Un dezastru naţional?

Aseară (luni, pe 10) am vazut „Sinteza Zilei” de pe Antena 3… Nu sunt un fan al emisiunii sau al cuiva de acolo (deşi uneori mai uit TV-ul pe A3), dar pur şi simplu eram curios ce va spune invitatul emisiunii, fondatorul trustului Intact, senatorul Dan Voiculescu. Şi am văzut multă minciună, informare parţială, opinii părtinitoare, într-un cuvânt – dezinformare. Domnul senator a adus vorba la un moment dat despre creşterea pensiilor şi a acordării altor avantaje materiale unor categorii sociale (inclusiv pe fondul alegerilor parlamentare si prezidenţiale) fără acoperire, fără ca puterea de atunci să fi recunoscut faptul că nu erau bani la buget. Dar dânsul a „uitat” momentul din 2008 prilejuit de legea pentru creşterea salariilor profesorilor cu 50%, de scandalul făcut atunci, când (împreună cu PSD-ul) îl acuza pe premierul Tăriceanu că îi umileşte pe profesori pentru că nu respectă legea. Dânsul spunea atunci (spre deosebire de aseară), referindu-se la această lege, că “s-a demonstrat clar că bani sunt”, dar lipseşte voinţa politică. Cu puţin timp înaintea acestui moment, premierul Tăriceanu afirmase despre economia României că „duduie”, iar preşedintele Băsescu ne „asigură” că valul de criză ne va ocoli.

În mass-media românească se încearcă de luni bune agitarea maselor, o instigare la revoltă, puţini fiind aceia care încearcă, măcar, să îşi păstreze un echilibru. Toate se potrivesc de minune cu atitudinea guvernanţilor şi a preşedintelui, care parcă „cerşesc” o ieşire în stradă a oamenilor nemulţumiţi şi sătui de atâta incompetenţă. Şi când te gândeşti că noi ne temem de cutremure, de gripe porcine, în timp ce dezastrul chiar ne trece pragul!

Referitor la scăderea salariilor bugetarilor, a pensiilor etc. – e evident că e o măsură proastă, tăierea cheltuielilor făcându-se numai la categoria salarii şi cele sociale, nefiind însoţită de alte măsuri de creştere a veniturilor din taxe, prin încurajarea mediului de afaceri. Se loveşte tocmai în categoriile cele mai „slabe” – gravidele, copiii, bătrânii, bolnavii, bugetarii (o parte a lor… cu adevarat defavorizată, adică aceia dintre ei care chiar lucrează “pentru patrie”). În legatură cu scăderea fondului de salarii, s-ar fi putut scădea şi prin reducerea programului de lucru cu 25% (6 ore), astfel încât timpul rămas să poată fi măcar folosit în interes propriu.

Salariaţii din mediul privat s-au bucurat la început şi unii se mai bucură încă, pentru că valul de măsuri i-a ocolit. Unii ca aceştia au impresia că printr-o astfel de măsură scade povara de pe umerii „celui slab”, dar se înşeală amarnic… O tăiere de 25% din salariu înseamnă pentru bugetari un trimestru de muncă pe gratis, echivalent în salariul de acum. Înseamnă mai puţini bani în buzunarele consumatorilor (că doar ne-am obişnuit să fim consumatori, chiar şi pe datorie, această plagă întinzându-se într-atat incat statul insusi e un consumator pe datorie) şi înseamnă aşadar consum mai mic, implicit mai puţini bani în mediul privat. De unde rezultă alte probleme, posibil disponibilizări in mediul privat… Ţinând cont că singurele măsuri ale Guvernului sunt de tăiere a cheltuielilor, şi nu oricare cheltuieli, ci tocmai acelea care menţin un nivel de plutire a cheltuielilor personale ale cetăţenilor, fără nicio măsură de stimulare a economiei reale, vor urma LOGIC şi creşteri de taxe.

