„Plimbarea libertăţii” şi câteva gânduri adiacente

0357zid

În urma supliciului de a urmări la mai multe televiziuni şi pe internet, reacţiile mass-mediei romaneşti despre “plimbarea” de la Cotroceni de duminică după-amiază, observând chinul acelora de a căuta nod în papură, de a inventa fapte, declaraţii, de a amplifica orice lucru negativ (pe lângă incidentul cu jurnalista de la B1 bruscată de un individ, ridicat apoi de jandarmi, a mai fost un accident comis de un şofer aflat sub influenţa alcoolului şi în cazul acesta tot “plimbăreţii” au fost „vinovati”, pentru că se aflau acolo şi parcă de-aia n-a văzut şoferul, stâlpul în care a intrat!), de a modifica numărul participanţilor (în general se vorbea de maxim 1000 de oameni care au ieşit „în apărarea lui Voiculescu”), mi-am amintit unde am mai văzut felul acesta zeflemitor, superior de a prezenta un eveniment, anume ştirile despre Biserică, sau în special pelerinajele la Sfintele Moaşte: tot o mulţime de oameni teleghidaţi, incapabili să gândească, necivilizaţi, dezorganizaţi, violenţi, căutându-se cu orice preţ orice lucru ieşit din comun (negativ, evident), pentru a-l amplifica/transforma în senzaţional, iar în lipsa acestora oricum se inventează ceva. Omul simplu, omul normal, nu e „normal” decât dacă se încadrează în standardele lor, aşa-zis „elitiste”, de parcă ei n-au avut părinţi, bunici şi parcă au uitat tot (poate intenţionat) ce ţine de originile lor SIMPLE. După toate astea, dacă până atunci aş mai fi avut un dubiu, mi s-a părut atât de limpede că lupta lor e, de fapt, cu adevărul şi cu cei care mai au curajul să reacţioneze, să spună lucrurilor pe nume, încât nu pot avea altă reacţie decat aceasta, deşi par că-i judec pe nedrept şi că aş fi prea aspru…

Să vedem, mai întâi, care este REŢETA MANIPULĂRII, folosită din greu zilele astea de propaganda „justiţiei independente”, referitor la „plimbarea de la Cotroceni”: se prelucrează mediatic evenimentul, căutându-se degradarea în conştiinţa publică a participanţilor, a organizatorilor (şi a oricui îşi manifestă susţinerea) şi se deturnează semnificaţia evenimentului spre piste care compromit sensul real. De exemplu, am văzut la “ştiri” (vezi RealitateaTV) că s-ar fi împărţit tabele (procese verbale) pentru strângerea de semnături privind candidatura la Preşedinţie a lui Mihai Gâdea – informaţie dezminţită şi calificată ca „mizerie” de postul Antena3. Sau se susţinea pe toate posturile si platformele online de propagandă menţionate mai sus că “mitingul neautorizat” (în condiţiile în care chiar Jandarmeria a vorbit despre o “manifestație publică spontană” în comunicatul oficial) a fost organizat ca protest la condamnarea lui D. Voiculescu: „Duminica, incepand cu ora 17:00, jurnalistii postului Antena 3 „s-au plimbat” in jurul Palatului Cotroceni, ca reactie la sentinta de 10 ani de inchisoare pentru Dan Voiculescu si confiscarea sediului Antena 3 dispusa de judecatori in dosarul ICA” – Hotnews.ro.

