovati de aceasta boala. Dar cum tot ce este de la Domnul este spre folosul nostru, trebuie sa multumim Domnului. Daca simtiti si vedeti ca însiva sunteti vinovat, începeti cu pocainta si parerea de rau înaintea Domnului pentru faptul ca n-ati pazit darul sanatatii cel de la El primit. Rabdati si multumiti lui Dumnezeu, spunând în sinea dumneavoastra: „Aceasta boala este pentru pacatele mele mari si nenumarate. Domnul îmi ia puterile ca prin aceasta sa ma faca mai înfrânat. El nu mai stie cum sa ma îndrepte altfel. A încercat si cu mila, si cu necazurile, si nimic nu a folosit. Iar ceasul mortii se apropie – si, când va veni, ce va face ticalosia mea ? Doamne, Dumnezeul meu! Cruta zidirea Ta cea neputincioasa. Când omul e bolnav, fie si usor, moartea îi vine în minte ca sufletul sa cunoasca cu lucrul cât de adevarat este cuvântul înteleptului: <<Adu-ti aminte de cele mai de pe urma ale tale. Si in veac nu vei pacatui>> (Sirah 7, 38)”. Si dupa aceea multumiti din nou Domnului. Boala smereste, înmoaie sufletul si-i usureaza obisnuita povara a grijilor de multe feluri.

Vi se pare ca vorbesc prea mult despre boala, despre suferinte? Chiar in Scriptura se vorbeste de necazurile care se vor aduna la sfarsitul vietii de acum. Acolo se spune: “Şi aceasta să ştii că, în zilele din urmă, vor veni vremuri grele” (A doua epistola catre Timotei a Sf. Ap. Pavel), sau “în vremurile cele de apoi, unii se vor depărta de la credinţă” (Prima epistola catre Timotei a Sf. Ap. Pavel).

Insusi Hristos, de acord cu acestea, a prezis, spunand: “La sfirsitul lumii veti auzi de razboaie si de zvonuri de razboaie si de foamete si de ciuma“. Pentru care pricina, dar, la sfarsitul lumii sunt mari si multe nenorocirile? Unii spun ca si creatia se va imbolnavi si va ajunge neputincioasa; dupa cum trupul, cand imbatraneste, atrage asupra lui multe boale, tot asa si creatia, imbatranind, atrage asupra ei multe nenorociri. Se stie, insa, ca trupul imbatraneste potrivit slabiciunii si legii firii, pe cand ciuma, razboaiele si cutremurele nu vin din pricina imbatranirii firii si nici nu vin peste creatie bolile acestea, pentru ca imbatranesc creaturile creatiei – ca a spus Domnul: “foamete si ciuma si cutremure pe alocuri” – ci pentru ca gandirea oamenilor se va strica; toate aceste nenorociri sunt pedepse pentru pacate, sunt leacuri pentru boalele oamenilor. Ca atunci se vor inmulti boalele omenesti.

– Dar pentru ce se vor inmulti atunci?

– Dupa parerea mea, pentru ca cei vinovati vor ajunge si mai trandavi, pentru ca judecata intirzie, pentru ca este amanata luarea socotelii, pentru ca inca n-a venit Judecatorul. Ceea ce a spus Hristos si despre sluga cea rea, ca din pricina asta a ajuns mai trandav. “Stapanul meu intarzie” a zis sluga aceea; si a inceput sa bata pe celelalte slugi si a risipit averea stapanului sau. De aceea si Hristos, cand au venit ucenicii Lui si au voit sa cunoasca ziua sfarsitului lumii, nu le-a spus, pentru ca prin necunoasterea celor viitoare sa ne faca sa fim necontenit pregatiti, pentru ca fiecare din noi sa fie mai sarguincios, asteptand, totdeauna sfarsitul, cu nadejdea venirii lui Hristos. De aceea cineva ne indeamna, zicand: “Nu intarzia a te intoarce la Domnul si nu amana din zi in zi, ca nu cumva sa fii zdrobit tot amanand“. Necunoscut este sfarsitul; si pentru asta este necunoscut, ca totdeauna sa fii sarguitor. De aceea, ca un fur noaptea, asa vine ziua Domnului. Nu ca sa ne prade, ci ca sa ne faca mai vigilenti. Ca cel care se gandeste ca are sa vina hotul sta treaz, aprinde lumina si vegheaza mereu. Tot asa si noi, aprinzand lumina credintei sl a unei drepte vietuiri, sa tinem aprinse luminile noastre intr-o continua priveghere. Si pentru ca nu stim cand vine Mirele, trebuie sa fim mereu pregatiti, ca atunci cand va veni sa ne gaseasca treji.