Tăierea de cheltuieli nu asigură creştere de venituri, pentru că dobânzile la împrumuturi curg/cresc, iar veniturile din taxe şi impozite sunt cel mult aceleaşi. Cu riscul de a mă repeta, subliniez „cel mult” pentru că prin scăderea salariilor bugetarilor şi a pensiilor, şomajului şi a celorlalte ajutoare sociale scade puterea de cumpărare, deci se cumpără/vinde/produce mai puţin şi prin urmare se plătesc sume mai mici la TVA, impozit pe profit şi la contribuţiile salariale… Prin urmare, creşte ecartul între venituri şi cheltuieli ale statului, care va trebui acoperit din… taxe. Aceste creşteri, dacă vin după scăderea veniturilor păturii celei mai largi (şi mai de jos) a populaţiei, au un efect devastator!

Este scenariul perfect pentru a scoate oamenii în stradă, pentru manifestaţii de amploare, de durată, care să forţeze schimbarea puterii. Problema nu este că guvernul va fi schimbat, ci că eventualii înlocuitori vin tot din rândurile „foştilor”, demonstrându-şi fiecare cu prisosinţă limitele sale.

Se mai poate schimba această decizie de reducere a cheltuielilor, pe spatele bugetarilor, a pensionarilor, bolnavilor, copiilor şi gravidelor? DA, dar în opinia celor afectaţi – prin mitinguri şi greve, prin aruncarea ţării într-un haos mult mai mare, pentru ca să ajungem în incapacitate de plată mai repede… Următorul guvern se va recunoaşte învins, neavând ce face după „moştenirea” celui precedent… După cum am mai spus, problema nu este schimbarea guvernului, căci e clar că acesta nu poate face nimic bun şi orice măsură pe care o adoptă este mai rea decât oricare celelalte posibile, de parcă ar alege special varianta cea mai proastă (mă refer aici la scăderea veniturilor, urmată de creşterea taxelor, care are efecte sociale şi economice mult mai grave decât creşterea taxelor de prima dată). Problema este că avem de ales între trei rele, căci oricine a fost la guvernare din 1990 şi până în prezent a făcut prea puţin pentru România.

Toţi încearcă să „spele” FMI-ul, cu toate că am ajuns în situaţia asta din cauză că în anii trecuţi nu s-au luat măsurile juste la momentul potrivit, ci s-au tot amânat şi nimeni nu s-a opus atunci nici creşterilor salariale, nici ale pensiilor… Pensiile şi salariile trebuiau crescute, dar nu înainte de a face o analiză corectă/sinceră, nu înainte de a se asigura că aceste creşteri sunt sustenabile. Şi sunt sigur că nu doar aceste cheltuieli puteau fi „tăiate”. Ţara a fost dusă intenţionat în această situaţie, ne-am îndatorat intenţionat pe fondul alegerilor care au fost fixate în doi ani consecutivi (de ce?), picând exact în primii anii de criză economică. Şi acum FMI-ul „face recomandări”, iar guvernanţii „aleg”; dar fac ei ce fac şi aleg doar variantele cele mai proaste, şi asta după zile întregi de dezbateri… Normal că nu e FMI-ul de vină.

Singurul interes al clasei politice e preluarea puterii, a conducerii ţării şi pt asta se folosesc de aceleaşi tertipuri dintotdeauna: manipularea maselor.

La Sinteza Zilei, preşedintele României era numit Pinochio. Aceasta nu înseamnă altceva decât manipulare prin circ, impunerea unei lipse de respect faţă de autorităţi, o manelizare care porneşte de sus. Bineînţeles, unele „instituţii” s-au decredibilizat singure… Pe de o parte, toate acestea dau omului obişnuit, şi-aşa supărat din pricina „măsurilor” anticriză luate numai pe spatele lui, impresia că şi el îşi poate permite aceasta, că şi el se poate adresa astfel mai marilor săi, îi dau o stare de agitaţie suplimentară, de scârbă faţă de tot şi de toate. Viitorul pare negru, speranţele lui se risipesc, nădejdea lui piere şi ce rămâne de făcut, în afară de manifestaţie, de scandări, de violenţă, de anarhie? Pe de altă parte, manelizarea aceasta îi distrează pe alţii şi adăugând emisiunile de can-can, de divertisment sau cele în care vin toţi ciudaţii, dau impresia privitorilor că pot visa în continuare frumos…

În condiţiile astea, cum ne „vedem” pe noi înşine? Ne mai putem ruga aşa deznădăjduiţi, sau din contră, visând la cai verzi pe pereţi? În loc să ne rugăm (suntem o naţie ce se declară ortodoxă în proporţie de aproape 90%) pentru conducătorii noştri, ce facem? Ne uităm la show-uri de televiziune, ieftine, care ne spală creierul şi ne dau impresia că suntem „cineva”, când de fapt suntem nişte bieţi muritori, care nici spitale sau şcoli pentru copiii noştri nu vom mai avea, foarte curând. De medici sau profesori ce să mai vorbim? Acestea par două profesii pe cale de dispariţie.