Astfel, observăm că se purcede pe mai multe direcţii, simultan, dar voi mai da cateva exemple pentru aceea care reprezintă motivul principal pentru care am scris acest articol: prezentarea protestatarilor este facută ca fiind o masă de oameni inepţi, teleghidaţi, necivilizaţi, aproape retardaţi, inadaptaţi, nesupuşi legii şi neloiali ideii de stat de drept şi de justiţie, care NU AU DREPTUL la liberă exprimare. Să vedem câteva mostre mai fine, în afară de fotografiile grăitoare din galeria care urmează (de pe platformele Gândul şi Hotnews):

  • Cristian Tudor Popescu („Judecătorii de stradă„): „În fiecare societate, există oameni care n-au dat vreodată doi bani pe supremaţia legii, pe statul de drept. Singura Justiţie care contează este cea pe care ar face-o ei băgând în mă-sa, scuipând, dând cu pumnul, luând la şuturi, după cum povestesc de nenumărate ori la o bere, o ţuică sau un ceai de sunătoare.[…] Bătrâneii feroce de ieri, săriţi în apărarea Antenei 3, erau aidoma celor care agitau ziarul Adevărul în iunie 1990 răcnind despre drogurile şi banii falşi de la sediile PNŢCD şi PNL. Ei poartă mai departe flacăra minciunii publice agresive la un sfert de veac de la căderea comunismului.
  • Rodica Ciobanu („Antenistul teleghidat, un experiment reuşit„): „Toate aceste secvenţe par desprinse dintr-un film absurd, despre o lume anapoda, în care oamenii, parcă teleghidaţi, se ridică din faţa televizorului şi pornesc să lovească în propriile lor interese. Cum a reuşit Antena 3 să-şi prostească telespectatorii? Simplu, le-a spus zi de zi, aceleaşi lucruri până au ajuns să le creadă. […] Pentru acest public poate vine ca un şoc informaţia banală că partidul domnului Ponta şi partidul domnului Voiculescu, patriarhul Antenelor, se află la guvernare de aproape trei ani de zile.”
  • Florin Negruţiu („Omule care fluturi un steag„): ” Ei au nevoie de oameni săraci şi disperaţi, de mase de manevră pe care să le plimbe ca pe vitele cu microbuzul la alegeri, de creduli pe umerii cărora să-şi întemeieze dinastiile. Cât timp o să-i mai crezi orbeşte?

Modul in care Gandul.info a prelucrat “plimbarea” este simptomatic pentru transformarile prin care a trecut Romania postcomunista. In anii ’90, cotidianul Adevarul, organ de presa dominant ce reprezenta agenda puterii de atunci, legitima si aplauda venirea minerilor in Bucuresti. Printre angajatii de atunci: CTP.
Peste doua decenii, principalul organ de presa/trust/ziar online, corespondentul Adevarului de atunci, cu oamenii sai cheie, acum cu actionariat american, a intors armele. Acum, iesirea unor pensionari si a unor oameni, in larga lor majoritate, normali, dar cu “pacatul” ca se uita la Antena 3, este descrisa in culori degradante, in care se scot in evidenta numai bizari. Normalitatea acelor oameni e interzisa la Gandul, care prin cel putin trei guri de foc (editorialisti), ii incondeiaza pe participani alaturi de articole de fond care manipuleaza ca la carte prin imagini si selectia celor redati. (cuvântul-ortodox.ro)

Această prezentare necesită JavaScript.

Dar să ne amintim că o mostră de discreditare a protestatarului şi deturnare de sens ne oferă chiar DNA – în cazul bătrânei de 72 de ani care a fost luată pe sus de acasă, de mascați și adusă la București, unde a fost jignită și umilită de procurori, după care au lăsat-o în stradă, fără bani de mâncare şi de drum spre casă, cazul respectiv fiind dezvoltat pe Antena 3, bătrâna îndrăznind apoi să-şi exprime dezacordul faţă de modul inuman în care a fost tratată. Chestionaţi fiind de exclusivnews.ro, Biroul de presă al DNA o face mincinoasă pe Maria Cociorvan și neagă că a „aruncat-o în stradă” – ceea ce mi se pare „normal”, într-o lume în care n-ai voie să conteşti, n-ai voie sa gândeşti, n-ai voie să contezi, doar sa exişti ca masă de manevră pentru unii sau pentru alţii, potrivit interesului de moment.