Asadar, din cuvintele de mai sus ale Sfantului Ioan Gura de Aur, intelegem ca nu trebuie sa ne fie frica de cele ce ne asteapta, pentru ca oricum, in viata nu ne asteapta numai bune. Teama de saracie, teama de boli, teama de cutremure – pentru ce? Oricum nu stim cand vine sfarsitul, nici al lumii, nici al nostru, si asta este lasata asa de Domnul pentru a fi noi, mereu atenti si indreptati spre fapta cea buna, aproape de Sfintele Taine, spre a nu uita de sfarsitul fiecaruia, a nu uita de moarte – inceputul si sfarsitul oricarui lucru.

Intr-una dintre rugaciunile dinainte de impartasanie, Sfantul Simeon spune asa: “Nu se ascunde inaintea Ta, Doamne Dumnezeul meu, Facatorul si Izbavitorul meu, nici picatura de lacrimi, nici din picatura vreo parte. Cele inca nesavarsite de mine le-au cunoscut ochii Tai, si in cartea Ta se afla scrise si cele inca nefacute de mine. Vezi smerenia mea, vezi-mi osteneala cata este si toate pacatele mi le iarta, Dumnezeule a toate.”

Ceea ce spune rugaciunea nu sunt cuvintele noastre. Noi putem cugeta si exprima mai greu astfel de cuvinte. Acestea le-au scris sfintii. Dar ceea ce au scris sfintii trebuie sa fie imbratisat de catre sufletul nostru, sa fie simtit si trait.

În aceste vremuri cumplite de pe urmă, cînd s-au înmulţit păcatele noastre, s-au înmulţit şi primejdiile asupra noastră, încît s-au împlinit cuvintele Sfîntului Pavel, care zicea: „Primejdii de la tîlhari, primejdii de la rudenii, primejdii de la neamuri, primejdii în cetăţi, primejdii în pustiuri, primejdii pe mare, primejdii între fraţii cei mincinoşi” (2 Cor. XI, 26). Cand cuvintele Domnului s-au împlinit: „Că se va scula neam peste neam şi împărăţie peste împărăţie şi va fi foamete şi ciumă şi cutremure pe alocuri„, cînd ne supără pe noi năvălirile cele de alt neam, războaiele cele dintre noi şi rănile cele purtătoare de moarte, atunci Prea Curata şi prea Binecuvîntata Fecioară Maria, Maica Domnului, ne dă nouă Acoperămîntul spre apărare, ca din toate primejdiile să ne scape pe noi de foamete, de ciumă şi de cutremure să ne apere, de războaie şi de răni să ne acopere şi să ne păzească pe noi sub Acoperămîntul său nevătămaţi.


Pe aceeaşi temă:

 • – O criză economică, financiară, politică, morală globală (p.1) – Cauzele crizei
 • – Nesimţirea “care este”… faţă cu reacţiunea (O criză economică, financiară, politică, morală globală p.2)
 • – Săraci, dar jucători (O criză economică, financiară, politică, morală globală p.3)
 • – Sistemul de creditare (O criză economică, financiară, politică, morală globală p.4)
 • – Despre criza mondială (Sf. Nicolae Velimirovici)
 • – “Oare ce ne aşteaptă?” Viaţa după predicţii şi după cutremur
 • Citiţi şi:

 • PROVITA ROMANIA: Vaccinul pentru gripa porcina: periculos si ineficient!
 • STUDIU STIINTIFIC ASUPRA PERICULOZITATII VACCINULUI GRIPEI PORCINE
 • .


