Sfântul Apostol Luca – zugravul Maicii Domnului

Sfantul Apostol Luca a fost un sirian vorbitor de limba greaca care a trait in orasul grecesc Antiohia, in vechea Sirie. Cea mai veche marturie despre acesta se afla in Epistola catre Filimon a Sfantului Apostol Pavel, unde gasim scris: „Luca, cel impreuna lucrator cu mine” (versetul 24).

Sfantul Luca mai este mentionat si in alte locuri din epistolele pauline, precum in Epistola a doua catre Timotei (4, 11) si in Epistola catre Coloseni, unde este numit „Luca, doctorul cel iubit” (4, 14).

Luca a fost de profesie medic, lucru marturisit atat de Sfanta Scriptura, cat si de intreaga Sfanta Traditie. Nascut in Antiohia, el a devenit ucenic al Sfantului Pavel, caruia i-a si urmat pana la moarte. Despre el se spune ca nu a fost casatorit si ca a murit la varsta de 84 de ani, in Boetia. […]

Sfanta Traditie il marturiseste neincetat pe Sfantul Apostol Luca drept zugrav si iconar al Maicii Domnului. Se crede ca sfantul a pictat mai mult de 70 de icoane cu Maica Domnului, la multe dintre ele, el avand-o drept model pe Maica Domnului in persoana, ea inca traind in acea vreme.

Maica Domnului ne spune ca Apostolul Luca i-a zugravit chipul cu culori pe lemn. Manastirea Pestera cea Mare din Ierusalim a pastrat in arhivele ei minunile savarsite la intemeierea ei. Astfel, celor doi ctitori ai manastirii, Maica Domnului le-a spus ca vor gasi in Ahaia, Grecia, o icoana de-a ei zugravita de Evanghelistul Luca, acel barbat in care vorbeste Duhul lui Dumnezeu„.

In viata Sfintei Eufrosina se pastreaza o alta minune, edificatoare in cele marturisite anterior. Astfel, in vremea rugaciunii cuvioasei, intr-o pestera din munte, unde se afla o icoana, Maica Domnul a vorbit tainic, zicand: „Aceasta icoana a mea este pictata de Evanghelistul si pictorul Luca.”

In jurul anului 430, imparateasa Evdochia a trimis Pulheriei, sora imparatului, aflata in Constantinopol, una dintre cele trei icoane ale Maicii Domnului zugravite de Sfantul Apostol Luca, aflate in Ierusalim.

Manastirea Sumela se afla si ea printre marturiile de baza ale invataturii despre zugravul Maicii Domnului. Astfel, intemeierea manastirii prin secolul al V-lea este pusa in legatura cu o astfel de icoana a Maicii Domnului, zugravita de Apostolul Luca.

Sfantul Ioan Damaschin, mare iubitor si aparator al sfintelor icoane, ne scrie: „Dumnezeiescul Apostol si Evanghelist Luca a zugravit intocmai sfantul si preacinstitul chip al Maicii lui Dumnezeu, Maria, pe care a intalnit-o la Ierusalim, aflandu-se inca in trup si predicand in Sfantul Sion. A pictat-o pe Preacurata Fecioara in culori si in amestec de ceara, pe o bucata de lemn, ca sa ne-o lase amintire si sa ne-o arate asa cum era in realitate, dar vazuta ca intr-o oglinda. Maica Domnului insasi binecuvantand-o, i-a spus: Harul meu va fi cu ea.

Nichifor al Constantinopolului, patriarh in anul 814, da marturie despre faptul ca Apostolii au pictat primele icoane cu Mantuitorul si cu Maica Domnului, unii in scris, iar altii in culori: „Icoanele sfintilor trebuiesc cinstite ca unele ce au aparut de la inceput, la un semn al lui Dumnezeu, ca si icoanele zugravite de mainile Apostolilor, cele ale Domnului Hristos Insusi si ale Celei ce L-a nascut.”

Manastirea Avramitilor a trimis o scrisoare imparatului Teofil (830), luptator impotriva icoanelor, zicandu-i astfel: „Chipurile din sfintele icoane dovedesc ca Apostolii au vietuit impreuna cu ei si i-au cunoscut indeaproape – pe Domnul Hristos si pe Maica Sa -, ca, de pilda, Luca, dumnezeiescul apostol, care i-a pictat chipul Nascatoarei de Dumnezeu.”

