Dacă vrei, poţi (să-ţi păstrezi fecioria)

„Bucurie”! Suntem în „anotimpul iubirii”, vine ziua de Sf. Valentin, „sărbătoarea” de import şi apoi a Dragobetelui autohton, şi am putea pretinde ca asistăm la o adevarată feerie a dragostei! „Bucurie!”, căci asta pretindem toţi, că suntem bucuroşi, fericiţi, deşi în interior suntem găunoşi şi neştiind ce să mai facem ca să nu fim singuri, comitem greşeli mari, facem compromisuri care ne costă apoi multe nopţi de nesomn, multe gânduri ce nu ne vor da pace, preţul plătit fiind chiar pătarea conştiinţei noastre, pierderea bucuriei adevărate de a avea o conştiinţă curată, de a fi mângaiaţi în singurătate (deşi nu doar în singurătate suntem mângâiaţi), de Însuşi Domnul nostru! Însă nimic nu e pierdut!

La intrebarea dintr-un articol: “SE MAI MERITA SA-TI TII FECIORIA IN ZIUA DE AZI?”, o tanara a postat un comentariu prin care a exprimat ceea ce cred multi dintre noi – de fapt, acesta este glasul acelora care nedandu-si seama intre ce au de ales, opteaza pentru renuntarea la floarea unica a fecioriei in schimbul “intrarii in lume” (problema astazi este mai ales ca multi chiar nu-si mai dau seama ca sunt in fata unei optiuni – caci a-ti pastra fecioria este nu numai o optiune, ci chiar de dorit, dar astazi s-a “trecut” deja şi de faza “libertatii” de gandire care-ţi oferea dreptul să crezi că ai de ales, ajungandu-se la impunerea ideii ca renuntarea la feciorie cat mai timpuriu este o necesitate!).

<<Nu cred ca se mai merita (sa-ti tii fecioria, n.n.) in ziua de azi. Cei care trec de o anumita varsta si nu au trecut “in randul lumii” sunt tinta tuturor glumelor, marginalizati, unii chiar se feresc sa aibe relatii de prietenie cu feciori/fecioare trecuti de o anumita varsta (20-22 de ani). Cu alte cuvinte iti fac sange rau, si e posibil ca si persoana respinsa sa cada in depresii sau sa i se formeze un sentiment de inferioritate.

In ziua de azi cand cununiile se incheie mult mai tarziu, pe la 30 de ani nu se prea mai gasesc persoane curate, mai ales barbati.

Ideea e ca trebuie sa ne adaptam societatii… E foarte frumos ce se scrie pe tema aceasta, despre feciorie si pastrarea ei, dar suna a povesti de adormit copii , pe cand realitatea este cu totul alta…>>

Ce nu stie ea sau nu iau in calcul aceia care gandesc in acelasi mod, cautand sa impace si capra si varza, pretinzand ca raman aceiasi chiar daca isi pierd fecioria, este ca un astfel de act te schimba pentru totdeauna. Acestia au renuntat deja, mental, la fecioria lor si asteapta prilej sa “scape” si de cea fizica, asa cum ai scapa de o povara.

Rugaciunea are putere nemaipomenita, este unul din lucrurile pe care nu le facem deloc sau nu le facem indeajuns! Impreuna cu rugaciunea particulara, pentru a avea putere sa trecem peste ispite, avem neaparata nevoie de participarea la Sfintele Taine.

Iar fecioria se poate pastra, DACA VREI.

„Lumea” astazi spune multe… Spune, de exemplu, ca o „sarcina” o poti tine sau nu, iti da impresia ca poti alege (!!!) – si „lumea” aduce si argumente pentru asta (sesizati diferenta? – a renunta la sarcina este o optiune, dar a-ti pastra fecioria nu mai este considerata o optiune!). Dar noi nu suntem „ai lumii”, ci ai Lui Hristos. Si stim ca „sarcina” aceea este VIATA si „intreruperea de sarcina” este AVORT, este CRIMA.