  35 comentarii on “„va fi foamete şi ciumă şi cutremure pe alocuri” (O criză economică, financiară, politică, morală globală p.5)”

  1. […] “Va fi foamete şi ciumă şi cutremure pe alocuri” (O criză economică, financiară, politică… […]

  2. Ovidius spune:

   Vai voua scriitorilor de blog, ca nu veti mosteni imparatia cerurilor. Adevar va spun voua ca rupeti cate un verset de ici de colo si il interpretati dupa cum va place voua.

   Nimeni, dar absolut nimeni nu a putut interpreta Cartea Apocalipsei si voi o interpretati, parca ati fi sectari din aia care umbla cu apocalipsa toata ziua pe strazi. OFff….

  3. Florin M. spune:

   Ovidius, ce-ar fi daca ne-am stradui fiecare sa intelegem cuvantul Sfintei Evanghelii astfel incat sa-l putem aplica in viata noastra, de zi cu zi?
   Caci cuvantul Sf. Evanghelii este cuvant real, actual, vesnic si chiar este recomandat a fi „rumegat” si intors pe toate partile, a fi interpretat, cu grija, cu smerenie, in duhul Sfintilor Parinti!
   Cuvintele din titlu (caci tu la acelea faci referire) nu sunt din Cartea Apocalipsei, ci din Sf. Ev. de la Matei.
   In loc sa-i vaietam pe altii, sa spunem „vai” si sa oftam in numele altora, mai bine sa ne uitam fiecare la noi, sa ne plangem pe noi…
   Doamne, ajuta!

  4. Ovidius spune:

   Facase voia ta… dar eu nu pot ramane indiferent.

  5. Florin M. spune:

   Ovidius, faca-se Voia Domnului, nu a mea.
   Nimeni nu-ti cere sa fii indiferent, dar asta nu inseamna sa nu citesti tot, nu inseamna sa iti pierzi cumpatul, sa arunci cu atatea cuvinte…
   Nadajduiesc ca Domnul ne va aduce pe amandoi, sa facem Voia Sa, calauziti de El si nu de vreo inchipuire a noastra, personala, despre El. Nu spun de tine, dar multi ni-L imaginam pe Domnul dupa masura noastra, il coboram pe El in loc sa nazuim noi la sfintenia la care suntem chemati.

  6. MunteanUK spune:

   bun gasit, Florin!

   e bine ca, din cand in cand, sa mai gaseasca oricine (cine va intra – din mila Domnului – pe acest blog, la aceasta postare) si o ‘trecere in revista’ a semnelor pe care Hristos Insusi ni le-a dat sa le urmarim. noi nu ‘amenintam’, nu ‘speriem’ pe nimeni, ci numai constatam inmultirea acestor semne.

   ele au existat inca de pe vremea Sf Apostoli, iar in zilele noastre se inmultesc si mai si. de va fi ‘sfarsitul lumii’ in 10, 100 sau inca 1.000 de ani, asta numai Dumnezeu o stie. insa toate aceste semen ar trebui sa ne aduca aminte de sfarsitul fiecaruia, care ne poate prinde in orice clipa!

   daca ne-am aduce aminte de cate nenorociri sunt pe lume, dar cu durere in suflet, nu doar privind la ele ca la un ‘show’, aceasta ne-ar ajuta sa ne adunam gandurile, sa ne concetram asupra a ceea ce este cu adevarat esential in viata noastra.

   Domnul prin toate lucreaza sa ne indrepte pe calea cea buna, si prin cuvintele Sale blande, si prin ale Sf Parinti si ale Pr duhovnici, dar si prin ‘avertismente’ – doar-doar om lua noi aminte la ele!

   zi de zi auzim de boli, dar ne credem ‘imununi’, cand si cand ne moare cineva in accidente, dar avem prosteasca impresie ca ‘asa ceva nu ni se poate intampla noua insine’, razboaile raman pt noi ‘ceva de la televizor’, uitand ce cumplit e, si cum bunicii nostri au trecut prin asa ceva.