Sfantul Simeon Metafrastul, in jurul anului 820, ne scrie: „Se spune ca Luca este cel mai plin de har dintre toti, pentru ca el a fost primul care, pictandu-le in ceara si in culori, ne-a lasat, ca sa le cinstim in icoana pana azi, chipul Domnului nostru Iisus Hristos si pe cel al Celei ce L-a nascut si ni Le-a dat noua, chipuri pe care le-a vazut cu ochii sai si pe care ni le-a lasat asa cum aratau cu adevarat. Tot el a facut icoana Nascatoarei de Dumnezeu, pictand-o in ceara.”

Sfantul Teofan Kerameul, in jurul anului 860, noteaza: „Evanghelistul Luca, cel care a scris cu atata arta Evanghelia Domnului Iisus, a pictat si in ceara si cu culori icoana Maicii lui Dumnezeu care-L tine in brate, imbratisandu-L pe Domnul, icoana care mai exista si azi in Constantinopol.”

Nichifor Callistos, traitor in anul 1280, scrie: „Se spune ca primul care a pictat icoana lui Hristos, pe cea a Nascatoarei, dar si icoanele apostolilor de frunte a fost Luca. (…) Acolo unde se afla icoanele sfintilor ucenici ai Mantuitorului, Petru si Pavel, acolo se afla si icoana lui Hristos insusi si a Celei ce L-a nascut. Cele mai multe icoane pe care le cunoastem, care s-au pastrat pana azi, au fost zugravite in chip suprafiresc, in culori, si se spune ca Apostolul Luca le-a zugravit, cu maini pricepute, pe primele, fiind primul iconar. Exemplul lui l-au urmat apoi si alti barbati din vechime.”

Manastirea Oplus pastreaza un vechi manuscris din secolul al X-lea sau al Xl-lea, in care Teoctist Rameotis a lasat scris: „Luca, evanghelistul cel sfant, a lucrat in ceara icoana Maicii lui Dumnezeu si apoi a pictat-o cu culori, in icoana care acum se pastreaza in Marea Pestera, Maica Domnului apare tinandu-L in sfintele-i brate pe Domnul.”

Iulian Predescu

Sursa: crestinortodox.ro


5 comentarii on “Sfântul Apostol Luca – zugravul Maicii Domnului”

 1. elenushu spune:

  Doamne ajuta! Nu te supara, dar am o dilema pe care vreau sa o elucidez. Sfantul Apostol Luca l-a intalnit pe Mantuitorul nostru Domnul Iisus Hristos cand era adult. Nu inteleg cu mintea mea proasta cum de a pictat-o pe Maica Domnului cu pruncul in brate. Oare i s-a aratat printr-o minune cum arata pruncul in primii ani sau cum?
  Ma gandesc ca in nici un caz Sfantul Apostol Luca nu putea sa o picteze pe Maica Domnului cu Pruncul in brate „live”.
  Cat despre sfintenia icoanelor si a copiilor facute de Sf Apostol nu am nici cel mai mic dubiu. Acestea sunt pline de har dumnezeiesc.

 2. Florin M. spune:

  @elenushu
  Sfanta Traditie este aceea care ne ofera marturiile conform carora Sf. Ap. Luca este cel dintai iconar al Maicii Domnului si insusi primul iconar. Chiar Maica Domnului confirma unele ca acestea si unele „mostre” poti gasi si in articolul de fata.
  Referitor la „dilema” ta privind icoana Maicii Domnului cu Pruncul in brate, pictata de Sf. Ap. si Ev. Luca, e posibil sa cauti explicatii prea logice pentru lucruri „suprafiresti”. E normal ce spui, ca nu putea „live”, dar poate acest „live” nu e conform intelegerii noastre – tot live ar fi si o aratare dumnezeiasca. Nu putem explica chiar totul folosind argumente „normale”, „stiintifice”.
  Mai multe despre icoanele pictate de Sf. Ap. Luca gasesti aici: http://groups.yahoo.com/group/credinta_ortodoxa/message/8934

  Doamne, ajuta!
  Si un Craciun Fericit! Cu sanatate, pace si bucurii duhovnicesti, alaturi de cei dragi!

 3. elenushu spune:

  Multumesc de raspuns! Craciun fericit plin de liniste iti doresc!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s