La fel, lumea spune ca „trebuie” sa fii ca ea, sa nu mai fii fecior odata ce ai implinit 16,17,18 ani, “sa gusti din pomul cunostintei binelui si raului” – CINE NE VORBESTE PRIN „LUME”, AL CUI GLAS IL ASCULTAM CAND PLECAM URECHEA LA “GURA LUMII”?

Noi avem acelasi VRAJMAS pe care l-au avut si protoparintii nostri, Adam si Eva. Acelasi vrajmas vrea sa ne „abureasca” si acum, ca atunci prin amagirea cunoasterii, acum cu „datul in randul lumii”. Noi nu suntem si nu trebuie sa fim in “randul lumii” in cele rele si nefolositoare, nu trebuie sa fim in „randul lumii” in cele ce-L supara pe Hristos, noi nu ar trebui sa-L rastignim pe Hristos de dragul lumii!

Putem, in schimb, ajuta „lumea” si pe noi insine prin rugaciune, prin atentia fata de cele drepte. Totul se rezuma la vointa. Si aceasta poate fi influentata de Domnul, caci El vede DISPOZITIA noastra, chiar inainte sa ne dam noi seama. El stie incotro vrem sa ne indreptam, daca vrem sa facem voia noastra sau a Sa, inainte sa facem noi primul pas. Si in functie de aceasta, ne ajuta sau nu. Cei care cauta pricina sa nu faca Voia Lui, gasindu-si mereu scuze, au parte de multe probleme, multe ispite mari. Dar si celorlalti, care VOR sa faca voia Lui, le ingaduie unele incercari, unele chiar foarte mari, dar in tot acest timp acestia sunt sub Acoperamantul Sau. Pe toti, insa, ii asteapta Domnul sa se intoarca, sa se apropie de El.

DACA VREI, POTI! – ar fi rezumatul celor de mai sus. Reciproca nu e valabila, caci nu e corect a spune „daca poti, vrei”. Toti putem, putini vrem. Toti putem , caci toti suntem facuti din aceeasi plamada. Toti suntem facuti dupa Chipul si asemanarea Domnului, al Celui ce S-a intrupat, a trait la fel ca noi, a patimit pentru noi si a inviat ca sa avem noi nadejde ca TOTI PUTEM (insa doar IN EL, PRIN EL – nu altfel).

Cine intelege asta, CINE VREA, poate sa reziste in valtoarea vietii si se bucura chiar si in greutati, de mangaierea harului. Cine nu, este lesne intors de pe o parte pe alta, plimbat ca o frunza-n vant, ametit si lovit, pedepsit pentru lipsa lui de vointa.(de fapt se autopedepseste, caci nu-l pedepseste Dumnezeu). Si toate acestea sunt ingaduite pentru indreptarea noastra, ca sa ne apropiem iarasi de Dumnezeu si sa ramanem in acea stare, de a merge SPRE EL, avandu-i ca tovarasi pe cale pe Insusi Hristos, pe Maica Sa si pe toti sfintii. Prin rugaciune putem vorbi cu ei, cu ingerul nostru pazitor, prin rugaciune tinem legaturile tainice, cu Domnul si casnicii Sai si primim ajutor in ispitele vietii.


Articole ajutătoare:

.


23 comentarii on “Dacă vrei, poţi (să-ţi păstrezi fecioria)”

  1. MONICA spune:

    Fata respectiva nu parea sa spuna ca nu se poate ,ci ca nu `merita`in ziua de azi.
    Sunt curioasa cati barbati /baieti mai pun pret pe acest lucru ,avand in vedere ca exista atatea cazuri de fete care au fost parasite tocmai pe motivul asta sau au fost indmnate sa renunte la feciorie de prieteni/iubiti .(a se vedea unele din postarile de pe site-ul Maicii Siluana).
    Ps-Subsemnatul -adica tu -esti exclus ,ca stiu raspunsul tau .Ma refer la altii.