   Domnul ne da tot soiul de ‘avertismente’. apoi, urmeaza ‘mustrarile’ propriu-zise cand aceste rele ‘auzite’ ne lovesc si pe noi insine. macar de atunci ne-am trezi! sa dea Domnul sa o facem!

   si dc, in toata nevrednicia noastra si ennumaratele lipsuri duhovnicesti, ne-am mai imprietenit cu cate un Sfant, am mai avut si noi, cand si cand macar, vreo rugaciune cu adevarat ‘simtita’, ne-am spovedit curat si ne-am impartasit, sa nadajduim ca – atunci cand vom primi cele cuvenite pt pacatele noastre – sa avem puterea de a nu carti, de a rabda cu smerenie, de a-I multumi Domnului pt toate.

   in infinite chipuri, El se straduieste sa ne aduca pe cai lipsite de durere in Imparatia Sa, iar cand nu se mai poate, cand ne ‘mustra’ cu ceva, sa nu ne pierdem nadejdea ca tot spre folosul nostru o face!

  7. Florin M. spune:

   MunteanUK,
   “Iar din pricina înmulţirii fărădelegii, iubirea multora se va răci” – paradox sau coincidenta?
   Paradox pentru ca din pricina faradelegilor, ajungem sa nu mai iubim, sau din faptul ca unii predica iubirea si fraternitatea dintre oameni, dar l-au scos cu totul pe Dumnezeu din viata lor?
   Nici despre coincidenta nu poate fi vorba, Cuvantul Domnului fiind cuvant vesnic, si atat privit la nivel macro – de ansamblu asupra intregii lumi, cat mai ales la nivel micro – fiecare in interiorul sau, il vedem implinindu-se, vedem implinindu-se aceasta profetie a Domnului data noua, fiecaruia, indiferent de vremea in care traim.
   Sfarsitul lumii este strans legat de sfarsitul fiecaruia, practic lumea cuiva se sfarseste odata cu moartea sa, dar nu putem pretinde ca nu observam „boala” de care boleste lumea toata, astazi, boala care se agraveaza din ce in ce, din pricina inmultirii fardelegii.
   Doamne, ajuta!

  8. AlinA spune:

   Florin M., bolile sunt lucruri firesti, sunt stari ale organismului care va ajunge mai devreme sau mai tarziu sa sufere…fie ca exista si oameni pentru care singura boala a vietii este batranetea sau chiar moartea. Virusurile care provoaca boli pot fi stopati intr-un fel sau altul sau pot fi eliminati dupa momentul contaminarii. Eu nu cred ca trebuie sa stai linistit si sa fii multumit cu sentimentul de iubire fata de Domnul. Nu trebuie sa te bazezi pe voia lui. Va trebui sa lupti cu gandul si cu firea ta ca sa-I dovedesti astfel ca esti vrednic de dragostea Lui. Raul isi doreste ca noi sa nu luptam impotriva lui.
   Medicii care incearca sa gaseasca antidotul pentru orice boala sunt niste luptatori daca lupta cu gandul la Dumnezeu si la minunata postura de a salva vieti si nu la gandul ca, daca va gasi antidotul, se va imbogati si va deveni celebru iar numele lui va fi auzit de tot mai multi oameni. Multi din aceasta cauza, cad prada ispitei raului si dau gres. Se grabesc sa cunoasca faima si admiratia si stima si isi pierd luciditatea. Astfel apare vaccinul care, in loc sa extirpeze virusul, il hraneste.
   Doamne, ajuta-ne!

  9. Florin M. spune:

   AlinA, intr-adevar, bolile pot fi prevenite, este chiar indicat sa facem asta, in loc sa le tratam. Putem lupta in favoarea sanatatii noastre, ca sa spun asa, ori fizic (inclusiv psihic), ori duhovniceste. Astfel, trebuie oricand sa fim pregatiti din punct de vedere sufletesc, sa ducem o viata aproape de Biserica, de Sfintele Taine: sa mergem la slujbe – unde sa participam activ, adica sa ne rugam odata cu ceilalti, sa cantam macar in gand, sa „Avem inima catre Domnul” – cum se spune, nu?; de asemenea, sa ne spovedim curat, sincer, incredintati chiar de Domnul Hristos ca acela este actul prin care, prin intermediul preotilor duhovnici, ni se iarta pacatele marturisite (citez din memorie, cu aproximatie: „luati Duh Sfant, carora le veti ierta pacatele, le vor fi iertate; carora le veti tine, tinute vor fi si in ceruri”); inca mai mult, sa participam, din cand in cand si dupa nevoie, la Sfintele Masluri, pentru vindecarea sufletului si a trupului; si actul cel mai mare – impartasirea cu Sfantul Trup si Sange al Domnului. Am zis de Sfintele Taine, dar acestea trebuiesc completate cu rugaciunea particulara, cu faptele bune, cu straduinta noastra de a nu mai repeta pacatele (cu toate ca uneori se intampla ca pe unele sa le repetam – sa nu abandonam lupta! – ai cazut, te ridici, ai cazut din nou, te ridici iar, pana cand moartea te gaseste intr-o stare sau alta, de cadere sau de ridicare – Doamne fereste sa nu ne gaseasca „in picioare”).