Cheia pentru a rezista este să nu ne supărăm peste măsură, să nu ne pierdem calmul, ci să gândim limpede. Să nu ne lăsăm antrenaţi de (îndemnele la) revolte sociale, dar nici să nu cădem în deznădejde, lăsându-ne pradă disperării. Niciodată nu trebuie să nădăjduim în cele lumeşti şi chiar vremurile acestea şi evenimentele la care asistăm ar trebui să ne demonstreze cu atât mai mult asta. Exact acum, în vremurile acestea grele, trebuie să intensificăm rugăciunea. Fiecare pentru el însuşi, fiecare pentru ceilalţi, pentru ca Domnul să se milostivească de noi, să ne facă să înţelegem ce vremuri trăim şi care este, de fapt, scopul vieţii noastre. Vremuri mai bune este aproape imposibil să mai vină, căci atâta timp cât oamenii cred că pot schimba ceva prin votul lor (democratic), având de ales între aceleaşi forţe, tot aceiaşi se vor perinda la putere, chiar dacă numele personajelor sunt diferite. În plus, criza aceasta nu se va încheia curând, mai ales că însuşi Preşedintele vorbeşte despre un al doilea val de criză ce va lovi Europa: „Vă rog să aveţi în vedere că se pare că va veni un al doilea val de criză. […] S-a creat un fond de 750 de miliarde de euro pentru a fi gata să nu se mai întâmple ca în cazul Greciei. Să fie gata pentru Spania, Portugalia, Italia sau cine o fi. Este un semnal foarte clar că în Europa criza este departe de a fi gata. Vă rog să aveţi în vedere aceste măsuri în prisma a ceea ce se întâmplă în vecinătatea noastră. Să ştiţi că ne influenţează puternic amploarea crizei din Grecia”.

În dimineaţa aceasta parcă mai mulţi oameni decât altădată îşi făceau cruce când treceau prin faţa bisericilor. Îmi părea că nu mai sunt atât de irascibili, de nervoşi. Avem nevoie de mai multă înţelegere unii faţă de alţii, avem nevoie să auzim glasul Domnului Care ne cheamă, să ne apropiem şi mai mult de Sfânta Sa Biserică, să ne curăţim sufletele astfel încât să deschidem ochii cei duhovniceşti, să nu ne facem dumnezei din lumea aceasta, (dez)nădăjduind în bani, putere, bunăstare. Toate cele pe care le trăim au un rost, fiind îngăduite de Dumnezeu cu un singur scop: spre a ne apropia de El, căci fără El nu suntem nimic, iar numai cu El avem „viaţă din belşug” (Sf. Ev. dupa Ioan, 10,10).

Ridică-ţi ochii (de Traian Dorz)

Ridică-ţi ochii şi priveşte
că-n tot ce este-n jurul tău,
te copleşeste bunătatea
și dragostea lui Dumnezeu
și totuşi tu pe el lumina,
Şi viaţa ta pe veşnicii,
Pe El ce-ţi poate da iertarea,
Tu nu-L asculţi
– de ce nu vii?

Când se cutremură pământul,
Când guri de moarte se deschid,
Când plăgi şi lipsuri şi necazuri
Atâtea mii de vieţi ucid:
– acestea toate ţie-ţi strigă
să te întorci din căile pustii,
Pe-Acel ce poate să te scape
Tu nu-L asculţi
– de ce nu vii?

Atâtea tainice–adevăruri
Răsar din locul lor ascuns,
Şi la-ntrebări înfiorate
Îţi dau cu-adevărat răspuns
– dar când puterea Lui cea tare
ţi–ncearcă a vieţii temelii,
tu nu-nţelegi ce-ţi spune oare
sau te prefaci,
– de ce nu vii?