  2. Florin M. spune:

    Monica,
    Statisticile arata ca aprox. 75% dintre baietii care isi doresc o familie ar dori ca sotie o fata…….. 🙂

    Desigur ca asemenea statistici e prea putin probabil sa existe, iar daca ar fi, nu s-ar povesti, caci atunci care ar fi interesul – majoritatea fetelor s-ar trezi la realitate si ar fi mai atente. La fel si baietii.

    Nu doar fetele au fost parasite de baieti pe motiv ca au refuzat sa intretina relatii intime inainte de casatorie, dar si baietii patesc asta. Da, exista si baieti care stiu ce vor si vor ce e bine: sa se pastreze feciori pana la casatorie, sa fie doar ai unei singure femei si aceasta sa se intample dupa Voia Lui Dumnezeu.

    Iata, deci, ca acestea au stransa legatura cu credinta.
    Fara credinta in Dumnezeu, e foarte putin probabil sa reziste cineva daca-si propune aceasta, desi nu imposibil. Dar fara credinta in Dumnezeu, care e plata?

    Cand cineva isi pune problema ca nu se merita, apare intrebarea „de ce nu se merita, oare”? Si cum sa nu se merite? Pentru cine iti pastrezi fecioria, pentru lume sau pentru Dumnezeu? El e Acelasi ca si altadata, El nu S-a schimbat si noi tot la El ne raportam. Numai cine se raporteaza la lume isi pune problema daca „se merita” sau nu.

    Pentru cine se raporteaza (sau incearca sa se raporteze) la Dumnezeu, apare problema: DACA VREI, POTI! De-asta am pus titlul acela, articolul este dedicat celor care cred in Dumnezeu, dar sunt nesiguri ca vor rezista.

    Doamne, ajuta!

  3. ingrid spune:

    Mi-a placut. asa este. Mai sunt cativa baieti feciori Monica (am cunoscut destui la facultatea de Teologie, dar si in afara ei, simpli credinciosi).
    Trist e ca fetele nu mai au pretentia sa caute baieti feciori cand vor sa se marite.
    Cu adevarat, daca vrei, poti!

  4. MONICA spune:

    Cand am vazut `statistica ` si procentul de 75% am crezut ca am innebunit eu ;ca traiesc in „zona crepusculara „ si nu mai stiu care e realitatea .
    Chiar voiam sa vad datele .
    Noroc ca m-am lamurit la alineatul urmator .
    Ps-Si despre studentii la Teologie (unii ,ca sa nu generalizez ) ar fi multe de spus-Ce folos ca le ai pe toate ,dar iti lipseste smerenia?
    „Trist e ca fetele nu mai au pretentia sa caute baieti feciori cand vor sa se marite.„-de chestiunea asta nu am prea auzit ,deci nu ma pot pronunta.

  5. MONICA spune:

    In art asta nu ar trebui sa excludem nici urmatoarea varianta-daca fata aceea avusese o intentie buna ,insa vazand cum stau lucrurile in societate ,se teme sa nu fie respinsa ,neaceptata? Poate exista teama ca va ramane singura .
    „Cei care trec de o anumita varsta si nu au trecut “in randul lumii” sunt tinta tuturor glumelor, marginalizati, unii chiar se feresc sa aibe relatii de prietenie cu feciori/fecioare trecuti de o anumita varsta (20-22 de ani). Cu alte cuvinte iti fac sange rau, si e posibil ca si persoana respinsa sa cada in depresii sau sa i se formeze un sentiment de inferioritate.„

  6. Florin M. spune:

    Monica, nu am exclus aceasta posibilitate.