Mă întreb cât de odioşi, ticăloşi fără scrupule, pot fi aceştia care îndrăznesc să jignească în halul ăsta nişte oameni, pentru simplul motiv că au participat la „plimbarea contra statului„, majoritatea lor aflându-se acolo din dorinţa de a reacţiona în felul acesta în mod vizibil, dar palid (şi paşnic) faţă de abuzurile acestei clici care controlează România de ani buni (Sebastian Lazaroiu, fost consilier al lui Traian Băsescu: „Mare buboi s-a spart odată cu condamnarea lui Voiculescu de se scurge atâta puroi pe străzi”)! Amărâţii şi aceia care mai pot încă spune ceva contra curentului sunt jigniţi şi scuipaţi din toate părţile, doar pentru că vor să cânte pe altă voce, ca urmare aranjamentul coral nu mai sună bine pentru adevăraţii stăpâni ai ţării… Căci nu se poate (nu-i aşa?), ca tocmai atunci când „garantul justiţiei independente” îi ridică ode acesteia în faţa „partenerilor externi” şi le prezintă realizările din plan, să apară nişte voci care demonstrează că, de fapt, aceasta arată mai degrabă ca un şvaiţer.
Calomnia, nesimţirea şi grosolănia ating cote paroxistice, lecţie predată pe larg până acum de cine altcineva, dacă nu tocmai de sinistrul personaj ascuns în Palatul Cotroceni, şi tocmai simpatizanţii cei mai fideli ai acestuia îi acuză pe ceilalti că sunt manipulaţi şi spălaţi pe creier – tocmai ei, cei cărora preşedintele (cel ales de 5 milioane de cetăţeni şi apoi demis de 7,5 milioane) le comandă ce să gândească şi ce să facă, le comandă chiar la ce televiziuni să (nu) privească, le comandă ce să voteze, le comandă când să stea acasă şi când să iasă la vot?! Ei acuză pe contestatarii regimului Băsescu de ură, violenţă răutate, dar oare ei cum procedează? Am văzut mai sus, cred, mostră de dragoste şi respect pentru opinia diferită şi pentru dreptul celuilalt de a se exprima LIBER… Iată modelul cinismului şi al minciunii şi iată copiile, efectul!

Oamenii de rând (cei care sunt nevoiţi să plătească din salarii şi pensii de nimic aprox. 300 de lei pe membru de familie pentru coşul minim de subzistenţă, conform valorilor folosite de bănci) s-au obişnuit să primească lovituri de la toţi ghiolbanii, încasând lovitură după lovitură, fără reacţie. Iar atunci când ridică măcar privirea, sunt imediat desfiinţaţi de aceşti vajnici apărători ai “justitiei independente” şi ai “democraţiei, care ar fi dat ordin jandarmilor să răspândească forţat (violent) oamenii de la acea manifestație publică spontană, poate chiar cu tancurile, doar-doar să le închidă gura, să nu le mai deranjeze somnul ratiunii de duminică după amiază (a se vedea declaraţiile mai multor lideri politici, printre care Klaus Johannis, Ludovic Orban sau cea a lui Mihai Răzvan Ungureanu, acesta cerând socoteală postului american CNN, de ce colaborează cu Antena3: „E de negândit să ai afiliat un post propagator de ură, dezordine socială şi cu un comportament violent și extremist!”)! Ei, oamenii de dreapta, marii apărători ai democraţiei, liberalismului, sunt la fel de comunişti ca ăia de care ni s-a spus că am scăpat în urmă cu 25 de ani!

P.S. – Problema nu sunt doar „băsiştii” sau fanii neconditionati ai asa-zisei „justitii independente”, ci de fapt toţi aceia care strâmbă adevărul, indiferent de culoarea politică, pentru că lucrul ăsta nu-l observăm doar în “tabăra” acelora asa-zisi de dreapta, ci peste tot… Fiecare tabără încearcă să-şi tragă spuza pe turta sa, cum se zice. Ca şi creştini, ne trebuie mare atenţie, avem nevoie să ne situăm “deasupra” evenimentelor, să citim faptele de actualitate prin lumina Adevărului veşnic.


Legături:

Reclame


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s