   Pe langa pregatirea duhovniceasca (aceasta e mai importanta), nu trebuie neglijat nici aspectul ingrijirii trupesti (a nu se intelege sa tragi de fiare ca sa arati bine, sa te machiezi astfel incat sa pari altfel (mai mult) decat esti de fapt etc.). Atentie ne putem da si mancand la niste ore fixe, mancand sanatos, facand miscare, pastrand o igiena personala buna, ducand, in general, o viata ordonata pe cat posibil.
   Bineinteles ca atunci cand apare boala, sunt multi medici si multe medicamente care ajuta, dar nu trebuie sa-ti pui nadejdea numai in acestea. Aste spune si Sf. Teofan.
   De haosul creat (sau iscat 😐 – pentru cei mai naivi) cu criza asta profita acum marile companii farmaceutice si bancile mari, care lucreaza cu „statul” (nu ma refer doar la Romania), primele vand produse minune precum vaccinele si alte leacuri „alopate” pentru bolile aduse sau create sau modificate chiar de ei (vezi cazul Baxter care a trimis doze de vaccin cu virusi activi, descoperite anul trecut, in Slovacia, cand au fost testate cateva doze pe cobai si aceia au murit – aceeasi firma, acum, este una dintre cele care se ocupa de productia vaccinului anti-H1N1).

   „Haosul” este intretinut prin chiar modul, ritmul de viata care ne este impus si pe care trebuie sa-l imbunatatim (munca multa, timp putin pentru familie, timp putin pentru a te gandi la alte lucruri folositoare in afara de munca; dar in acelasi timp ni se ofera totul, suntem liberi sa facem aproape orice si „mai marii” se lupta chiar pentru a ne oferi „totul”, adica inclusiv droguri, prostitutie, homosexualitate – legalizate sau „dezincriminate”, dupa caz; in afara de libertatea asta prost inteleasa, se ofera din greu paine si circ: vezi multitudinea de filme (mai ales telenovele, comedii de toata jena), show-uri de televizuina in care doar se face caterinca si/sau se acorda premii uriase pe baza de sms, de bilete etc. – ce castiga omul de rand din astea, in afara de a-si pune nadejdea in altcineva (in Tociu& Palade, in Diaconescu&Co), in altceva (in „adevaruri” revelate prin gura presei, pe la cronicute, pe la showuri pacatoase etc.) decat in Cel Care a spus: „Cautati intai Imparatia Cerurilor si toate celelalte se vor adauga voua„? Nu zic ca e neaparat gresit sa privim si emisiuni care ne pot deschide, uneori, ochii (ex. „In gura presei”), sau de divertisment (ex. „Divertis”) – dar oare stim sa luam ce-i bun din ele?
   Din cauza asta, in prevenirea bolilor, viata in Biserica, participand la Sfintele Taine, rugaciunea in comun si cea particulara, precum si o viata ordonata – sunt esentiale.
   In fine, pt ca acest comentariu al meu s-a intins cam mult, ma opresc aici 🙂
   Doamne, ajuta!