    Un om cu bune intentii (am si scris despre „dispozitia” omului spre a face Voia Domnului sau voia sa) intelege ce trebuie din articol. Deci daca IL CITESTE si chiar vrea sa inteleaga nu cred ca este greu deloc sa traga concluziile necesare. Daca dispozitia celui care citeste este spre pierderea fecioriei, optand deja in mintea sa pentru asta, articolul nu-l ajuta mai deloc.
    De-asta am spus ca m-am adresat celor care VOR, dar nu sunt siguri ca pot.
    Eu am inteles din comentariul fetei aceleia ca ea AR CAM vrea, dar s-a cam saturat sa fie marginalizata, deci incepe sa-si piarda increderea. INCREDEREA IN CE? In lume? In Dumnezeu? Aici nu eu raspund, eu am vrut doar sa o ajut sa-si raspunda ea, sa fie sincera. Nu trebuie sa ne spuna noua, ci ei trebuie sa-si raspunda la intrebarile astea pe care constiinta i le va pune, daca nu cumva i le-a pus deja.

  7. ingrid spune:

    Monica, Florin vorbea de 70% dintre cei care-si doresc o familie. Azi sunt putini care-si mai doresc o familie. Prefera pacatul.

    Studentii la Teologie ar trebui sa fie toti feciori pana la casatorie. E trist ce am spus, „am cunoscut destui”. Dar multumim lui Dumnezeu ca mai sunt inca tineri cu chemare.

    „Ce folos ca le ai pe toate ,dar iti lipseste smerenia?” Sunt inca in formare, draga mea, nu am ajuns la masura smereniei tale. Te rog nu te supara pe mine.

  8. Florin M. spune:

    Ingrid, nu cred ca Monica s-a referit la tine 🙂
    Dar ai dreptate, fiecare ar trebui sa ne uitam intai la noi.

  9. MONICA spune:

    Da ,nu m-am referit la Ingrid in nici un caz. Nu as fi avut cum.

  10. MONICA spune:

    daruindveidobandi.blogspot.com/…/din-nou-impreuna-calatori-cu-domnul.html

  11. MONICA spune:

    CE AM GASIT PE NET

    „Astăzi tinerii care reuşesc să se păstreze curaţi până la căsătoria lor vor fi socotiţi mucenici. Tot astfel vor fi socotiţi şi tinerii care vor să devină monahi, dacă se vor păstra şi ei curaţi până în clipa când vor îmbrăca rasa. Mucenicii cei de demult trăiau mucenicia sângelui. Tinerii de astăzi, atunci când se nevoiesc să se păstreze curaţi, sunt consideraţi mucenici ai conştiinţei, din pricina războiului conştiinţei pe care îl rabdă şi al dispreţului celorlalţi.
    Mucenicia conştiinţei uneori este mai dureroasă decât cea a sângelui.

  12. Florin M. spune:

    Doamne, ajuta!
    Monica, asa este.
    Poate imi spui si sursa, ca sa fie mai complet. Multumesc.

  13. MONICA spune:

    sursa-site Maica Siluana si Daruind vei dobandi
    autor -cuviosul Paisie Aghioratul

  14. MONICA spune:

    cartea-MARTURII ALE ÎNCHINĂTORILOR

  15. Florin M. spune:

    Pai aceasta este si semnificatia cununiilor care se pun mirilor la Sfanta Taina a Cununiei. Cununile, de fapt, sunt „valabile” numai pentru cei ce au rezistat ispitei pana la casatorie si acestia trebuie sa pazeasca si in continuare, de data aceasta „altfel”, unitatea dintre ei, legamantul din fata Domnului.

    Multumesc! Doamne, ajuta!

  16. […] Dacă vrei, poţi (să-ţi păstrezi fecioria) […]

  17. bogdan spune:

    sincer sa fiu sunt baiat am 19 ani poate inca sunt copil cum zic unii …dar ce scrie mai sus asa e daca vrei poti daca nu asta e …dar eu unul …nu ma insor pana fata de langa mine nu e fecioara ….si dc am pretentia asta ?? doarece si eu sunt fecior


Lasă un comentariu