Ce fericiţi sunt toţi aceia
Ce Lui pe veci s-au dăruit,
Cu câtă bucurie–asteaptă
Acel loc sfânt făgăduit!
– la minunata-I fericire
tu nu doreşti părtaş să fii
câti merg la slava-n veci cu Domnul
tu unde mergi,
– de ce nu vii?


Legături:

 


2 comentarii on “Un dezastru naţional?”

 1. Mihaela Pana spune:

  Interesant si de folos articolul, dar eu am cateva nedumeriri: am mai auzit ideea asta, de instigare a oamenilor pentru a iesi in strada. Pentru ce, pentru preluarea de catre altii a puterii? Eu stau sa ma gandesc… cine isi doreste „belea pe cap”? Adica… eu personal n-as vrea sa fiu in pielea conducatorilor nostri. Sau nu ii intereseaza chiar deloc ce masuri se vor lua, ci doar castigul personal?

  Absolut necesar indemnul la rugaciune! Asa este, nu trebuie sa uitam care e adevaratul scop al vietii noastre pe pamant. Daca il avem mereu in minte, ne va fi mai usor sa nu ne lasam dusi de valul disperarii, al nemultumirii sau al avanturilor „revolutionare”:-)

  Domnul cu noi cu toti!

 2. Florin M. spune:

  Mihaela, pe de o parte oamenii sunt provocati sa iasa in strada, sa protesteze. Pe de alta, sunt si intaratati, instigati.
  Ei protesteaza pe buna dreptate, caci sunt adusi la (sau “sub”) limita subzistentei. Iar plansul lor il aude si Cel de Sus.
  Ei pe buna dreptate sunt nemultumiti, actiunile celor de “sus” fiind in asa fel incat sa le provoace aceasta nemultumire (si e putin spus “nemultumire”), incat aceia sa afirme ca “niciunul nu e bun” – cred ca ai auzit formularea, sau poate te-ai gandit la asta. Oare chiar asa sa fie? Sa fie chiar atat de incompetenti sau de orbi, incat sa nu fi vazut “valul” care venea dinspre SUA in 2008, cand votau mariri de pensii si de salarii, cresteri ale numarului de personal din aparatul administrativ? Sa nu fi observat pana atunci, sau pana anul asta, ca in Romania nu se produce nimic, ci doar se consuma?

  Astfel, in acest context in care se dovedeste ca niciun guvern nu poate scoate tara din criza (tarile, de fapt – caci peste tot in jurul nostru e la fel) apare ca “de dorit” o guvernare “din afara” (cand spun “de dorit” inseamna ca aceasta va fi sustinuta, normal, inclusiv de populatie). Uniunea Europeana isi va intra in atributiile pt care a fost, de fapt, creata – de a fi un stat mutinational, moneda unica etc… Si miscarile de strada ajuta mult la aceasta, grabind sfarsitul unei epoci si inceputul alteia. Observam ca “teoria conspiratiei” nu e chiar atat de SF cum vor multi sa o faca sa para.

  In felul asta, formularea ta de a-si lua “belea pe cap” apare ca echivalent potential al unei realizari personale, lumesti, individuale sau de grup a celor ce tin fraiele in directia stabilita… Deocamdata suntem calmi, multumita spiritului nostru romanesc… Poporul asta a rabdat multe de-a lungul istoriei sale si il are pe Dumnezeu si pe sfintii Sai alaturi si tot efortul nostru ar trebui sa fie spre tinerea credintei drepte si dorirea Raiului, dupa cuvintele Sfintei Scripturi: “Cine e nedrept, să nedreptăţească înainte. Cine e spurcat, să se spurce încă. Cine este drept, să facă dreptate mai departe. Cine este sfânt, să se sfinţească încă. ” (Apoc. 22,11)

  Rugaciunea, curatirea sufletului (prin participarea activa la Sfintele Taine ale Bisericii) si milostenia (bineinteles si celelalte fapte bune) apar cu atat mai mult necesare.

  Doamne, ajuta!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s