  10. andrei spune:

   ma intreb daca Pr. Porfirie Kavsokalivitul a avut nevoie sa-si intareasca credinta,distructiva alegere…, in D-zeu prin alegerile pe care le-a facut, alegeri legate de boli. sigur ca ,,da de bine” sa crezi ca nu tu ai ales bolile, tu oricum esti mic si nu meriti decat justificata si sfanta suferinta, si e alegerea lui D-zeu. ma gandesc cat de ,,norocosi” sunt suferinzii din spitale.autorul nu ne spune cat ,cum si in ce fel a avut grija de sanatatea lui in timpul in care incarca cerurile cu credinta lui. scuze…nu-si asuma deciziile personale in aparitia bolilor
   stii ca, sau macar ai o fundamentala banuiala,Parintele Porfirie fugea de viata asa cum este ea de fapt.
   ,,Sf. Teofan Zavoratul spune ca ….daca toate sunt de la Domnul, atunci si boala este de la Domnul” sigur ca nu era nici treaba lui atunci cand se imbolnavea si credea ca este neputincios in a schimba ceva. si iar pune-i lui D-zeu in spate asta.ca doar este D-zeu si nu spune ,,nu” sau ,,nu e treaba mea”sau ”nu vreau sa primesc asta”. si nici nu mai este treaba noastra… doar hotaraste El! si la urma urmei El te baga mai mult in seama si te iubeste mai mult daca-ti da boli, esti mai aproape de El! esti mic si neputincios in timpul in care visezi la viata vesnica.viata la care ajungi si prin suferinta…
   Florin poti incerca sa schimbi ceva fara sa fluturi frica prin fata ochilor mintii? fara sa spui ca suntem,turma intepenita in sarma ghimpata, pedepsiti pentru o parte din lucrurile pe care le facem?sigur,ce coincidenta,tot de catre D-zeu…draga Florine poti vedea mai departe decat vorbele si trairea altora?poti face ceva pentru viata si sufletul tau, fara sa te folosesti de pildele si deciziile altora?chiar violentele/traumele din copilarie te tin temator si intepenit in frica pedepsei si prea putin bagat in seama? prea putin bagate in seama nevoile tale de catre cei din jur?oricum nu prea stii sa ceri ceea ce ai nevoie. te zbati in frica si pedeapsa,doar asta ai invatat?iti limitezi optiunile si deciziile, doar alegerea ta,si asta este optiunea ta saracacioasa si simpla. te rog nu pune atatea in spatele Lui. si incearca,daca-ti mai iese…,sa mai cresti… mai fa si ceva nou,mai altceva,mai altfel. este minunat ca-L accepti, nu-l mai incarca cu alegerile tale… sunt doar ale tale.ma gandesc ca nu prea stii incotro sa-o ,,apuci”. asculta-te mai mult si mai ales IUBESTE-TE mai mult.accepta-te asa cum ESTI.
   cu mult drag,
   andrei

  11. andrei spune:

   asta pentru reprezentantul electoral al Sf. Pavel.,,Primejdii de la tîlhari, primejdii de la rudenii, primejdii de la neamuri, primejdii în cetăţi, primejdii în pustiuri, primejdii pe mare, primejdii între fraţii cei mincinoşi” au cam fost in toata istoria omenirii. sau acum e Momentul? suntem cei alesi?e promotie:)

  12. Florin M. spune:

   Andrei,
   Intai si intai nu pun nimic „in spatele” Domnului, ci mi le asum. Toate relele, necazurile mele sunt pentru pacatele mele si pentru binele meu. N-am scris „in Romanian”?
   Pe de alta parte, te rog sa nu-mi mai pui vorbe pe care nu le-am spus sau mai ales intelesuri pe care nu le-am dat de inteles.
   Banuiesc ca balada Miorita, pentru tine, reprezinta doar o scriere naiva despre unul care (si mai departe te voi cita cu aproximatie) nu putea sa vada mai departe decat vorbele si trairea altora, despre unul care era temator si intepenit in frica pedepsei din cauza unor traume din copilarie, care oricum nu era bagat inseama si s-a resemnat cu ideea mortii, pentru ca – nu-i asa – asta a invatat? Miorita e o poveste despre unul care oricum n-avea alte optiuni, un incapabil in a lua decizii, facand doar alegeri saracioase si simple, care nu se mai iubea pe sine – asa intelegi tu balada aceasta, observ. N-ai inteles nimic din cele de mai sus si ma tem ca intelegi viata total pe dos.

   Altfel spus, draga Andrei, ma intreb de unde vii tu si ce „oferta” ai? N-ai nicio promotie? Multumesc!

  13. andrei spune:

   ce s-ar intampla daca ai pune ceva in spatele Domnului?

   manipulezi cu gratie!si pricepere.ma intreb cum de faci analogia, in felul in care o faci, intre Miorita si primul meu mesaj. nu eu am interpretat Miorita in felul acesta.nu ti-am spus ce inteleg din Miorita. dincolo de faptul ca ai ,,observat…” asta.si nici nu am cum sa inteleg ceva din copy si paste(asta seamana cu a te folosi,din nou, de asumarea mentala a altora, nu am pretentia sa inteleg tot si asta este normal, din analogia ta.amestec intre Miorita,valoare si simbol, si un alt mesaj.decizia din Miorita saracacioasa :(????in Miorita,draga florine,sunt luate si asumate decizii personale bazate pe un set de valori,credinte si convingeri personale.mai fexibil,si cu mai multa acceptare pentru ce ti se intampla,iti iese?ar fi bine sa te temi mai putin.sa stii ca poti spune ceea ce iti trece prin cap fara sa te folosesti de exemple consacrate.
   ce intelegi tu prin oferta si promotie?
   nu sunt in randul celor esentiali pentru tine. nu sunt Sf. Andrei
   cred ca ai inteles tot din cele de mai sus

  14. Florin M. spune:

   E treaba ta daca nu vezi nicio asemanare intre atitudinea ciobanului (moldovean) din Miorita si cele despre care am scris eu in articol.
   Ar fi bine sa lasi ironiile si subtilitatile de-o parte, pt ca nu ne cunoastem. Si n-avea grija, nu manipulez pe nimeni, nu stiu de ce te simti tu asa…
   Daca tot ai timp, poate raspunzi la intrebarea din final: DE UNDE VII? Pt ca vad ca iti permiti multe (nu la adresa mea, ci la a altora 😉 ).

  15. andrei spune:

   nu ai raspuns la intrebarile mele.de ce m-ar interesa sa raspund la ale tale?

  16. andrei spune:

   poti sa-ti iei bucuria extrem de simplu.nu trebuie sa ti-O dea.prea ne rezemam de El…

  17. Florin M. spune:

   Pai atunci raspundem in ordine:
   1. I: „sau acum e Momentul?” R: nu e vorba de niciun „Moment”, ci de o atitudine.
   2. I: „suntem cei alesi?” R: pentru fiecare, sfarsitul lumii este sfarsitul sau, moartea sa. Daca noi traim vremurile din urma, asta doar Cel de Sus o stie.

   Acum e randul tau.

  18. andrei spune:

   autentic.imi permit sa spun ceea ce cred fara sa-i citez pe altii.vin din ieri,sunt in azi.colorat si viu.si bantuind pe net m-a atras,,n-am cuvinte”.mi-ar placea sa dai raspunsurile Tale nu sa citezi din altii.sa spui din experienta ta.iti iese sa fii autentic? cand citezi(atotcunoscator si literat)din altii esti depersonalizat.si asta este odihna lipsei de provocare intelectuala.spune din ceea ce ,,ti-ai facut tu cu mana ta” nu din ceea ce ti-au spus altii sa faci/gandesti/simti/vezi. sper ca totusi nu esti preot…atat de depersonalizat 😦

  19. Florin M. spune:

   Andrei, ma asteptam la „raspunsul” asta. Nadajduiam, insa, ca ma voi insela.
   Ramai cu bine!

  20. Florin M. spune:

   Ref. la commentul tau de la ora 12:23
   Hei, daca ne-am „rezema” de El mai mult!
   Te rezemi de tine, te rezemi (ceri ajutorul) de cate-un politist, te rezemi de cate-un judecator, de cate-un dealer, te rezemi de zidire, de tarana si-mi spui mie ca „prea ne rezemam” de Domnul, Ziditorul a toate? Tu realizezi ca esti tragi-comic?

  21. andrei spune:

   odihnitoare maniera in a te simti mai sus.ma gandeam la bietii oameni(care cauta ce nu vad ca deja au in ei) care-ti intra pe blog(sau in biserica).adevarul ca neputinta,de a nu te mai folosi de vorbele altora pentru a da greutate vorbelor tale, este omeneasca.spuneam de manipulare si asta faci cand folosesti vorbele altora.cum de nu poti mai departe?cam repede esti la marginea ,,lucrurilor noi”.ramai cu tine(daca nu ti-e teama sa fii cu tine si sa te auzi…)

  22. Florin M. spune:

   Vezi ca te-am „citit”? 😉
   Domnul sa te lumineze!

  23. andrei spune:

   am zis rezemat(elementar florine…)nu in sensul de a cere ajutor,am folosit rezemat in sensul in care gandim ca sunt multe care raman la ,,aprecierea” Domnului,si nu ne asumam deciziile noastre.si urmarile.iar ai ,,citit”…si nu prea stii ce sa spui despre tine.despre mine te pricepi!poti sa spui care sunt,pentru tine, elementele tragice și comice? cum de fugi?din altfel de conversatie.oricum esti cel mai bun.in felul tau.te rog sa te accepti mai mult.asa cum esti de fapt.sper sa-ti iasa ce ai nevoie,in felul in care ai ales sa o faci

   ,,am obosit cu atatia,,specialisti/purtatori de cuvant si agenti electorali”.si suntem praf in vant fara iubire.vreau sa ne venim in fire fara sa ne gandim ca ne asteapta EL, fara sa fim infricosati cu pierderi si renuntari.vreau sa ne schimbam pur si simplu.simt ca ne putem schimba daca ne iubim si ne acceptam mai mult.pe noi in primul rand”iti suna cunoscut?

   să fim împreună, să ne iertăm şi să ne iubim unii pe alţii

   lumineaza-ma tu
   esti mai important cand spui ,,Domnul sa te lumineze!”?

  24. Florin M. spune:

   Daca vrei sa discutam sincer, o putem face foarte bine.
   Dar daca ma iei cu agenti electorali, cu purtatori de cuvant si alte bazaconii de-astea, am terminat aici.
   Poate ai primit/dat prea multe pliante, poate esti plictisit, nu stiu ce ai, dar te priveste.
   Insa care e treaba ta pe-aici? Vrei recunoastere de la unul oarecare, fara pretentii? La ce-ti ajuta? 😦

  25. andrei spune:

   imi pare rau ca ai ales sa te superi.cele bune sa-ti fie aproape.cu drag,andrei

  26. Florin M. spune:

   Nu m-am suparat, stai linistit.
   Si tie – sa-ti fie cele bune aproape!

  27. Adriana spune:

   Sunteti amandoi simpatici 🙂

  28. Florin M. spune:

   Adriana, lasa simpatiile ca nu e cazul…
   Referitor la linkul pe care l-ai pus aici, alaturat numelui tau, ti-am raspuns ceva, aici: https://florinm.wordpress.com/2009/09/17/cum-sa-credem-ce-sa-credem-cum-se-cade-sa-vorbim-cu-ereticii/#comment-861

  29. Adriana spune:

   Nu am pus nici un link Florin…

  30. Florin M. spune:

   Ai link la numele tau. Sau ai uitat?

  31. Adriana spune:

   Aha, acum aflu si sunt de-a dreptul incantata!

  32. […] “va fi foamete şi ciumă şi cutremure pe alocuri” (O criză economică, financiară, politică… […]

  33. Hei blog owner! I have a simple request. I was just googleing for some info on this topic you wrote and found this blog. Some really great stuff you got here. Can I please link to this post on my new website I’m working on? Please:) . I will check back again later to see how you responded. Thanks, Josh Allen .

  34. Florin M. spune:

   @Backlink Software
   Thank you for your visit!
   Regarding your request – this is an Orthodox site, with articles that treats some contemporary subjects from Orthodox point of view.
   If you find something here that interests you, you are free to put links or to quote from these articles, of course, by mentioning the source.
   Best Regards,
   Florin

  35. […] printr-un citat din Sf. Ioan Gură de Aur, despre grija faţă de pericolele prezente şi necesitatea de a nu amâna pocăinţa, […]


  Lasă un răspuns

  Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

  Conectare la %s